- Home
- Life-Inedit
- BEIJING, (11.11.2015, 13:13)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un fost taximetrist chinez este cumpărătorul tabloului de Modigliani vândut cu 170,4 mil. dolari
Liu Yiqian, un fost taximetrist chinez devenit miliardar şi colecţionar de artă, a confirmat, marţi, că este cumpărătorul tabloului de Amedeo Modigliani ce a fost vândut cu 170,4 milioane de dolari la o licitaţie organizată de casa Christie's, luni seară, la New York, informează nytimes.com.
Urmărește
872 afișări
Un fost taximetrist chinez este cumpărătorul tabloului de Modigliani vândut cu 170,4 mil. dolari
Într-un interviu telefonic pe care l-a acordat din Shanghai, colecţionarul chinez spune că intenţionează să aducă tabloul de Modigliani în acest oraş, unde el şi soţia sa deţin împreună două muzee private.
"Intenţionăm să îl expunem cu ocazia celei de-a cincea aniversări a muzeelor. Va fi o bună ocazie pentru iubitorii de artă chinezi să vadă o operă de mare valoare fără să mai fie nevoiţi să plece din ţară, iar acest detaliu reprezintă unul dintre motivele principale pentru care am înfiinţat cele două muzee", a spus Liu Yiqian.
TITLURILE ZILEI
-
-
astăzi, 17:37
• Prag depăşit. Peste 150.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
astăzi, 16:50
• Atenţionare de călătorie în Italia din cauza unei greve în transportul feroviar
-
astăzi, 12:34
-
astăzi, 11:24
-
astăzi, 07:38
• „Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
-
astăzi, 09:09
-
astăzi, 10:28
• Alegeri prezidenţiale 2024.Votul în Diaspora: Peste 52.000 de români au votat deja
-
astăzi, 10:58
-
astăzi, 07:54
• Ion Cristoiu: Stalingrad: Românii dădeau cu ciocanul în tancurile ruseşti ca să le oprească!
-
astăzi, 14:16
-
astăzi, 10:11
-
• Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
astăzi, 07:56
• Peste 45.000 de români din Diaspora au votat deja la alegerile prezidenţiale
-
astăzi, 08:05
-
astăzi, 09:32
Licitând prin telefon, Liu Yiqian, în vârstă de 52 de ani, a fost unul dintre cei şase colecţionari care s-au luptat pentru a cumpăra tabloul "Nu couché", un nud pictat de Modigliani în perioada 1917 - 1918. Preţul final de 170,4 milioane de dolari (taxe incluse) a depăşit cu mult precedentul record pentru o operă a artistului italian, care era de 70,7 milioane de dolari. Graţie colecţionarului chinez, această pictură a devenit cea de-a zecea operă de artă din lume care a intrat în clubul de elită al capodoperelor vândute la licitaţie cu preţuri compuse din nouă cifre.
De asemenea, acest nud a devenit a doua cea mai scumpă pictură vândută vreodată la licitaţie, după "Les Femmes d'Alger (version O)", de Pablo Picasso, care a fost adjudecată în luna mai cu 179,4 milioane de dolari, la o licitaţie organizată tot de casa Christie's şi tot la New York.
"Operele lui Modigliani au deja o valoare mare pe piaţă. Această lucrare este relativ drăguţă atunci când este comparată cu alte nuduri pictate de el. Iar aceste nuduri au fost achiziţionate de unele dintre muzeele de top ale lumii", a spus Liu Yiqian.
Citeşte şi: Licitaţie aprinsă pentru un nud de Modigliani. Tabloul a devenit a doua cea mai scumpă pictură vândută vreodată la licitaţie - FOTO
În adolescenţa sa petrecută în Shanghai, în tumultuoşii ani ai Revoluţiei Culturale, Liu Yiqian a vândut poşete, pe stradă, şi, apoi, a lucrat ca şofer de taxi. După ce a abandonat liceul, Liu Yiqian a profitat de valul de deschidere şi de reforme adoptate de China, făcând avere cu ajutorul comerţului cu acţiuni de bursă, afacerilor imobiliare şi comerţului cu medicamente, în anii '80 şi '90. Potrivit ediţiei din 2015 a Bloomberg Billionaires Index, Liu Yiqian are o avere ce a fost estimată la cel puţin 1,5 miliarde de dolari.
"Pentru mine, colecţionarea de opere de artă reprezintă în principal un proces de învăţare despre artă", spunea Liu Yiqian într-un interviu acordat pentru The New York Times în 2013. "Mai întâi, trebuie să te simţi ataşat de artă. Apoi, trebuie să poţi să o înţelegi", mai spunea acesta.
Liu Yiqian şi soţia sa, Wang Wei, sunt unii dintre cei mai cunoscuţi - sau "stridenţi", potrivit altora - colecţionari de artă din China. De-a lungul anilor, ei au strâns o colecţie vastă de artă chineză tradiţională şi contemporană, iar mare parte din aceasta este expusă în cele două muzee ale lor din Shanghai: Long Museum Pudong, inaugurat în 2012, şi Long Museum West Bund, inaugurat în 2014. Wang Wei, în vârstă de 52 de ani, este directoarea ambelor muzee.
"Ideea ca Long Museum să înceapă să colecţioneze şi opere de artă internaţionale mi-a venit abia în urmă cu doi ani", spune Wang Wei, adăugând că soţul ei a sprijinit-o foarte mult în activităţile sale.
Colecţia acestui cuplu chinez include şi o "thangka" - pictură pe mătase - din secolul al XV-lea, cumpărată de Liu Yiqian cu 45 de milioane de dolari la o licitaţie organizată de casa Christie's la Hong Kong. Acea achiziţie a ţinut prima pagină a ziarelor, deoarece tranzacţia respectivă a stabilit un nou record mondial de preţ pentru o operă de artă chineză ce a fost vândută la o licitaţie internaţională.
Prin acea achiziţie, Liu Yiqian şi-a doborât propriul record, stabilit cu doar câteva luni mai înainte, când a plătit 36,3 milioane de dolari, la o licitaţie organizată de casa Sotheby's, pentru o ceaşcă din porţelan datând din vremea dinastiei Ming, cunoscută sub numele "chicken cup". La puţin timp după aceea, miliardarul chinez a generat un veritabil scandal în opinia publică, după ce o fotografie care îl înfăţişa sorbind ceai din acea ceşcuţă antică a devenit virală pe internet.
Pentru ambele achiziţii generatoare de recorduri, Liu Yiquin ar fi plătit - potrivit unor informaţii deocamdată neconfirmate - cu o carte de credit American Express, fapt care îi va aduce multe milioane de puncte de fidelitate.
Strategiile de autopromovare utilizate de cuplul chinez au generat în anumite cercuri ale iubitorilor de artă din China o serie de comparaţii cu "magnatul taxiurilor" Robert Scull. Acesta din urmă şi soţia sa, Ethel, au fost colecţionari avizi, achiziţionând în special de opere aparţinând curentului "pop-art" din anii '60, dar au fost adeseori ironizaţi de colecţionarii de artă clasici, care spuneau că Robert şi Ethel Scull făceau parte din categoria "noilor îmbogăţiţi de o prostie crasă".
Citește pe alephnews.ro: Răspunsul MAE la solicitarea Aleph News privind voturile fraudate din Diaspora
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe