Opt cursanţi învaţă, la Cluj, cum se răsfaţă câinii

Opt cursanţi din ţară învaţă la Cluj-Napoca, la prima şcoală de coafor canin, o meserie nouă: cum să răsfeţe câinii - îi perie, îi tund, îi spală şi îi ung cu creme speciale, contra frigului. Cursurile ţin două luni, costă 1.800 de lei, iar la final se dau diplome recunoscute în UE.

Urmărește
2393 afișări
Imaginea articolului Opt cursanţi învaţă, la Cluj, cum se răsfaţă câinii

Opt cursanţi învaţă, la Cluj, cum se răsfaţă câinii (Imagine: Raul Stef/Mediafax foto)

Oscar, un căţel de trei ani din rasa shi-tzu, nu are astâmpăr. Se mişcă de colo-colo pe o măsuţă specială de tuns. Este legat cu lesa şi dat pe mâna Anei Maria Pop, care predă unui grup de cursanţi lecţia practică de periat şi tuns căţei. Periile intră în blana ghemotocului alb, foarfeca începe să taie, iar Oscar se linişteşte.

"Îl periem, îl descâlcim, apoi urmează spălatul, tunsul şi uscatul. Răsfăţul durează cam două ore, iar un căţel de apartament, cu tunsoare scurtă, trebuie adus cam o dată pe lună. Câinii pentru expoziţii şi concursuri vin mai des, de două ori pe lună, pentru întreţinere", spune Ana Maria Pop.

Cursul de "coafor canin" a fost deschis în premieră la Cluj-Napoca şi oferă absolvenţilor, după două luni, diplome eliberate de Ministerul Muncii, care pot fi folosite peste tot în Uniunea Europeană. O nouă serie se pregăteşte să înceapă cursurile în luna decembrie.

"Am deschis la Cluj prima şcoală de toaletaj canin din România care funcţionează la standarde europene. Ideea ne-a venit după ce am constatat că nu avem unde să îi tundem pe câinii noştri şi ne bucurăm că am reuşit să introducem în nomenclatorul de meserii această meserie, de coafor canin, care nu exista. Am reuşit într-un interval de doi ani să obţinem toate autorizaţiile necesare. La absolvire, şcoala oferă diplome de coafor şi stilist canin eliberate de Ministerul Muncii, care pot fi folosite în UE. Cursurile durează două luni, se ţin de patru ori pe săptămână şi includ părţi teoretice şi practice, costul ridicându-se la 1.800 de lei", a declarat Andrei Kalo, administratorul şcolii.

Investiţia în salonul unde au loc cursurile se ridică la peste 10.000 de euro şi include mobilier special, ustensile pentru coafat câini, şampoane şi creme.

Cursurile teoretice sunt predate de un profesor universitar de la Facultatea de Medicină Veterinară a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca, iar cele practice de Ana Maria Pop, o studentă în anul V al facultăţii, care a absolvit cursuri de coafor canin în Austria.

Căţeii pentru curs au fost aduşi de două prietene, care au câte doi căţei din rasa shi-tzu.

Prima serie a şcolii de coafor canin are opt cursanţi, din Cluj-Napoca, dar şi din alte oraşe ale ţării - Bucureşti, Oradea, Timişoara. Meseria de coafor canin pare una de viitor, în condiţiile în care un toaletaj canin care se face la cabinetele medicale veterinare de personal neatestat în această meserie costă în jur de 70 de lei.

"Este ceva nou, se lucrează cu animale, este nevoie de o atenţie mărită, pentru că animalele nu spun dacă le doare ceva. M-am înscris la acest curs să învăţ cum se face toaletajul la câini, pentru că vreau să îmi deschid un salon", spune Natalia Boancă, din Cluj, "ocupată" să scoată smocuri de păr din urechea lui Oscar, cu o foarfecă specială.

Răzvan Şuteu, un alt cursant, o perie de zor pe Lucy, "o fetiţă" shi-tzu. Este medic veterinar şi a venit tocmai din Beiuş, judeţul Bihor, la cursul de la Cluj.

"M-am apucat din curiozitate în primul rând. Sunt medic veterinar şi am în grijă un adăpost de câini în Beiuş. Cursul e o completare a activităţilor adăpostului. Iubesc câinii, este o condiţie cel puţin necesară. Nu e greu de lucrat cu câinii, mai greu e de lucrat cu tine însuţi şi cu proprietarii câinilor. E nevoie de răbdare, în primul rând", a spus Şuteu.

Iulia Lazăr a absolvit şi ea Facultatea de Medicină Veterinară şi se ocupă de o pensiune pentru câini din Cluj, iar un astfel de curs diversifică gama serviciilor oferite proprietarilor care îşi lasă acolo animalele pe perioada concediului.

"Vom include şi toaletajul canin în gama serviciilor oferite de pensiunea pentru câini unde lucrez. Avem spaţiu şi clienţi. Nu e foarte greu de lucrat astfel cu câinii, doar că e ceva mai nou", a subliniat Lazăr.

Ana Maria Pop a absolvit cursuri de toaletaj canin şi felin la Viena, de unde a primit un atestat internaţional, iar acum predă cursanţilor din Cluj.

"În cadrul cursului, prezint rasele de câini şi vreau ca toţi cursanţii să intre cât mai mult în contact cu ele. Le prezint apoi standardele după care se toaletează fiecare rasă. Câinii de talie mică sunt, de obicei, foarte răsfăţaţi şi neascultători - shi-tzu, bishon, yorkshire, iar cei mari sunt mai cuminţi. Căţelul este periat centimetru cu centimetru, i se descâlceşte blana, este spălat, uscat şi tuns, i se taie şi din unghii, este spălat şi pe dinţi. Folosim ca instrumentar perii şi foarfeci, şampoane profesionale pentru animale, care au compoziţia asemănătoare celor pentru copii, cu pH neutru, dar care şi intensifică pigmentul, în funcţie de culoarea blănii, balsam pentru câinii cu păr lung, şi o cremă pentru perniţele lăbuţelor, contra frigului", a explicat Ana Maria Pop.

Darius Isai, coordonatorul primei şcoli canine din România, a identificat o cerinţă mare pentru o astfel de meserie pe piaţa din Bucureşti, unde foarte multe persoane deţin câini de apartament, sunt saloane pentru animale, dar nu există personal calificat în domeniu.

"Există o cerere permanentă pentru o astfel de meserie", a spus Isai.

La rândul său, fondatoarea şcolii, Dana Cozman, a precizat că meseria de coafor canin a fost introdusă în nomenclatorul meseriilor abia din luna august 2011.

(Material realizat de Vasile Măgrădean, corespondenti@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici