- Home
- Main Story
- BUCUREŞTI, (16.10.2011, 17:20)
- Aurelia Alexa ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Silviu Bian, al doilea demnitar din Ministerul Muncii anchetat de DNA în doar câteva luni
Secretarul de stat şi preşedinte al ANOFM, Silviu Bian, este cel de-al doilea demnitar din cadrul Ministerului Muncii anchetat de procurorii anticorupţie în acest an, la sfârşitul lunii aprilie Ioan Botiş demisionând din funcţia de ministru din cauza unui conflict de interese.
Urmărește
621 afișări
Silviu Bian, al doilea demnitar din Ministerul Muncii anchetat de DNA în doar câteva luni (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)
Anchetarea de către Direcţia Naţională Anticorup'ie (DNA) a preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), Silviu Bian, nu reprezintă o premieră în Ministerul Muncii, instituţie care în acest an s-a confruntat cu o situaţie similară, protagonist fiind chiar ministrul Ioan Nelu Botiş.
Agenţia Naţională de Integritate l-a reclamat pe Botiş la DNA pentru conflict de interese.
Ioan Botiş a anunţat, în 20 aprilie, că a demisonat din funcţia de ministru al Muncii, acesta fiind acuzat de conflict de interese după ce s-a constatat că soţia sa, Ligia Botiş, avea calitatea de expert de tip A în cadrul unui proiect european desfăşurat de Asociaţia "Parteneriat Euroactiv" Bistriţa. Proiectul a fost aprobat şi semnat la o dată ulterioară numirii în funcţie a soţiului său ca ministru.
ULTIMELE ȘTIRI
-
REZULTATE PARȚIALE. Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Călin Georgescu intră în turul 2
-
Rezultate parţiale 90% din secţiile de votare: Călin Georgescu continuă să fie pe primul loc. Bătălie pentru locul doi între Ciolacu şi Lasconi
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
-
Cine este Călin Georgescu, surpriza de la alegerile prezidenţiale 2024, turul I
Valoarea proiectului era de 2.130.890 de lei şi fusese aprobat spre finanţare la 1 octombrie 2010, la nicio lună după numirea lui Botiş în funcţia de ministru al Muncii.
Cu o zi înaintea demisiei de onoare, Botiş anunţase că soţia sa se va retrage din funcţia pe care o avea în proiectul derulat de Asociaţia "Parteneriat Euractiv" Bistriţa şi că niciunul dintre ei nu a avut vreodată calitatea de fondator sau de membru al asociaţiei.
Ulterior, inspectorii Departamentului de Luptă Antifraudă (DLAF) au descoperit că soţia fostului ministru al Muncii Ioan Botiş a "prezentat o situaţie care nu corespunde realităţii" în CV-ul depus pentru a fi parte a proiectului european "Şansa la demnitate".
Conform controlului DLAF, Ligia Botiş a câştigat, din participarea în acel proiect, suma de 33.317 lei, adică aproximativ 8.000 de euro, ea primind aceşti bani ca salariu, din prefinanţarea primită de organizaţie pentru proiectul propus.
Şi alţi angajaţi ai Ministerului Muncii, de la nivel local, au fost deferiţi justiţiei în acest an pentru trafic de influenţă.
La începutul lunii octombrie, procurorii anticorupţie de la Serviciul teritorial Timişoara i-au trimis în judecată pe Cornelia Gheroghina Corescu, inspector şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Timiş, pentru trafic de influenţă şi două fapte de instigare la fals intelectual în scopul ascunderii comiterii infracţiunii de trafic de influenţă, şi pe secretarul executiv al PDL Timiş, Vasile Medeşan, pentru trafic de influenţă.
DNA susţine că în cursul lunii iulie, Corescu, în calitate de inspector şef al ITM Timiş, împreună cu secretarul executiv al PDL, Vasile Medeşan, i-au pretins 10.000 de lei unui denunţător, administrator la o societate comercială, indicându-i ca banii să fie achitaţi cu titlu de donaţie pentru organizaţia judeţeană a PDL, din care toţi trei făceau parte.
În schimb, Corescu a lăsat să se înţeleagă că va uza de influenţa pe care o are asupra subordonaţilor săi, inspectori de muncă, pentru ca aceştia să aplice sancţiuni mai blânde decât cele care se impun firmei administrate de denunţător, societate care fusese controlată anterior pe linia respectării legislaţiei muncii.
DNA a mai anchetat şi un alt fost ministru al Muncii, Paul Păcuraru.
Ministrul Muncii din perioada 3 aprilie 2007 - 23 septembrie 2008, şi Ilie Morega, membru AGA la societăţile comerciale ale complexului Energetic Rovinari, au fost trimişi în judecată pentru fapte de corupţie în decembrie 2008.
Potrivit procurorilor, în 3 iunie 2007, Ilie Morega i-ar fi promis lui Paul Păcuraru că îl va sprijini pe fiul lui să obţină contracte de achiziţie publică în domeniul formării profesionale la Complexul Energetic Rovinari, Complexul Energetic Turceni şi Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, în condiţiile în care ministrul va numi în funcţia de inspector şef la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Gorj persoana indicată de Morega.
Cei doi au fost achitaţi, în 3 mai, de către Secţia penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în acest dosar, decizia fiind contestată de procurorii anticorupţie la Completul de cinci judecători.
Silviu Bian nu este primul reprezentant al Ministerului Muncii anchetat pentru fapte de corupţie, dar este primul demnitar din această instituţie prins în flagrant delict şi reţinut de procurorii DNA.
"În data de 17 septembrie 2011, inculpatul Bian Silviu, în calitate de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă, a primit suma de 22.000 euro şi 19.000 lei de la funcţionarii structurilor judeţene ale ANOFM. Banii au fost pretinşi de către inculpatul Bian Silviu pentru ca, în calitate de ordonator principal de credite, să vireze 25% din costul proiectelor finanţate din fonduri ale Uniunii Europene şi destinate dezvoltării resurselor umane, reprezentând cofinanţarea acestora din fonduri proprii, în vederea bunei derulări a activităţii în cadrul proiectelor. De asemenea, această sumă, primită cu titlu de mită printr-un intermediar, reprezintă o parte din salariile funcţionarilor respectivi pe luna august 2011", a precizat DNA.
În mod similar, spune DNA, la data de 15 octombrie 2011, în acelaşi scop ca cel menţionat, inculpatul Bian Silviu a primit de la aceiaşi funcţionari, prin intermediar, suma de 82.000 de lei, reprezentând o parte din retribuţiile aferente lunii septembrie 2011. Astfel, procurorii au procedat la constatarea infracţiunii flagrante care l-a avut ca ţintă pe secretarul de stat Bian.
(Material de Aurelia Alexa, aurelia.alexa@mediafax.ro)
Citește pe alephnews.ro: SURSE: Nicolae Ciucă demisionează din funcția de lider al partidului PNL, după EXIT POLL
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
EXIT POLL Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 25%, Elena Lasconi 18%, Călin Georgescu 16%, George Simion 15%
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe