Unicul festival celtic din Europa de Est recreează la Beclean un sat tradiţional celtic - GALERIE FOTO

Singurul festival celtic organizat în Europa de Est – Celtic Transilvania - se desfăşoară, în perioada 22 – 24 iulie la Beclean, în apropierea unei vechi aşezări celtice descoperite de arheologi, organizatorii reproducând în mărime naturală un adevărat sat, cu meşteri şi războinici.

Urmărește
2825 afișări
Imaginea articolului Unicul festival celtic din Europa de Est recreează la Beclean un sat tradiţional celtic - GALERIE FOTO

Unicul festival celtic din Europa de Est recreează la Beclean un sat tradiţional celtic - GALERIE FOTO

VEZI GALERIA FOTO DE MAI JOS

Ajuns la a treia ediţie, Festivalul Celtic Transilvania vine an de an cu noi surprize. La Beclean este singurul festival celtic organizat în Europa de Est, care îmbină activităţile de reconstituire istorică a perioadei celtice a Transilvaniei cu muzica.

Turiştii sunt aşteptaţi cu o atmosferă inedită, cu muzică şi cu personaje tradiţionale, venite din întreaga Europa pentru a face cunoscute vieţile celţilor, care între sec. VI I.Hr. – III D. Hr. au trăit în apropierea oraşului Beclean.

"Vrem ca prin acest eveniment, organizat sub forma unui festival, să atragem atenţia asupra modului de viaţă din perioada epocii La Téne. Vrem să atingem aspecte ale războaielor între celţi şi daci, dar şi aspecte legate de folclorul şi meşteşugurile acestei civilizaţii. Pe lângă formaţiile de muzică tradiţională din întreaga Europă care au venit la festivalul nostru, anul acesta am creat un sat celtic, în care publicul intră şi participă pe viu la activităţile care desfăşoară acolo. În satul celtic, primul cort amenajat aparţine celor de la Terra Taurina din Italia, ei au venit cu ceramică şi cu arme specifice celţilor din nordul Italiei. Geto-dacii din Moldova au adus echipamente, armuri, coifuri inspirate de pe Columnă şi ei vor povesti publicului povestea dacilor de dincolo de Carpaţi care trăiau în fortificaţii extrem de bogate, aprovizionate cu obiecte şi cu produse de lux din lumea grecească. Terra Celtica din Polonia a trimis câteva fete care vor arăta specificul feminin din lumea celtică, cu vesela, cu săpunul pe care-l produc, cu pieptenii, cu brăţări şi printre ele se află şi un războinic le păzeşte. Pentru a aminti de prezent am adus meşteri tradiţionali care fac meliţatul cânepii, cos la război şi fac coşuri din nuiele. Ei arată cum se făceau aceste obiecte acuma 50-100 de ani. Mai există şi un un atelier de fierărie cu un fierar care munceşte de zor, este un atelier de făcut ceramică, iar vasele făcute respectă sută la sută ceramica celtică. Este şi un atelier de ţesătorie de factură antică şi cortul comandantului cu coiful găsit la Ciumeşti", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, arheologul Radu Zăgreanu, organizatorul evenimentului.

galerii foto

Bistriţenii care au ajuns sâmbătă în satul celtic au putut admira spectaculoasele costume de luptă, au putut asista la demonstraţii de vitejie, şi, pentru că totul este interactiv, au fost provocaţi să îşi încerce măiestria în mânuirea arcului, să ţeasă la război alături de celţi sau să ajute la pregătirea vaselor din ceramică pentru a fi arse şi mai apoi folosite la mâncare.

Duminică, satul celtic va fi "invadat" de romani, între războinicii celţi şi militarii romani urmând să aibă loc mai multe confruntări.

Festivalul Celtic Transilvania se desfăşoară în perioada 22—24 iulie la Beclean şi este organizat de Asociaţia Celtic Transilvania Beclean în colaborare cu Primăria oraşului Beclean, pe un platou din aproprierea oraşului, locaţia nefiind una aleasă la întâmplare, săpăturile arheologice efectuate în această zonă arătând că aici au existat aşezări celtice.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici