Ultima descoperire a roverului marţian Curiosity surprinde oamenii de ştiinţă

  • Roverul Curiosity a găsit roci compuse în întregime din sulf pur în canalul Gediz Vallis, o formaţiune marţiană veche de aproximativ trei miliarde de ani.
  • NASA explorează modul în care procesele geologice, precum inundaţiile antice şi alunecările de teren, au contribuit la formarea acestor roci neobişnuite.
  • Curiosity a forat şi a prelevat un eşantion din roca ”Mammoth Lakes” pentru a investiga mai departe şi a înţelege mai bine mediul marţian şi misterioasa prezenţă a sulfului.
Urmărește
2383 afișări
Imaginea articolului Ultima descoperire a roverului marţian Curiosity surprinde oamenii de ştiinţă

Sursa foto: NASA

Roverul Curiosity a făcut o descoperire remarcabilă: roci compuse în întregime din sulf pur, scrie The Register. Această descoperire a avut loc în timp ce roverul naviga pe canalul Gediz Vallis, o formaţiune despre care se crede că a fost modelată de un râu acum aproximativ trei miliarde de ani. Zona este cunoscută pentru sulfaţii săi, care sunt săruri formate atunci când apa se evaporă, făcând-o un punct de interes major pentru explorare.

Pe măsură ce Curiosity traversa canalul, a zdrobit o rocă care ulterior s-a dovedit a fi compusă în întregime din sulf pur. Investigaţiile ulterioare au dezvăluit mai multe roci în vecinătate care păreau similare cu eşantionul de sulf. Prezenţa sulfului pur în această zonă este atât intrigantă, cât şi neaşteptată, deoarece sulful se formează de obicei în condiţii specifice.

Ashwin Vasavada, om de ştiinţă în cadrul proiectului Curiosity de la Laboratorul de Propulsie cu Reacţie al NASA, şi-a exprimat entuziasmul cu privire la descoperire, comparând-o cu găsirea unei oaze în deşert. Această descoperire îndeamnă oamenii de ştiinţă să explice prezenţa sa în peisajul marţian, subliniind entuziasmul explorării planetare.

NASA nu a oferit încă o teorie pentru prezenţa sulfului, dar a menţionat că Curiosity a observat dovezi ale unor diferite procese geologice în canalul Gediz Vallis. Aceste procese includ inundaţii antice şi alunecări de teren, care probabil au contribuit la formarea marilor movile de resturi. Unele dintre aceste movile conţin roci rotunjite tipice depunerilor de râu, în timp ce altele constau în roci mai ascuţite, probabil lăsate de avalanşele uscate.

Pentru a investiga mai departe, Curiosity a prelevat un eşantion dintr-o rocă din apropiere numită ”Mammoth Lakes”, aleasă pentru proximitatea sa faţă de rocile de sulf şi pentru compoziţia sa mai robustă. Aceasta marchează cea de-a 41-a operaţiune de forare pe Marte realizată de rover. Eşantionul va fi analizat de Instrumentul de Analiză a Eşantioanelor de pe Marte (SAM) al roverului Curiosity pentru a obţine informaţii suplimentare despre mediul marţian şi descoperirea misterioasă a sulfului.

Această descoperire subliniază importanţa continuării explorării şi a potenţialului pentru descoperiri neaşteptate care pot avansa semnificativ înţelegerea noastră despre Marte şi istoria sa geologică.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici