Ziua Mondială a Toaletei : În Harghita, 65 la sută dintre locuinţe au toalete

Doar 65 la sută dintre locuinţele din judeţul Harghita sunt dotate cu toalete, 35 la sută dintre domicilii foosind latrinele sau neavând astfel de utilităţi, se arată într-o statistică dată publicităţii, joi, de Ziua Mondială a Toaletei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
283 afișări
Imaginea articolului Ziua Mondială a Toaletei : În Harghita, 65 la sută dintre locuinţe au toalete

Ziua Mondială a Toaletei : În Harghita, 65 la sută dintre locuinţe au toalete

Datele Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor din 2011, puse la dispoziţia presei, joi, de către Direcţia Judeţeană de Statistică Harghita, arată că din totalul de 134.389 de locuinţe din judeţ, 65 la sută sunt dotate cu toaletă, şi anume cu o "încăpere care are apă curentă şi canal de evacuare”, potrivit definiţiilor utilizate la recensământ.

Restul de 35 la sută dintre locuinţe fie utilizează latrine, fie nu au deloc spaţii pentru WC.

În mediul urban, 91,3 la sută dintre locuinţele din municipii şi oraşe sunt utilate cu toalete, cel mai ridicat procent, de 97,2 la sută, fiind înregistrat în oraşul reşedinţă al judeţului, Miercurea Ciuc. Cel mai scăzut procent, de 74.7 la sută, este înregistrat în municipiul Topliţa.

În mediul rural, numai 46,4 la sută din totalul domiciliilor sunt dotate cu toalete, cele mai multe dintre casele care se bucură de astfel de utilităţi - 70,4 la sută - aflându-se în comuna Păuleni. La polul opus se situează, cu un procent de 12,1 la sută, comuna Săcel.

"În comună nu avem nici apă curentă şi nici canalizare. Sunt în curs de rezolvare. Poate şi ăsta este motivul (pentru care nu există toalete - n.r.). Am început să facem demersuri încă din 2002, imediat sunt 13 ani, şi de atunci ne chinuim. Avem cinci localităţi (sate în administrare - n.r.) şi este distanţă mare între ele, aducem apa de la 10 kilometri. Este o investiţie mare, cererea este aprobată, dar în fiecare an au dat câteva mii de lei, prea puţini bani ca să putem face ceva serios”, a declarat primarul comunei Săcel, Nagy Lajos.

Edilul a adăugat că numărul mic al locuitorilor, de aproximativ 1.200 de persoane, îl împiedică să depună proiecte cu finanţare europeană şi susţine că "apă potabilă” vor avea în cel mai bun caz anul viitor.

Anual, în data de 19 noiembrie este marcată Ziua Mondială a Toaletei (World Toilet Day), cu scopul de a atrage atenţia asupra lipsei accesului la astfel de utilităţi, fenomen cu care se confruntă o mare parte din populaţia globului, în ciuda dreptului recunoscut la apă şi sanitaţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici