Volume de Cărtărescu, Mihaela Rădulescu şi Aurora Liiceanu, în topul vânzărilor la Bookfest

Volume semnate de Mircea Cărtărescu, Mihaela Rădulescu şi Aurora Liiceanu, alături de mulţi alţi autori români, dar şi străini, s-au numărat printre cel mai bine vândute în topurile editurilor participante la ediţia din 2011 a Salonului de carte Bookfest (25 - 29 mai) din Bucureşti.

Urmărește
806 afișări
Imaginea articolului Volume de Cărtărescu, Mihaela Rădulescu şi Aurora Liiceanu, în topul vânzărilor la Bookfest

Volume de Cărtărescu, Mihaela Rădulescu şi Aurora Liiceanu, în topul vânzărilor la Bookfest (Imagine: Razvan Chirita/Mediafaxo Foto)

Potrivit lui Grigore Arsene, preşedintele Asociaţiei Editorilor din România, care organizează Salonul internaţional de carte Bookfest, anul acesta au fost "probabil" mai mulţi vizitatori decât la ediţia precedentă a evenimentului, care au şi cumpărat mai multe volume. El nu a oferit însă nişte date precise privind numărul vizitatorilor. Pe de altă parte, încasările ar fi fost cu aproximativ 5 - 10% mai mici, din ce au raportat editurile, a declarat pentru MEDIAFAX Arsene, adăugând că au existat multe promoţii.

Reprezentanţii editurilor, contactaţi de MEDIAFAX, nu au avut toţi aceeaşi impresie în urma acestei ediţii a salonului. Pentru Humanitas, a fost o ediţie mai bună decât anul trecut, iar reprezentanţii Editurii Trei au declarat că au avut încasări cu 15% mai mari. Alte edituri au estimat, însă, că au avut într-adevăr vânzări mai mici ca valoare, în jurul procentului comunicat şi de Arsene.

Reprezentanţii Polirom au precizat că au avut încasări totale de 370.000 de lei, cei de la Humanitas au estimat vânzările la circa 300.000 de lei, iar Nemira - peste 163.000 de lei.

La Humanitas, cel mai bine vândute volume au fost "Zen. Jurnal 2004-2010" de Mircea Cărtărescu, "Despre frumuseţea uitată a vieţii" de Andrei Pleşu, "Călătorie în România" de Sir Sacheverrell Sitwell, "Lumea ca ziar. A patra putere: Caragiale" de Ioana Pârvulescu şi "Itinerariile unei vieţi: E.M. Cioran. Apocalipsa după Cioran" de Gabriel Liiceanu.

În topul vânzărilor la Humanitas Fiction se regăsesc volumele: "Ultima ispita a lui Hristos" de Nikos Kazantzakis, "Omul este un mare fazan pe lume" de Herta Muller, "Scene de viaţa campestră" de Amos Oz, "Accidentul" de Ismail Kadare şi "Opera poetică" de Fernando Pessoa.

În ceea ce priveşte Humanitas Multimedia, cele mai vândute au fost audiobook-urile "La ţigănci", de Mircea Eliade, în lectura lui Victor Rebengiuc, "Ce ne facem cu calul negru", de Gabriel Liiceanu, în lectura autorului, "Sub pecetea tainei", de Mateiu Caragiale, în lectura lui Marcel Iureş, "Plugarul şi moartea", de Johannes von Tepl, în lectura lui Andrei Pleşu şi "Jurnalul din jurnale", de Monica Lovinescu, în lectura Irinei Petrescu.

Pe de altă parte, cel mai vândut autor al editurii Humanitas a fost Neagu Djuvara, iar pentru Humanitas Fiction - Amos Oz.

Pe primul loc în topul vânzărilor la Polirom se află cartea Mihaelei Rădulescu "Întreabă-mă orice", urmată de "Viaţa nu-i croită după calapod" de Aurora Liiceanu, "1Q84" de Haruki Murakami (2 volume), "Harta şi teritoriul" de Michel Houellebecq şi "Dictatura lui Nicolae Ceauşescu (1965-1989). Geniul Carpaţilor" de Adam Burakowski.

La Cartea Românească, cele mai vândute volume au fost "Teme" de Nicolae Manolescu, "Poker" de Bogdan Coşa, "Medgidia, oraşul de apoi" de Cristian Teodorescu, "Viaţa lui Kostas Venetis" de Octavian Soviany şi "Berlinul meu e un monolog" de Nora Iuga.

Potrivit reprezentanţilor editurii Curtea Veche, cel mai bine vândut autor la Bookfest a fost Gary Chapman, iar volumul acestuia "Cele cinci limbaje ale iubirii", ediţia pentru bărbaţi, a fost pe primul loc în topul celor mai vândute cărţi, urmat de "Cartea regală de bucate" a Principesei Margareta, "Lebăda neagră" de Nassim Nicholas Taleb, "Manual de NLP" de Joseph O'Connor şi "Generaţia P" de Victor Pelevin.

La Nemira, pe primul loc în topul vânzărilor s-a situat "Urzeala Tronurilor" de George RR Martin (ediţie hard cover), vândută în 720 exemplare, urmată de "Apocalipsa" de Stephen King (ediţie hard cover) - 540 exemplare, "Alchimistul neutronic" de Peter F. Hamilton - 450 exemplare, "Puls" de Julian Barnes - 320 exemplare - şi "Vecerniile siciliene" - 310 exemplare.

Cel mai bine vândut autor la Nemira a fost George RR Martin, cu "Urzeala tronurilor" şi alte şase titluri.

De cealaltă parte, cel mai bine vândut autor publicat la Rao a fost Agatha Christie, care s-a situat însă pe locul al cincilea în topul cărţilor. Cel mai bine vândut volum a fost "Fereşte-mă, Doamne, de prieteni", de Larry Watts, în circa 500 - 600 de exemplare, urmat de "N-am venit să ţin un discurs", de Gabriel Garcia Marquez, şi "Theodore Boone, puştiul avocat", de John Grisham.

Topul celor mai bine vândute titluri la editura ALL se prezintă astfel: "Ce-aş fi eu fără tine?", de Guillaume Musso, "Nepovestitele trăiri ale templierilor români", de Adrian Voicu, "Enciclopedia Gale a fenomenelor neobişnuite şi inexplicabile", de Brad E. Steiger şi Sherry Hansen Steiger, "Istoria românilor", de Constantin C. Giurescu, şi "Oksa Pollock. Tarâmul invizibil (vol. 1)", de Anne Plichota şi Cendrine Wolf.

Totodată, cel mai bine vândute volume la Corint au fost "Statele lumii contemporane", de Şerban Dragomirescu şi Radu Săgeată, "Dicţionar de mitologie greco-romană", coordonatori Zoe Petre, Alexandra Litu, Cătălin Pavel, şi "Plante şi hrană pentru sănătate", de Jethro Kloss, în timp ce editura Leda a vândut cel mai bine volumele "Impecabil, vol. 2" din seria "Micuţele Mincinoase" de Sara Shepard, "Flashforward" de Robert Sawyer, "Vremea ingerului, cartea intai" din seria "Cântecele serafimului" de Anne Rice, şi "Război şi pace" de Lev Tolstoi (traducere nouă). De asemenea, la Corint Junior cele mai vândute volume au fost "Captiva, vol. 2" din serial "Cercul secret", de L. J. Smith, "Vocile sălbăticiei" (carte cu sunete şi imagini 3D), "Voci - vol. 2" din seria "Cronicile ţinuturilor din Apus" de Ursula Le Guin.

Vânzările de anul acesta ale Grupului Editorial Trei au fost cu 15% mai mari decât la ediţia Bookfest de anul trecut, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanţii editurii, fără a putea oferi deocamdată cifre precise diferenţiate pe titluri. Topul celor mai vândute cărţi la editura Trei este format din "Moartea unui dansator de tango", de Stelian Tănase (Editura Trei), "Alte camere, alte glasuri de ieri", de Alex. Leo Şerban (Editura Pandora M, Colecţia "Cercul Poeţilor Apăruţi), "Vindecarea bolilor incurabile", de Mikhail Tombak (Editura Lifestyle, Colecţia "Citeşte sănătos"), "Predicatorul", de Camilla Lackberg, (Editura TREI, Colecţia Fiction Connection), şi "Eu sunt OK, tu eşti OK", de Thomas A. Harris (Editura TREI, Colecţia Psihologia pentru Toţi).

Potrivit reprezentaţilor editurii, surprizele târgului au fost că în acest top pe poziţia a doua s-a situat un volum de poezii şi faptul că Editura Lifestyle (mai ales prin colecţiile noi, "Trebuie să ştii" şi "Citeşte sănătos") a crescut mult şi a fost excelent primită de public.

Cea de-a şasea ediţie a Târgului de Carte Bookfest a avut loc în perioada 25 - 29 mai, la complexul Romexpo din Capitală.

Bookfest este un proiect iniţiat în anul 2006, de Asociaţia Editorilor din România (AER), cu scopul de a pune la dispoziţia editorilor un cadru de expunere adecvat şi de a răspunde, în acelaşi timp, nevoii de informare a publicului iubitor de carte. Astfel, timp de cinci zile, într-o "casă a cărţii", se regăsesc scriitori, editori, personalităţi ale culturii româneşti şi internaţionale, jurnalişti şi cititori.

Asociaţia Editorilor din România a fost fondată în 1991 şi este o asociaţie profesională a editorilor de carte din România, care reuneşte reprezentanţi din toate domeniile de interes cultural. Scopul Asociaţiei Editorilor din România îl constituie reprezentarea şi apărarea intereselor editorilor de carte din România în faţa instituţiilor legislative, a puterilor publice, a organizaţiilor şi a asociaţiilor non-guvernamentale, a marelui public şi promovarea valorilor reale ale culturii şi spiritualităţii româneşti prin participarea activă la redimensionarea raporturilor dintre actul de cultură şi publicul căruia acesta îi este adresat. Printre editurile membre AER se numără Humanitas, Polirom, Curtea Veche.

(Material de Laura Mitran, laura.mitran@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici