Un cântăreţ care a lansat piese antisemite şi homofobe va reprezenta Germania la Eurovision 2016

Un cântăreţ german care se bucură de o mare popularitate, în repertoriul căruia se află anumite piese considerate antisemite şi homofobe, va reprezenta Germania la ediţia din 2016 a concursului Eurovision, informează Reuters.

Urmărește
755 afișări
Imaginea articolului Un cântăreţ care a lansat piese antisemite şi homofobe va reprezenta Germania la Eurovision 2016

Un cântăreţ care a lansat piese antisemite şi homofobe va reprezenta Germania la Eurovision 2016 (Imagine: Facebook)

Xavier Naidoo, un cântăreţ R&B cu origini indiene şi africane, ale cărui albume s-au vândut în milioane de copii, a fost ales, joi seară, de postul public de televiziune german ARD, să reprezinte Germania la ediţia de anul viitor a concursului Eurovision, ce va avea loc în oraşul suedez Stockholm. Această alegere a generat însă numeroase critici pe reţelele de socializare şi în presa tradiţională.

"Este oare Xavier Naidoo cel mai potrivit artist pentru concursul Eurovision?", se întreba tabloidul Bild pe prima pagină a ediţiei sale de vineri, invitând cu această ocazie celebrităţile şi politicienii din Germania să îşi exprime părerile în legătură cu această chestiune.

Un cântec lansat de Xavier Naidoo în 2012, intitulat "Wo sind", a fost aspru criticat de public, mass-media, politicieni şi asociaţii pentru drepturile omului din Germania, întrucât sugera că homosexualii sunt pedofili.

În cadrul evenimentelor organizate anul trecut pentru a celebra reunificarea Germaniei, Xavier Naidoo a participat la un marş al grupării Reichsbuerger, ai cărei membri susţin înfiinţarea unui nou Reich German, bazat pe frontierele din 1937, care includ teritorii vaste din Polonia şi din câteva foste republici sovietice.

"Atât artistul în sine, cât şi decizia respectivă sunt de necrezut!", a declarat Johannes Kahrs, un politician din Partidul Social Democrat, partener în coaliţia de guvernare condusă de cancelarul Angela Merkel.

Nicole, o cântăreaţă germană, care a câştigat pentru prima dată concursul Eurovision pentru ţara ei, în 1982, este de altă părere: "Sunt sigură că Xavier va fi un reprezentant de valoare la Eurovision. Îmi place mult muzica lui şi mi se pare minunat faptul că un artist consacrat are curajul de a concura pe o scenă internaţională".

Într-un cântec pe care l-a lansat după criza financiară din 2008, Xavier Naidoo s-a referit la familia bancherilor Rothschild, ce are origini evreieşti-germane, cu apelativul "Baronii Deadschild", folosind, de asemenea, cuvântul "schmock", un termen peiorativ în idiş.

"Consider că alegerea lui este una problematică", a spus la rândul ei Anetta Kahane, reprezentantă a Amadeu Antonio Foundation, o asociaţie care militează pentru drepturile omului. "Îl cunosc personal. E un tip de treabă. Dar asta nu e de ajuns. Trebuie să lămurească în mod public discrepanţa dintre cine este în realitate şi versurile pe care le compune".

Răspunzând criticilor apărute după desemnarea sa ca reprezentant al Germaniei la Eurovision 2016, Xavier Naidoo s-a distanţat de gruparea Reichsbuerger, prin intermediul unei declaraţii în care a spus că doreşte o Germanie "liberală şi primitoare".

Germania a terminat concursul Eurovision din acest an cu zero puncte. Această ţară a câştigat însă competiţia în 2010.

Telespectatorii germani vor alege în luna februarie cântecul pe care Xavier Naidoo îl va interpreta la Eurovision 2016 dintr-o serie de şase piese care vor fi compuse pentru artistul german.

Cea de-a 61-a ediţie a Eurovision Song Contest se va desfăşura la Globe Arena din Stockholm.

Semifinalele Eurovision 2016 vor avea loc pe 10 şi 12 mai, iar marea finală a competiţiei se va desfăşura pe 14 mai, potrivit site-ului oficial al concursului.

Ediţia de anul viitor a Eurovision se va desfăşura în Suedia, după ce cântăreţul Måns Zelmerlöw a câştigat competiţia din acest an, cu piesa "Heroes".

Trupa Voltaj a reprezentat România la Eurovision 2015, de la Viena, cu melodia "De la capăt/ All Over Again", ocupând locul al 15-lea în finala competiţiei.

Eurovision este o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. Prima ediţie a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia. Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion şi Johnny Logan.

Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea Selecţiei Naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993.

Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem - Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi - Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu - Atena, 2006). Melodia românească cu cel mai mare punctaj obţinut în finala Eurovision (172 de puncte) este "Tornero", compusă de Eduard Cîrcotă şi interpretată de Mihai Trăistariu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici