- Home
- Main Story
- BUCUREŞTI, (11.11.2011, 16:31)
- Florin Ciolac ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Geoană poate contesta doar la Congres o eventuală sancţiune de la Comisia de integritate
Statutul PSD prevede că hotărârile Comisiei Naţionale de Arbitraj şi Integritate Morală pot fi contestate doar la Congres, singura cale de atac pe care o are Mircea Geoană, în eventualitatea unei sancţiuni a comisiei, la şedinţa care va avea loc duminică.
Urmărește
185 afișări
Mircea Geoană (Imagine: Thomas Campean/Mediafax Foto)
Comisia Naţională de Arbitraj şi Integritate Morală (CNAIM) a PSD, sesizată de preşedintele PSD, Victor Ponta, în legătură cu posibile încălcări ale Statutului de către Mircea Geoană, este formată din nouă membri aleşi direct de Congres, la lucrări participând şi câte un reprezentant al fiecărei filiale judeţene. De altfel, majoritatea organizaţiilor judeţene ale PSD au anunţat că susţin decizia BPN de înlocuire a lui Geoană de la şefia Senatului şi că acesta trebuie sancţionat pentru că nu a respectat această hotărâre.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
Potrivit Statutului PSD, Comisia de integritate poate fi sesizată şi de organele de conducere ale partidului în legătură cu abateri grave de la Statut.
Preşedintele comisiei este senatorul Dan Şova.
Deciziile de sancţionare ale membrilor PSD, hotărâte de CNAIM, se prezintă Comitetului Executiv Naţional.
Statutar, în cazul lui Mircea Geoană, o eventuală sancţionare cu excluderea din partid poate fi luată de biroul organizaţiei din care acesta face parte, PSD Dolj.
Dacă Geoană ar fi avut funcţii într-una dintre structurile de conducere locale sau naţionale ale partidului, excluderea sa ar fi fost de competenţa organului ierarhic superior.
Totuşi, în Statut există o prevedere, la art. 161 alin (i), care conferă Biroului Permanent Naţional prerogative în ceea ce priveşte excluderea din partid în cazuri considerate excepţionale.
Astfel, pentru încălcări grave aduse Statutului sau prejudicii majore aduse PSD, sancţionarea cu excluderea din partid a oricărui membru poate fi decisă de Biroul Permanent, cu două treimi din voturile membrilor săi de drept.
O altă sancţiune pe care ar putea-o primi Mircea Geoană este retragerea sprijinului politic pentru funcţia de preşedinte al Senatului, în conformitate cu art. 31 alin (c) din Statut. O astfel de decizie poate fi propusă de biroul organizaţiei din care face parte membrul respectiv şi aprobată prin hotărâre a BPN sau poate fi propusă de BPN, în situaţii excepţionale, şi aprobată de Comitetul Executiv.
Un precedent în ceea ce priveşte prerogativa BPN de a dicta excluderi din PSD s-a înregistrat în cazul senatorului Ion Toma. Acesta a fost exclus printr-un vot al BPN, fără ca decizia să mai treacă pe la organizaţia judeţeană Olt.
Comisia Naţională de Arbitraj şi Integritate Morală a PSD se va întruni duminică pentru a analiza sesizarea preşedintelui Victor Ponta în ceea ce-l priveşte pe Mircea Geoană, acuzat că nu a respectat decizia BPN de înlocuire a sa de la preşedinţia Senatului. La şedinţa comisiei este invitat şi Mircea Geoană.
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a anticipat că Mircea Geoană va fi exclus din partid. El a declarat joi că "în PSD, luni, lucrurile sunt foarte clare, Mircea Geoană probabil va plăti pentru ceea ce a făcut". Întrebat dacă aceasta înseamnă că va fi exclus din PSD, Ponta a răspuns: "Probabil că da. Şi USL-ul ştie cu un an înainte de alegeri pe cine se bazează în bătălia cumplită de la anul".
(Material realizat de Florin Ciolac, florin.ciolac@mediafax.ro)
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Iliescu: Geoană are stofă de trădător, nu merită concesie, dar nu sunt pentru excluderi din partid
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe