Lazea, BNR: nincs más alternatívánk, mint csatlakozni az eurózónához, még ha gondokkal is küzd

Romániának gazdasági szempontból nincs más alternatívája, mint csatlakozni az euróövezethez, még akkor is ha ez nem úgy működik, ahogyan kellene – jelentette ki pénteken Valentin Lazea, a Román Nemzeti Bank (BNR) vezető közgazdásza.

Urmărește
26 afișări
Imaginea articolului Lazea, BNR: nincs más alternatívánk, mint csatlakozni az eurózónához, még ha gondokkal is küzd

Lazea, BNR: nincs más alternatívánk, mint csatlakozni az eurózónához, még ha gondokkal is küzd

„Bár az eurózóna nem úgy működik, ahogyan kellene, Romániának gazdasági szempontból nincs más alternatívája. Állhatunk az EU perifériáján, ahogyan az egyesek fejében él, de ez nem megoldás. Az euróövezethez való csatlakozás négy kritériumot feltételez: valós konvergencia, jogi feltételek, amelyeket az EU működési egyezménye vár el (több függetlenség az Európai Központi Banknak), nominális konvergencia és a legfontosabb, kulturális konvergencia. Van egy balkáni-mediterrán kulturális tér, ahol elfogadott, hogy nem teljesíted az ígéreteidet, és nem fizeted ki az adósságaidat. Nem ugyanígy történik a közép-európai térben” – fejtette ki a szakember a Román Akadémia által szervezett, Románia az Európai Unióban című tudományos konferencián.

Rámutatott ugyanakkor arra is, hogy ebben a térségben a gazdasági növekedés felhajtóerejét az adóügyi serkentők jelentik, miközben Nyugaton ez a termelékenységen alapszik.

„Ez maratoni futás, nem 100 méteres. Másként úgy járunk, mint Görögország, s lám hová jutott” – figyelmeztetett a jegybank vezető közgazdásza.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici