- Home
- Life-Inedit
- BERLIN, (02.09.2014, 17:15)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un costum spaţial pentru câini creat de sovietici, estimat la 8.000 de euro, scos la licitaţie. Cum arată costumul făcut în anii '50 - FOTO
Un costum spaţial pentru câini, creat în anii 1950 în fosta Uniune Sovietică, estimat la 8.000 de euro, va fi pus în vânzare într-o licitaţie care va avea loc pe 13 septembrie, la Berlin.
Urmărește
324 afișări
Un costum spaţial pentru câini creat de sovietici, estimat la 8.000 de euro, scos la licitaţie. Cum arată costumul făcut în anii '50 - FOTO (Imagine: auctionata.com)
Costumul, însoţit de un tub de oxigen, este realizat dintr-o ţesătură specială, fabricată din bumbac, nailon, aluminiu şi cauciuc.
Potrivit presei internaţionale, costumul ar fi putut fi utilizat de Belka sau Strelka, cei doi câini folosiţi de sovietici în timpul pregătirilor pentru misiunea spaţială Koralb-Sputnik 2.
În catalogul casei organizatoare se afirmă: "Costumul spaţial canin poate fi ajustat în funcţie de mărimea câinelui, la nivelul trunchiului şi al picioarelor, prin câteva sfori. Există şi un inel în partea din faţă, pe care se ataşează casca. Tubul de oxigen este prins de partea inferioară a costumului. Acesta a fost fabricat de RSC Energia, cel mai mare producător rus de vehicule spaţiale şi componente pentru staţiile spaţiale".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Biden se întâlnește cu Xi Jinping pentru ultima dată înainte de învestirea lui Trump. Ce discută cei doi lideri la Summit-ul APEC din Peru
-
Cum să te pregăteşti de criză. Ce pot businessurile să facă ca să treacă cu bine perioadele negre ale economiei?
-
Reacţii după moartea lui Bela Karolyi. „A rescris istoria gimnasticii mondiale”
-
Ceasul dat căpitanului care a salvat 700 de pasageri de pe Titanic, vândut cu 1,56 milioane de lire
Costumul este însoţit de eticheta "T-1, 1 şi I/X-61", fapt care îi determină pe experţi să afirme că a fost utilizat. Un număr foarte mic de câini au supravieţuit în cadrul testelor spaţiale sovietice, iar costumul în cauză, care are dimensiunile de 28 x 10 x 21 centimetri, se află într-o stare bună de conservare, informează dailymail.co.uk.
Americanii au folosit cimpanzei pentru a studia efectele gravitaţiei, în timp ce fosta URSS a folosit câini, întrucât aceştia pot fi dresaţi cu uşurinţă pentru a rămâne nemişcaţi pentru perioade îndelungate.
Câinii au deschis drumul către explorarea spaţială de către oameni, iar o serie de costume presurizate au fost concepute pentru aceste animale în anii 1950, cu scopul de a testa efectele pe care le au asupra lor lansările de nave spaţiale, efectuate la viteze foarte mari.
În anumite teste, câinii erau legaţi în interiorul unor mici capsule care erau lansate până la altitudinea de 80 de kilometri, de la care reveneau pe Terra cu ajutorul unor paraşute.
Laika, celebra căţeluşă sovietică, a devenit primul animal care a ajuns pe orbita Terrei în 1957, însă, din păcate, a murit din cauza stresului şi a supraîncălzirii capsulei în timpul acelei misiuni.
Totuşi, Belka (veveriţă) şi Strelka (săgeată) s-au întors în siguranţă pe Terra în 1960, după ce au petrecut o zi întreagă în spaţiu. Cei doi câini au fost însoţiţi în acea misiune de un iepure, 42 de şoareci, doi şobolani, muşte şi câteva plante. Acestea au fost primele vieţuitoare terestre care au ajuns pe orbită şi s-au întors vii la sol.
Strelka a avut apoi şase pui cu Pushok, unul dintre câinii implicaţi în testele desfăşurate la sol.
Unul dintre puii lor, Pushinka (Pufoasa), a fost oferită fiicei preşedintelui american John F. Kennedy, Caroline, de Nikita Hruşciov.
Ulterior, parcă dorind să reflecte un uşor dezgheţ între cele două super-puteri din timpul Războiului Rece, Pushinka a avut la rândul ei patru pui cu Charlie, unul dintre câinii familiei Kennedy. Preşedintele american de atunci, JFK, obişnuia să glumească adresându-se celor patru pui cu apelativul "pupniks".
Citește pe alephnews.ro: Guvernul PSD-PNL publică scrisoarea Ucrainei despre interzicerea lui George Simion în țară. Ce spune liderul AUR
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Povestea românului care a creat lanţul de restaurante care se luptă cu giganţii KFC şi McDonald’s şi vrea să îşi demonstreze talentul chiar acasă la competitori, în SUA: „Primii ani din viaţă mi i-am petrecut printre tarabele din bazarul din Suceava, unde am cunoscut antreprenoriatul la firul ierbii. Din păcate, şcolile de azi nu pregătesc tinerii pentru antreprenoriat”
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cauza morții Andreei Cuciuc, fiica artistului Igor Cuciuc. Ce au descoperit medicii legiști la autopsie 😢
CANCAN.RO
Prognoza Accuweather actualizată iarnă 2024/2025: Când ninge în București – în decembrie, ianuarie și februarie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe