UNESCO a scos Insulele Galapagos din lista monumentelor în pericol - GALERIE FOTO

Comitetul UNESCO pentru Patrimoniul Mondial a decis, miercuri, la Brasilia, să scoată Insulele Galapagos din lista siturilor în pericol, unde au fost incluse în 2007, recunoscând astfel eforturile de protejare a zonei depuse de Ecuador.

Urmărește
317 afișări
Imaginea articolului UNESCO a scos Insulele Galapagos din lista monumentelor în pericol - GALERIE FOTO

UNESCO a scos Insulele Galapagos din lista monumentelor în pericol (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

VEZI AICI GALERIA FOTO

"Cu 14 voturi pentru, cinci împotrivă şi o abţinere, Comitetul UNESCO pentru Patrimoniul Mondial a decis retragerea Insulelor Galapagos din lista siturilor în pericol, unde au fost incluse în 2007", a anunţat ministrul brazilian al Culturii, João Luiz da Silva Ferreira.

TITLURILE ZILEI

Acesta prezidează reuniunea UNESCO care are loc în Brasilia până pe 3 august şi are ca scop alegerea noilor situri care vor fi incluse în Lista Patrimoniului Mondial, pentru "valoarea lor universală excepţională".

În prezent, Lista Patrimoniului Mondial numără 890 de situri de "valoare universală excepţională", dintre care 689 sunt culturale, 176 naturale şi 25 mixte, aflate în 148 de ţări.

Biserica Învierii de la Mănăstirea Suceviţa se află din nou printre siturile propuse în 2010 pentru includerea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, propunerea României urmând să fie analizată alături de alte 40 de situri culturale şi naturale. Printre propuneri, figurează 32 de situri noi. Anul acesta, Insulele Marshall, Kiribati şi Tadjikistan au venit pentru prima dată cu propuneri pentru Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Brazilia a cerut retragerea Insulelor Galapagos din lista siturilor în pericol. "Este importantă recunoaşterea eforturilor realizate de guvernul ecuadorian pentru protejarea şi conservarea acestui patrimoniu", a declarat preşedintele Institutului brazilian al patrimoniului (IPHAN), Luiz Fernando de Almeida, într-un comunicat.

Arhipelagul Galapagos, administrat de Ecuador, înscris din 1978 în Lista Patrimoniului Mondial, este format din circa 40 de insule vulcanice, situate la aproximativ 1.000 de kilometri de coastele sud-americane. Ele au servit ca laborator pentru naturalistul britanic Charles Darwin, care a studiat acolo, în 1835, diversitatea speciilor, temă care a stat la baza lucrării sale asupra evoluţiei şi selecţiei naturale - "Originea speciilor".

Tot miercuri, Comitetul UNESCO a decis înscrierea în lista siturilor în pericol a mormintelor regilor Buganda de la Kasubi (Uganda). În martie 2010, un incendiu a distrus aproape complet clădirea Muzibu Azaala Mpanga, principala structură a sitului care include patru morminte regale Buganda. Situl, un exemplu al stilului arhitectural dezvoltat în timpul imperiului Buganda, din secolul al 13-lea, va fi restaurat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici