- Home
- Marius Tuca Show
- (16.03.2020, 10:54)
- Ana Petrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
VIDEO Ediţie specială „Marius Tucă Show”. Prof.dr. Olga Simionescu: Teoria cu S şi L e una simplistă / Despre Italia: A fost o populaţie îmbătrânită şi nu s-a făcut o izolare a zonei Lombardia. La noi măsurile au fost luate imediat
- Luni, 16 martie, invitat la „Marius Tucă Show” a fost prof.dr. Olga Simionescu, şeful Secţiei Dermatologie 1, Spitalul Clinic Colentina.
- Simionescu a declarat în cadrul emisiunii că vârful epidemiei de coronavirus ar putea fi în luna aprilie în România.
- Doctorul a mai spus că teoria mutaţională nu ar putea explica de ce unele cazuri de COVID-19 sunt grave şi altele nu.
Urmărește
19044 afișări
Ediţie specială „Marius Tucă Show”
Redăm principalele declaraţii din emisiune:
Marius Tucă: Aţi avut o postare interesantă pe 22 de puncte despre coronavirus.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Preşedinţi. Descoperim că a fost cu ghinion
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
Prof. Dr. Olguţa Simionescu, şeful clinicii Dermatologie 1, Spitalul Clinic Colentina: Postarea aceasta am făcut-o vineri printre pacienţi pentru că era o stare de confuzie, de panică totală, îmi suna întruna telefonul şi am spus să am curajul să îmi pun ideile pe foaie. Virusul corona nu este necunoscut în rândul medicilor. EL e cunoscut din 1960, se transmite de la animale, de la păsări şi mamifere şi a mai fost celebru în 2002 şi 2012.
Însă în Wuhan apar pacienţi care fac pneumonii letale şi acestora li se descoperă noul tip de coronavirus, denumirea este Sars Cov 2. Cercetătorii chinezi fac şi primele studiu. Ca să poţi publica un studiu îţi trebuie câţiva ani de cercetare. Ca să poată apărea un studiu corect despre ce credem noi despre virusuri vor mai trece ceva ani. Însă ce vorbim acum se referă la ce ştim noi în ziua de astăzi.
Marius Tucă: Care sunt nouătăţile?
Prof. Dr. Olguţa Simionescu: Ce ştim sigur, îl cunoaştem, e descris din punct de vedere al genotipajului, ştim ce teste trebuie făcute pentru depistarea lui, se ştie cum se transmite şi ştim că s-au îndeplinit criteriile OMS pentru a fi declarat pandemie. Ce nu se ştie e de ce unii oameni fac forme uşoare, asimptomatice şi alţii fac forme severe.
Prof. Dr. Olguţa Simionescu: Teama este un sentiment foarte puternic pe scara sentimentelor. De exemplu recunoştinta e foarte jos pe scara sentimentele. Dacă noi intrăm în panică noi vom fi perturbaţi şi nu vom putea să controlăm eficient infecţia. Oamenii care cumpără hârtie igienică în cantităţi mari dă un sentiment de siguranţă. Având în vedere că nu avem cazuri mari de zone roşii şi nu am înregistrat niciun deces, eu cred că stăm bine. Din punct de vedere medical noi încercăm să ne desfăşurăm activitatea normal.
Marius Tucă: Cum se transmite?
Prof. Dr. Olguţa Simionescu: Virusul se transmite de la persoane infectate, chiar şi de la cele asimptomatice se transmite din acele picături din secreţiile nazale, prin tuse, prin strănut, prin aerosol, da s-au găsit studii că rezistă 3 ore în aer, rezistă 2-3 pe suprafeţe chiar şi de plastic şi oţel, inclusiv de carton şi se transmite prin contact. Dacă intrăm în contact cu acele suprafeţe şi nu ne spălăm pe mâini şi ducem mâna la ochi, la nas, se transmite.
Marius Tucă: Credeţi că în Româna oamenii ascultă şi respectă ce se spune?
Prof. Dr. Olguţa Simionescu: Se discută mult despre mască. Masca cea mai corectă e cea ca de cosmonaut cu filtru, însă vă daţi seama de costuri şi de câte sunt pe sistem, că şi aşa măştile chirurgicale se găsesc greu. Însă şi masca normală e mai mult decât nimic. Păstrarea unei măşti obligatorii, dar în Asia nu era un lucru nou să porţi o mască chirurgicală, în contextul poluării.
Marius Tucă: Preparată mâncarea termic?
Prof. Dr. Olguţa Simionescu: Pentru că scade riscul de contaminare. Dacă o spălăm, dacă o pregătim termic, scădem foarte mult riscurile.
Marius Tucă: Dacă cineva a infectat mâncarea prin încălzirea la 70-80 de grade virusul automat moare?
Prof. Dr. Olguţa Simionescu: Absolut.
Marius Tucă: Dvs aţi vorbit cred că printre primii despre faptul că virusul care a ajuns în Ro e mai puţin agresiv decât cel care a ajuns în China şi Italia.
Prof. Dr. Olguţa Simionescu: Virusurile în general fac mutaţii, se spune că acest nou virus e unul care a făcut mutaţii din noul tip coronavirus. Sunt mulţi specialişti care au încercat să studieze aceşti viruşi, unul legat de răspândire. Există de exemplu, un specialist în UK care spoune că o persoană infectată noul virusul face 6 mutaţii la fiecare replicare a sa. Dar echipa chineză care a studiat genomul viral la 103 cazuri şi au găsit mutaţii particulare şi au spus sunt două, formă mai agresivă L şi forma mai uşoară S. Nu sunt doar acest două mutaţii. Teoria a fost combătută că e foarte lung. Are multe nucleotide, dar teoria mutaţională nu ar fi singura să explice dacă sunt unele cazuri grave şi altele mai puţin grave. Vârsta contează, imunitatea. Dacă el nu ar intra în celulă unde se înmulţeşte, deci dacă el nu ar intra, teoriile acestea ne fac să înţelegem targeturile.
Prof. Dr. Olguţa Simionescu: Nu ştiu dacă în România noi avem o tulpină mai puţin agresivă, nu cunosc să se fi făcut genotipaj la noi. Deocamdată să ne bucurăm că în România nu există decese.
Marius Tucă: Vă e teamă de coronavirus, omeneşte vorbind?
Prof. Dr. Olguţa Simionescu: Eu de felul meu sunt o persoană calmă şi înţeleg că trebuie să mă protejez. Există nişte reguli clare în care interacţionez cu aceşti pacienţi. Însă ne protejăm. Ei sunt dezinfectaţi. Le dau mască. Se spală pe mâini. Discutăm la o distanţă rezonabilă. Port mască.
Marius Tucă: Ce credeţi că s-a întâmplat în Italia, numîăr mare de îmbolnăviri, decese? Italia are peste 1.800 decese.
Prof. Dr. Olguţa Simionescu: Cred că a fost o populaţie îmbătrânită şi nu s-a făcut o izolare a zonei Lombardia. La noi măsurile au fost luate imediat.
Marius Tucă: Eu cred că s-a aflat târziu despre existenţa virusului.
Prof. Dr. Olguţa Simionescu: Este posibil. Presupune un contact aproape (felul de a fi al italienilor – n.r.).
Marius Tucă: Cred că ei trăiesc de obicei în familie, părinţi, copii şi bunici.
Prof. Dr. Olguţa Simionescu: E conceptul acela de mamina. Ai 30 de ani şi locuieşti cu părinţii.
Prof. Dr. Olguţa Simionescu: Lucrez de 25 de ani în Spitalul Colentina. Nu am plecat nicio zi de acolo. Noi considerăm Matei Balş ca o navetă spaţială. Am văzut dedicaţia acestor medici, studiau de fiecare dată şi eu ca şi pacient aş avea încredere în ei. A spune că un coleg de al tău e foarte valoros cred că nu îţi subminează ţie cu nimic prestigiul. Mai spun în material că medicii în România sunt priviţi ambivalent. Pe de o parte sunt consideraţi şpăgari, nenoriciţi şi pe de altă parte pacientul îşi dă încrederea în acel medic, când are nevoie. La mine pe secţie au plătit medicamente pentru foarte mulţi pacienţi.
Marius Tucă: E atâta defăimare.
Prof. Dr. Olguţa Simionescu: Dar nu e numai categoria noastră profesională. Mai sunt profesorii , preoţii. Noi cerem să fim lăsaţi să lucrăm să fim lăsaţi în pace, pentru că noi învăţăm toată viaţa, eu învăţ în fiecare zi.
Marius Tucă: Ştire de acum 1 an de zile în care se vorbea într-un buletin al OMS despre faptul că va fi o pandemie şi lucrul acesta se va întâmpla prin transmiterea de la animal la om şi de aici teorie conspiraţională.
Prof. Dr. Olguţa Simionescu: Am mai auzit şi teoria drumului mătăsii.Sunt mai multe teorii conspiraţionale. Trebuie să facem un restart. Au scăzut bursele, au dat companii aerieni faliment, lumea e îngrozită. Va fi o perioadă dificilă.
Marius Tucă: Trebuie să fii expus ca să ajungi la imunizare?
Prof. Dr. Olguţa Simionescu: Bătrânii peste 70 de ani sunt sfătuiţi să nu iasă din casă. Sunt sfătuiţi oamenii să nu iasă din casă. Şi acolo sunt sigură că se iau măsuri, dar nu e panica pe care o vedem în alte ţări.
Marius Tucă: Există suficiente teste?
Prof. Dr. Olguţa Simionescu: Ce am înţeles azi că şi companiile private vor putea să suplinească această cerere. Testele nu trebuie făcute decât în cadru autorizat.
Marius Tucă: Când va fi maximul epidemiei în România?
Prof. Dr. Olguţa Simionescu: E o întrebare, nu sunt o ghicitoare. Cred însă că vârful va fi prin aprilie în ţara noastră. Cred că vor fi şi decese şi lucrurile se vor linişti. E o părere personală. Teoria cu S şi L e una simplistă. E o teorie a chinezilor controversată.
Marius Tucă: Cum se foloseşte alcoolul medicinal doamna Simionescu?
Prof. Dr. Olguţa Simionescu: Se referă la faptul că alcoolul nu e suficient şi ne trebuie biocide pe bază de alcool. Alcoolul însuşi e biocid, dar pentru corona să te dezinfectezi de 7-8 ori pe zi e iritant, deci avem nevoie de substanţe pe bază de alcool. La asta mă refer.
Prof. Dr. Olguţa Simionescu: Pentru pacienţi sau contaţii acestora să stea cât mai mult în casă. Noi aşa lucrăm, protecţie, mănuşi şi să ne rugăm. Mi-au spus de ce să ne rugăm. Pentru că nihil sine deo.
Prof. Dr. Olguţa Simionescu: Nu sunt studii foarte clare cât rezistă pe fructe şi alimente. Studiile despre care v-am spus se referă la suprafeţe. Deci probabil că sunt câteva ore. Trebuie să ne spălăm pe mâini cu apă şi săpun scade practic riscul de infecţie. Teoretic da, se poate transmite prin intermediul banilor. Mai multe voci au spus că ar fi de evitat să folosim cash-ul.
Prof. Dr. Olguţa Simionescu: Corona nu e un virus gripal, nu are nicio legătură. Sunt pur şi simplu teorii de conspiraţie. Am primit un patent al virusului corona nou, produs în laborator. Sunt foarte multe teorii, dar avem în cap foarte multe scenarii. Şi în gripă există forme mortale cam 5%, însă la corona au existat aceste pneumonii la care nu ştia ce să se facă. Inclusiv pacienţii de pe vasul acela li s-a dat tratament de Ebola şi s-a constatat că ei nu muriseră. Cred că e dintre puţinele pandemii în epoca asta digitală în care informaţia se râspândeşte şi nu mai ştii pe cine să crezi.
Marius Tucă: Câte secunde să ţinem alcoolul pe mâini?
Prof. Dr. Olguţa Simionescu: Piele nu e sterilă pentru că are milioane de germeni pe suprafaţă. Se spune că dacă ţii 10 secunde alcoolul pe o plagă e suficient pentru dezinfectate, însă pentru corona e nevoie de mai multe ori de dezinfectare, alcoolul fiind iritant.
Prof. Dr. Olguţa Simionescu: Trebuie să ne păstrăm calmul. Noi când ne-am văzut ne-am zâmbit, stăm la un metru şi jumătate de altul. Nu purtăm mască. Deci eu îndemn la calm.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: PNL o susține oficial pe Elena Lasconi în turul II, anunță Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe