- Home
- Life-Inedit
- BUCUREŞTI, (26.07.2016, 06:30)
- Departamentul Life
Tot ce trebuie să ştii ca să cumperi o cafea de calitate
Sunt multe lucruri pe care trebuie să le iei în considerare atunci când vrei să cumperi o cafea bună, şi întrucât nu orice etichetă este o garanţie a calităţii, specialistul Jesse Kahn oferă sfaturi pentru a şti cum să achiziţionezi cea mai bună cafea de pe piaţă.
Urmărește
6794 afișări
Tot ce trebuie să ştii ca să cumperi o cafea de calitate
Cafea originară din Rwanda, care promite arome de ciocolată şi mandarină, sau cafea organică braziliană? Trebuie să ştiu la ce altitudine cresc boabele? Este o cafea uşor acidă îndeajuns de puternică cât să mă menţină energic/ă toată ziua?
Nu orice etichetă este o garanţie a calităţii, însă cu cât un producător de cafea îţi poate spune mai multe despre cafeaua pe care urmează să o achiziţionezi, cu atât mai bine, spune Jesse Kahn, specialist în domeniu, la Counter Culture Coffee, în Durham.
Absenţa informaţiilor este probabil mai gravă decât abundenţa lor, este de părere Kahn.
TITLURILE ZILEI
-
astăzi, 17:03
• Trump pregăteşte ordine executive care vor schimba radical armata americană
-
astăzi, 16:09
• Cel mai mare sindicat german cere reguli noi: maşinile străine să folosească piese europene
-
astăzi, 16:02
• ÎCCJ decide asupra pragului de consum de droguri la volan: pe lângă probă, contează aptitudinea
-
astăzi, 15:58
• Care este ţara europeană cu cea mai mare rată a depresiei? Cum arată situaţia în România
-
astăzi, 15:47
-
astăzi, 15:09
-
astăzi, 14:55
• Raluca Turcan: Este profund dăunător şi imoral ce face Romaşcanu. Adevărul va ieşi la lumină
-
astăzi, 13:18
-
astăzi, 13:42
• Uniunea Europeană aşteaptă reînnoirea sancţiunilor împotriva Rusiei după blocajul Ungariei
-
astăzi, 07:12
• Încă un război a izbucnit. Rebelii au ocupat un oraş cu 2 milioane de locuitori
-
astăzi, 12:29
-
astăzi, 07:20
• Furtul tezaurului Corpul de control al premierului merge la Ministerul Culturii
-
astăzi, 11:57
• Iohannis: Extremismul, atitudinile şi manifestările xenofobe şi antisemite se deghizează perfid
-
astăzi, 14:40
• Live text Războiul din Ucraina, ziua 1069. Budanov avertizează că existenţa Ucrainei este ameninţată dacă nu vor avea loc negocieri / Trupele nord-coreene se retrag temporar de pe linia de contact din regiunea Kursk / Rusia a pierdut 831.620 de militari în Ucraina / Atac cu drone. Zonele vizate: Hmelnîţkîi, Ivano-Frankivsk şi Dnipro
-
astăzi, 12:19
• Iranul lansează rachete echipate cu inteligenţă artificială
Potrivit Gustarte.ro, acestea sunt sfaturile lui Jesse Kahn:
1. Cumpără cafea boabe
Să macini cafeaua chiar înainte să o infuzezi este secretul unei ceşti grozave, spune Kahn. Este vorba de prospeţime.
2. De unde să cumperi
Nu e penurie de cafea la supermarket, aşadar ţine de tine să descoperi adevărata calitate. Atunci când cumperi direct de la roaster, poţi afla de la angajaţi multe informaţii preţioase despre cafea, ba mai mult, ai posibilitatea să o şi guşti. Iar cafeaua este cu siguranţă mai proaspătă.
3. Spune "nu" sertarelor
Aer, lumină, căldură şi umiditate - toate dăunează când vine vorba de cafea. Aşa că nu cumpăra cafea din recipiente ori sertare, de unde o poţi ambala singur în pungă. Caută mai degrabă cafeaua în pachete bine sigilate. Multe dintre acestea au valve speciale care eliberează gazele naturale ale cafelei, nepermiţând aerului să pătrundă în pungă.
4.Verifică data de prăjire
Mare atenţie la data când a fost prăjită cafeaua. Ar trebui să fie marcată pe pachet şi ideal ar fi să o alegi pe cea mai apropiată zilei în care cumperi. Aroma dispare destul de repede după ce ai deschis pachetul.
"Cafeaua de înaltă calitate, care a fost procesată bine şi este relativ proaspătă, aceea ar trebui să aibă un gust foarte bun şi la 30 de zile de când a fost prăjită", dezvăluie Kahn.
5. Nivelul prăjirii
Este vorba despre cât de mult şi la ce temperatură sunt prăjite boabele.
"Când prăjeşti, elimini umezeala şi caramelizezi unele dintre zaharurile moştenite de bobul de cafea", explică Jesse Kahn.
6. Ţara de origine
Sunt zeci de soiuri de cafea în întreaga lume şi toate au o aromă diferită. Există însă câteva generalităţi de care poţi ţine cont.
"Altitudinea, compoziţia solului, ploile, tot ce pătrunde în pământul în care creşte cafeaua contează", spune expertul.
Tipul bobului înseamnă mult şi trebuie să ţineţi cont că există două feluri principale: arabica si robusta. Arabica este considerată a fi de mai mare calitate. Mai ales atunci când o cumperi direct de la un specialist şi nu de la supermarket, spune Kahn.
7. Alte etichete
Single origin înseamnă că respectiva cafea provine dintr-un singur loc. Boabe mai mari denotă cel mai probabil că este din Etiopia. Însă totul devine şi mai credibil dacă are alături listată şi ferma de origine.
Sunt considerate boabe de cafea seminţele verzi aflate în interiorul fructului arborelui de cafea. Cum sunt ele apoi procesate joacă un rol important in aroma şi calitatea cafelei. Dacă vezi metoda de procesare înscrisă pe etichetă e un semn bun.
Procedeul umed, cel mai comun, înseamnă că fructul intră într-o maşinărie pentru a fi separată pulpa de boabe, care apoi sunt scufundate în apă pentru ca resturile nedorite sa fie îndepartate, urmând ca boabele să fie uscate. Stau în apă între câteva ore sau câteva zile. Schimbări ale aromei au loc în acest proces.
Procedeul uscat presupune că fructul este pus la uscat natural, înainte de a ajunge la boabe, tot acest proces conferindu-i o aromă distinctă, fructată.
8. Altitudinea contează
Poţi vedea altitudinea la care au crescut fructele arborelui de cafea listată pe etichetă. Cafeaua tinde să crească mai bine la anumite înălţimi. Cu cât mai sus, cu atât mai mari schimbările de temperatură de la zi la noapte, cu atât îi ia mai mult arborelui de cafea să crească şi să atragă nutrienţii din sol şi să dezvolte o aromă deosebită.
Asta nu înseamnă că toate cafelele crescute la altitudini înalte sunt superioare sau că iţi va plăcea gustul, dar este un alt detaliu pozitiv despre cel care produce cafeaua.
9. Depozitarea
Păstrează cafeaua într-un recipient etanş, opac, prin care să nu treacă deloc lumina. O poţi depozita şi în pungă, dar într-una pe care o poţi sigila.
Dacă foloseşti o cutie specială pentru cafea, asigură-te că o usuci inainte de a o reumple. Nu e cazul să depozitezi cafeaua în frigider. Umiditatea va pătrunde în cele din urmă şi îi va distruge aroma.
Nu uita: cafeaua trebuie să o bei, nu să faci stocuri din ea.
Şi un sfat de la marele Anton Cehov: Dacă vi se dă o cafea, nu căutaţi în ea bere!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cine este omul care conduce cel mai important lanţ de restaurante din România şi coordonează o echipă de 1.500 de oameni
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
PROSPORT.RO
Cum a ajuns Jennifer Aniston să fie implicată în drama conjugală a soților Obama. Adevărul din culise!
CANCAN.RO
Orașul din România în care vom avea două zile de NINSOARE la început de februarie, potrivit meteorologilor AccuWeather
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe