- Home
- Main Story
- BUCUREŞTI, (09.11.2010, 11:10)
- , , ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Analiştii au estimări diferite pentru inflaţia din octombrie
Analiştii au estimări diferite pentru inflaţia din octombrie, cuprinse între 0,4 şi 0,7% în termeni lunari şi 7,7% şi 8,1% pentru rata anuală, dar văd aceiaşi factori principali pentru majorarea preţurilor de consum, respectiv scumpirea alimentelor şi a energiei termice, dar şi deprecierea leului.
Urmărește
23 afișări
Analiştii au estimări diferite pentru inflaţia din octombrie (Imagine: Mediafax Foto)
Cel mai pesimist dintre analiştii intervievaţi de MEDIAFAX este economistul-şef al ING Bank România, Nicolaie Chidesciuc, care a calculat pentru octombrie o inflaţia lunară de 0,7% şi o rată anuală de 8,1%.
"Influenţa negativă principală provine de la preţurile alimentelor, unde au fost înregistrate creşteri la mai mult subgrupe, cele mai mari fiind la pâine, legume, fructe şi ulei. Apoi, pe partea mărfurilor nealimentare probabil vom vedea un avans la energia termică, iar la servicii estimăm un impact negativ din partea deprecierii leului şi al ajustării tarifelor la metrou şi CFR", a spus Chidesciuc.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
FOCUS Tradiţii şi obiceiuri de Bobotează: Fetele pun busuioc sub pernă, bărbaţii scot crucea din apă
-
Ziarul Financiar: 2025 din perspectiva liderilor europeni
-
Ilie Bolojan: Crin Antonescu nu a făcut un pas în spate, a ridicat probleme corecte privind candidatura sa
Şi economistul-şef al Raiffeisen Bank România, Ionuţ Dumitru, estimează o inflaţie lunară destul de ridicată, de 0,6%, care a dus la accelerarea ratei anuale la 7,9%.
El a explicat că factorii negativi sunt legaţi de preţurile la alimente atât pe plan local, în special la legume şi fructe, cât şi pe plan internaţional, pe partea materiilor prime, respectiv în principal din preţurile la grâu.
Totodată, Dumitru a menţionat că preţurile de consum au fost influenţate negativ şi de costurile combustibililor, de deprecierea cursului şi de un impact întârziat al majorării TVA asupra tarifelor la energia termică.
La polul opus, economistul-şef la UniCredit Ţiriac Bank, Rozalia Pal, consideră că inflaţia s-a situat la 0,4% în octombrie, ceea ce înseamnă o rată anuală de 7,7%.
"Cea mai amplă creştere a preţurilor a avut loc pe componenta bunurilor alimentare, determinată în special de evoluţia pe piaţa internaţionala. Estimăm o creştere a preţurilor pe acest segment similară celei din luna precedentă, de 0,8%", a spus Pal.
Economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank consideră că preţurile serviciilor au fost afectate de deprecierea leului, dar nu semnificativ.
Totodată, economistul-şef al BCR, Lucian Anghel, estimează pentru octombrie o rată lunară a inflaţiei de 0,3 - 0,5% şi un indice anual cuprins între 7,7 şi 7,9%.
"Dacă inflaţia s-a menţinut în acest interval, evoluţia arată că efectele de runda a doua din majorarea TVA nu se simt extrem de intens", a spus Anghel.
Institutul Naţional de Statistică va publica miercuri datele privind evoluţia indicelui preţurilor de consum în luna octombrie.
Rata anuală a inflaţiei a urcat în septembrie la un nou maxim pentru ultimii doi ani, de 7,77%, depăşind media estimărilor analiştilor, de 7,6%.
BNR a revizuit în urcare prognoza de inflaţie pentru acest de la 7,8% la 8,2%, deşi ţinteşte o rată anuală de 2,5 - 4,5% în luna decembrie 2010.
Banca centrală nu s-a încadrat în ţinta de inflaţie în ultimii trei ani şi estimează că rata anuală va depăşi intervalul ţintit şi la finele acestui an, ca urmare a majorării TVA de la 19% la 24% începând cu luna iulie.
Inflaţia reprezintă unul dintre criteriile fixate în cadrul acordul de finanţare externă semnat de România, în valoare de 20 miliarde de euro, şi coordonat de Fondul Monetar Internaţional. Totodată, inflaţia se numără printre criteriile de convergenţă pe care România trebuie să le îndeplinească pentru aderarea la zona euro.
(Material realizat de Alexandra Chelu, Marius Radu, alexandra.chelu@mediafax.ro; marius.radu@mediafax.ro)
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Știi cum procedezi la alegeri. Cauți Trump pe buletin. Cu liderii Democrativei, rămâne cum am stabilit: Le-o dai în vot
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Hamas a aprobat lista de 34 de ostatici propusă de Israel pentru un posibil schimb. Progresul în negocieri este legat de obținerea unui acord
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Ce trebuie să faci ca să ai succes în 2025? Un psihoterapeut a dezvăluit cinci lucruri pe care le poţi face în orice perioadă a anului. De ce nu funcţionează dorinţe precum „să pierd 5 kilograme” sau „să economisesc 10.000 de lei”
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
BREAKING! Cunoscutul bărbat de la noi A PARALIZAT! Trece prin momente cumplite: 5000 euro pe zi tratamentul
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe