”Udatul Ionilor”, un obicei vechi de peste o sută de ani, păstrat într-un sat din Sibiu

”Udatul Ionilor”, un obicei vechi de peste o sută de ani, este păstrat încă în satul Tălmăcel, din judeţul Sibiu, toţi localnicii care se numesc Ion sau Ioana fiind "botezaţi" în apa rece a râului din localitate.

Urmărește
469 afișări
Imaginea articolului ”Udatul Ionilor”, un obicei vechi de peste o sută de ani, păstrat într-un sat din Sibiu

”Udatul Ionilor”, un obicei vechi de peste o sută de ani, păstrat într-un sat din Sibiu

În fiecare an, în 7 ianuarie, în satul Tălmăcel, din judeţul Sibiu, este sărbătoare mare - localnicii participă la ”Udatul Ionilor”, un obicei vechi de peste o sută de ani, care presupune ca toate persoanele care se numesc Ion sau Ioana să fie ”botezate” în apa rece a râului din localitate.

Astfel, toată lumea se îmbracă în costume populare şi se îndreaptă spre râu. Feciorii împodobesc cai şi căruţe şi, în timp ce merg călare către râu, fetele sunt purtate în căruţe.

”Udatul” celor care poartă numele de Ion sau Ioana durează câteva ore bune, pentru că zeci de localnici poartă aceste nume.

În fiecare an, primii care sunt introduşi cu picioarele în apa rece a râului sunt primarul şi preotul, chiar dacă aceştia nu se numesc Ion.

”Acest obicei datează de peste o sută de ani. Caii au apărut undeva la 1919, când reprezentanţi ai acestui sat au participat la Marea Unire de la Alba Iulia. Când s-au întors, au fost primiţi în gară de cetăţenii acestui sat cu caii, au venit, n-au putut să sărbătorească, fiind post, şi au trenat puţin de au ajuns în 7 ianuarie, când au sărbătorit odată cu udatul Ionilor”, spune Constantin Barbu, primarul oraşului Tălmaciu, de care ţine satul Tălmăcel.

În apa îngheţată a râului ajung şi băieţi şi fete, şi tineri, dar şi vârstinci.

”A fost rece apa, în fiecare an ne bagă. Eu am 55 de ani acum şi de cel puţin 20 de ani sunt băgat în apă în fiecare an, noi suntem fii ai satului”, spune Ion Călăraş.

Obiceiul este un prilej pentru toţi fiii satului să se întoarcă acasă, dar şi pentru turişti să vină şi să vadă obiceiuri unice din Mărginimea Sibiului.

Sărbătoarea se încheie cu un bal care are loc la Căminul Cultural din sat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici