- Home
- Life-Inedit
- BUCUREŞTI, (28.03.2016, 15:04)
- Alin Motogna
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Yuan Shikai, generalul care a pus capăt istoriei de 2000 de ani a Imperiului Chinez
Yuan Shikai a fost a fost ministru în timpul domniei ultimei dinastii imperiale chineze, Qing, având un rol major în procesul de destrămare a sistemului monarhic de conducere a statului, finalizat în anul 1912, scrie Descoperă.
Urmărește
2328 afișări
Yuan Shikai, generalul care a pus capăt istoriei de 2000 de ani a Imperiului Chinez
Deşi Henry Pu Yi este cunoscut ca fiind ultimul împărat al Chinei, a existat în istoria acestui stat şi o altă personalitate care a pretins că trebuie să îi fie acordat acest titlu: generalul Yuan Shikai.
Shikai s-a născut în anul 1859, în provincia chineză Henan. Datorită abilităţilor lui fizice, tânărul din clanul Xiangcheng a fost înrolat în armata Anhui, comandată de Li Hongzhang. Din 1882 şi până la izbucnirea Războilui Sino-Japonez, în 1894, Yuan a activat la Seul drept comisar.
TITLURILE ZILEI
-
• „Oricine intră în parlament, intră în Rusia”, afirmă președintele Georgiei, Salome Zourabichvili
-
astăzi, 07:38
• „Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
-
astăzi, 09:09
-
astăzi, 10:28
• Alegeri prezidenţiale 2024.Votul în Diaspora: Peste 52.000 de români au votat deja
-
astăzi, 07:54
• Ion Cristoiu: Stalingrad: Românii dădeau cu ciocanul în tancurile ruseşti ca să le oprească!
-
astăzi, 10:11
-
• Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
astăzi, 07:56
• Peste 45.000 de români din Diaspora au votat deja la alegerile prezidenţiale
-
astăzi, 08:05
-
astăzi, 09:35
-
astăzi, 09:32
-
astăzi, 07:36
• Campania electorală pentru prezidenţială se încheie sâmbătă dimineaţă
-
ieri, 22:22
• Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
ieri, 20:07
-
ieri, 18:38
• Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
-
ieri, 16:33
După încheierea acestui conflict, în 1895, o ajută pe împărăteasa Dowager Cixi să intre din nou în posesia puterii, după ce nepotul ei, împăratul Guangxu, a încercat să impună o serie de reforme administrative. În anul 1901, Yuan devine vicerege de Zhili (regiunea care înconjura mai demult Beijingul), iar mai apoi ajunge mare cancelar al Imperiului, potrivit Descoperă.
După moartea lui Dowager Cixi şi a lui Guangxu, în anul 1908, Yuan a fost nevoit să se retragă în provincia sa natală, Henan. El revine, însă, în capitala chineză, în momentul izbucnirii revoluţiei din octombrie 1911. El obţine atunci titlurile de prim-ministru şi conducător al armatei imperiale. În decembrie 1911, Yuan reuşeşte să ajungă la un acord cu revoluţionarii, însă acesta nu rămâne valabil prea mult timp.
Deşi Sun Yat-senm, liderul Alianţei Revoluţionare, încearcă să se impună ca preşedinte interimar al unei nou-înfiinţate Republici Chineze, el îşi pierde rapid statutul, deoarece Yuan avea întreg sprijinul dinastiei Qing. Încrederea în el era atât de mare, încât o convinge pe Longyu, mama mult prea tânărului împărat de atunci Pu Yi - avea doar şase ani, să renunţe la tronul imperial. La 12 februarie 1912, istoria de peste 2000 de ani a Imperiului ia sfârşit. Yuan Shikai devine primul preşedinte al Republicii Chineze.
Încă de la începutul perioadei sale de conducere, Shikai a încercat să se impună prin măsuri autoritare. Una dintre cele mai importante a fost cea a înfiinţării unei noi dinastii imperiale, denumită "Hongxian", la finalul anului 1915. Aceasta este, cel mai probabil, una dintre dinastiile care a condus cel mai puţin până acum. A fost împărat numai 83 de zile. La vârsta de 56 de ani, Yuan Shikai a renunţat la tron în martie 1916. Trei luni mai târziu se stinge din viaţă, lăsând în urma lui o luptă acerbă pentru putere dusă de către generalii chinezi.
Citeşte şi: Cum au reuşit chinezii să îşi păstreze spaţiul verde. Rezultatul extraordinar al unui program lansat în 1998
Citeşte şi: Soldaţii chinezi nu mai au voie să muncească în afara serviciului militar. Decizia, parte din planul Chinei de a face o armată performantă
Citește pe alephnews.ro: Cheltuielile pentru încoronare regelui Charles au fost dezvăluite. Cât plătește Marea Britanie pentru monarhie
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Adriana Bahmuțeanu și George Restivan sunt ÎMPREUNĂ! Când a venit el pe furiș, în România: Silviu Prigoană a aflat…
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe