- Home
- Marius Tuca Show
- (09.03.2020, 15:51)
- Departamentul Social - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
„Marius Tucă Show” | Rafila: De Paşte, românii să stea acasă sau să călătorească în ţară. Sper să nu avem „zone roşii” / Despre închiderea şcolilor: Nu e o măsură pe care să o excluzi, dar trebuie făcută gradual
- Prof. dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Naţionale de Microbiologie, a fost invitat luni la o ediţie specială „Marius Tucă Show”.
- Marius Tucă şi Alexandru Rafila au discutat despre ultimele măsuri luate de autorităţi pentru limitarea răspândirii coronavirusului în România.
- Rafila, a spus, luni, la Marius Tucă Show, că în România, răspândirea cu infecţii cu coronavirus nu este mare, apreciind că, probabil, autorităţile italiene au reacţionat mai târziu decât era cazul.
Urmărește
5848 afișări
Redăm principalele declaraţii din emisiune:
Marius Tucă : Cum stă România în ceea ce priveşte răspândirea?
Alexandru Rafila: Nu e o răspândire mare, sunt 15 cazuri. Toate cazurile sunt importate din Italia sau sunt contacţi ai persoanelor venite din Italia. Sunt cazuri de import. A doua eventualitate e legată de transmiterea locală şi transmiterea comunitară care înseamnă un număr mare de cazuri în grupuri şi cei care răspândesc boala de multe ori nu sunt identificaţi. E foarte greu să îi găseşti şi atunci se produce o răspândire mai mare.
China a reuşit să localizeze infecţia şi să reducă drastic numărul de cazuri şi decese.
Probabil în Italia au reacţionat mai târziu decât era cazul. Au avut localitaţi cuprinse în totalitate de răspândirea coronaviruslui. De aceea Lombardia a fost foarte afectată, Venetto, dar în momentul de faţă toată Italia e foarte serios pusă la încercare, pe de o parte zona de nord importantă economică, pe de alta cea de sud şi dacă se va extinde va infecta grupurile. Serviciile de terapie intensivă au fost suprasolicitate. E luptă pentru supravieţuire. Dacă numărul acesta de cazuri ar fi fost într-o perioadă mai lungă de timp, lucrurile erau sub control.
Alexandru Rafila: Teama pe care o au oamenii, care uneori e justificată, alterior e nejustificată, apare teama şi de multe ori panică şi reacţiile sunt câteodată exagerate.
Marius Tucă: Mai e şi virusul şi nu s-a găsit un vaccin se cheamă prostie. Din păcate nu cred că o să găsiţi. E un virus pe viaţă. Mai e un virus acum unul al isterie. Isteria ca şi panica nu fac niciodată bine. Să ne întoarcem la relaţia Italia România, interzise zborurile.
Alexandru Rafila: În Italia trăieşte o mare comunitate de români. Limitarea traficului aerian, dar şi rutier e o măsură normală pentru că la noi toate cazurile provin din Italia. Măsura e bine că a fost luată. Sigur e o discuţie dacă se putea lua mai devreme sau nu. Majoritatea cazurilor sunt stabile, unele s-au vindecat. Acum trebuie să fim atenţi pentru că infecţia se extinde şi în locuri cu comunităţi româneşti, în Fraţa de exemplu. Ori dacă ne gândim să limităm posibilitatea răspândirii probabil trebuie să luăm măsuri şi în aceste ţări. Oamenii vor cu orice preţ să vină în România. Nu ştiu de unde s-a auzit că urmează să se suspende aceste zboruri şi vor să vină în România. Ei nu au înţeles că principalii afectaţi vor fi rudele lor. Înţeleg un caz de forţă majoră, e un deces în familie, treabă legală, dar să vii cu orice preţ nu are niciun sens.
Marius Tucă: Când vin cu maşina sunt opriţi la graniţă şi intră în carantină.
Alexandru Rafila: Două săptămâni. Să vii şi să stai în carantină. Unii nu înţeleg că nu trebuie să îşi vadă rudele internate în spital pentru că se expun la risc. Şi aici nu ne referim la coronavirus, hai să ne referim la gripă. Când vin aici spun – domnule se poate şi aşa, mai negociem.
Marius Tucă: Închiderea şcolilor?
Alexandru Rafila: E o părere medicală. Primul e legat de situaţia epidemiologică actuală care din punct de vedere al răspândirii în şcoli riscul e mic. Al doilea element e legat de studii făcute de OMS după epidemia de gripă. S-a constatat că după închiderea şcolilor numărul de cazuri a crescut, petnru că stăteau copiii, relaţionau, etc.
E greu de crezut că vor sta în casă copiii pentru o perioadă lungă. Şi al treilea element e legat de faptul că se îmbolnăvesc mai greu, copiii fac forme uşoare, nu s-a înregistrat vreun deces până la vârsta de 10 ani. Nu trebuie să îngrjorăm părinţii. Noi trebuie să ne pregătim, să educăm copiii. Profesorii să stea de vorbă cu părinţii, să le dea teme online, să găsim nişte modalităţi.
Alexandru Rafila: Asta e o etapă care ar trebui realizată într-o săptămână, două, după care ar trebui să luăm decizia asta. Când apare un caz încetează activitatea respectivă, clasa respectivă poate sta în izolare două săptămâni. Dacă epidemiologic se ajunge la un focar, atunci închizi şcolile. Părinţii trebuie să înţeleagă şi dacă apar cazuri, ele nu afectează dramatic starea de sănătate a copiilor şi măsurile trebuie luate gradual. Dacă o să ajungem peste o lună, spre exemplu, când am avea zeci de mii de cazuri, atunci înseamnă că o să îngheţăm anul şcolar, universitar.
Trebuie să ne gândim la activitatea socială, dar şi la cea economică. Dacă vom lua măsuri restrictive, toată lumea stă acasă, primeşte concediul medical, şase săptămâni să zicem. O ţară trebuie să facă un cointainment, măsuri graduale. Chestiunea cu închiderea şcolilor la nivel naţional nu cred că au fost decât în zonele afectate atunci, în epicentru. Nu e o măsură pe care să o excluzi, dar ea trebuie făcută gradual.
Alexandru Rafila: Mai e şi al treilea element, dacă încearcă să ascundă locul din care vin, asta e o chestiune care are o conotaţie de natură penală.
Marius Tucă: Ce se întâmplă cu populaţia din România? Hai să vorbim despre populaţie în general. Magazinele au fost golite. Care e felul în care trebuie să se comporte şi să perceapă ce se întâmplă?
Alexandru Rafila: Sigur nu vorbim de sfârşitul lumii. Discutăm de o boală care poate să aibă o mortalitate de maxim 4%. Cum e pregătită populaţia? Hai să discutăm despre adulţi. Ei ar trebui să îşi continue activitatea profesională, angajatorii trebuie instruiţi pentru dezvoltarea activităţii de lucru de la domiciliu, acolo unde se poate e de recomandat. Sau chiar să facă jumătate personal lucrează la domiciliu, jumătate la lucru şi apoi fac o schimbare prin rotaţie. Ar trebui întreruptă activitatea doar dacă există număr mare de cazuri înr-o unitate de producţie, epntru că altfel de vom confrunta cu o criză economică fără precedent. Persoanele vârstnice, nu prea are nimeni grijă de ei, pentru că sunt plecaţi la muncă copiii lor. Ei ies într-o situaţie de risc, sunt predispuşi la îmbolnăvire. În Canada se face un exerciţiu cu persoanele vârstnice, văd ce nevoi au.
Alexandru Rafila: E un exerciţiu care ar trebui făcut. Mai avem un exerciţiu şi anume să dezvoltăm educaţia pentru sănătate. Am susţinut introducerea educaţiei pentru sănătate în şcoli. Ea e o disciplină opţională şi doar 5% din copiii din România fac această disciplină. Hai să îi învăţăm pe copii regulile de igienă, lucruri care sunt utile în societate.
Marius Tucă: Interzicere manifestări 1.000 oameni?
Alexandru Rafila: Chestiunea aceasta a fost prima oară luată de Franţa, au stabilit iniţial un prag de 5.000 şi apoi au redus la 1.000. Elveţia are o situaţie asemănătoare. Sigur aglomerări mai mari de oameni înseamnă un risc. Ne găsim în faza 1 noi, cu până în 25 de cazuri, care sunt cazuri de import, nu în cadrul comunităţilor.
Alexandru Rafila: Noi nu suntem o insulă. Suntem o ţară în UE, mai sunt o groază de state. Închiderea graniţelor pentru o anumită perioadă de timp e adevărată până la un anumit punct, dar când eşti forţa de cereri economice, politice, o iei de la capăt. Infecţia nu se va opri, uitaţi-vă în Italia avem o creştere de cazuri. Un doctor britanic spune că punctul inflexiunii cred că va fi prin luna aprilie, când putem face o evaluare. Noi tot sperăm că la vară va fi un miracol şi transmiterea virusului se va face cu mai mare dificultate.
Alte virusuri corona sunt mult mai sensibile la uscăciune şi presupunem că şi acesta va fi la fel. Rămâne să vedem dacă va fi aşa. Vârf în aprilie, mai după care în cursul verii va scădea, apoi în iarnă va creşte din nou. Probabil va fi o ciclicitate. China speră să se întâmplă ce s-a întâmplat la SARS în 2002. La SARS discutam de o răspândire mai mică. Aici vorbim de o transmitere pe trei continente. Atunci e mult mai greu, noi tot sperăm. Dacă nu va fi posibilă reducerea drastică a numărului de cazuri în ţările cu transmitere comunitară, atunci o să asistăm la prelungirea de un an, doi ani, practic la gripă.
Marius Tucă: Există posibilitatea imunizării populaţiei?
Alexandru Rafila: Da, prin boală sau prin vaccinare, noi sperăm la un vaccin. El poate să fie gata în 3 luni, dar testarea clinică, în laborator pe animal, pe om durează în timp şi nimeni nu se hazardează pentru că nu e ca la Ebola unde era vorba de câteva sute de mii de locuitori. Aici vorbim de câteva sute de milioane. Trebuie să fim sigură că vaccinul nu are efecte adverse, că e sigur.
Mai e un lucru care e mai puţin discutat. Capacităţile de producţie necesare ca să poţi face această cantitate imensă de vaccin în condiţii de siguranţă maximă. Nu înseamnă că dacă producem acest vaccin toate celelalte vaccinuri nu mai trebuie la rândul lor produse. 12 luni e un interval optimist în ceea ce priveşte obţinerea şi disponibilitatea unul vaccin.
Marius Tucă: Bani pt a fi vaccinat, trial în Marea Britanie?
Alexandru Rafila: Sunt nişte capcane imense (vasele de croazieră – n.r.). Făceau boală diareică cu un alt virus. Ei o să trebuiască debarcaţi, pentru că exemplul din Japonia nu a fost deloc bun. Boala s-a întins din cauza acestui mediu, oamenii închişi pe vas, echipajul. Rămâne oricum o vacanţă de neuitat.
Marius Tucă: Ce informaţii noi au mai apărut legate de coronavirus? Se poate contura un profil clar al coronavirusului?
Alexandru Rafila: E un virus care produce de obicei infecţii la animal şi să vedeţi că testele care se fac la animale se referă exact la coronavirus. Avem 7 infecţii care se pot transmite la om, 4 dintre ele sunt infecţii banale, viroze, iar 3 dintre ele se pot transmite de la animal la om. Cel de-al treilea este care are o particularitate s-a răspândit mult mai uşor. Aici avem undeva în jur de 2,5. E un virus care a plecat de la liliac, a trecut printr-o gazdă animală intermediară, care nu e definită. Are importanţă pentru că dacă vrei să întrerupi lanţul transmiterii trebuie să ştii care e intermediarul care a transmis la om. Acum în China au închis pieţele, toate animalele. Această transmisibilitate interumamă e destul de intensă.
Alexandru Rafila: Totuşi faţă de gripă, gripa se transmite mai uşor, pentru că are o perioadă de incubaţie de 2 zile, în timp ce acest coronavirus are o perioadă de incubaţie de 5-6 zile. A doua diferenţă legat de virus e faptul că nu avem tratament sau vaccin. În cazul gripei avem medicaţie şi există vaccin. Complicaţiile la coronavirus sunt mai mari. Din cele 20%, 15% fac forme grave care necesită oxigen, iar restul de 5%, tot forme grave care necesită suport respirator. În general la forme grave şi foarte grave sunt, din păcate, persoanele peste 70 de ani şi acolo se înregistrează decese.
Alexandru Rafila: Rămâne să vedem. Nu vreau să facem predicţii, nu ştim cum o să evolueze în vară.
Marius Tucă: Urmează campionatul EURO 2020. Untold, etc?
Alexandru Rafila: Gândiţi-vă că noi avem situaţia, de exemplu cursele de avion din Italia sunt suspendate, dacă e să vină suporterii italieni ce fac? Vin şi stau în carantină. La noi congresele medicale s-au amânat. Nu la congrese se descoperă antidotul la coronavirus.
Marius Tucă: Plecând de la aceste lucruri cum vedeţi dezvoltarea activităţile pe teritoriul României? Cum să se manifeste oamenii din Bucureşti şi oraşele mari din Ro?
Alexandru Rafila: Eu cred că trebuie să luăm o decizie despre cum ne comportăm acasă, la locul de muncă, măsuri igienice. E foarte uşor de spus, e foarte greu de aplicat. Involuntar în decurs de un minut ne atingem faţa. Mâinile trebuie să fie curate şi dezinfectate, săpun şi dezinfectanţi pe bază de alcool pe suprafeţe.
Marius Tucă: Am avut probleme mari de igienă. Avem în continuare. Avem probleme şi cu spălatul pe dinţi.
Alexandru Rafila: Al doilea trebuie să fie legat de responsabilitatea deplasărilor. Trebuie să renunţăm la deplasări pe termen lung.
Marius Tucă: Să nu plecăm de Paşte.
Alexandru Rafila: Acasă sau în ţară. Să sperăm că până atunci nu vom avea zone roşii ca italienii. Meciurile nu mai au spectatori. Să evităm aglomeraţiile, iar manifestările de până la 1.000 de oameni trebuie avizate de DSP-uri şi acolo trebuie să fie un spaţiu suficient încât să nu stea foarte apropiaţi şi să oferi condiţii pentru ca persoanele să fie în siguranţă. Restaurantele în Italia au rămas deschise dar cu păstrarea unui spaţiu de siguranţă la masă.
Marius Tucă: Românul mai are o activitate unde se întâlnesc mii de oameni, vă dau exemplu Muzeului Luvru din Paris pe care l-au închis. Ce facem cu mall-urile? Cum facem?
Alexandru Rafila: Acolo ar trebui un program limitat şi probabil, sigur nu poţi interzice accesul la cumpărături.
Marius Tucă: Una sunt cumpărăturile, alta sunt mall-urile unde sunt mii şi mii de oameni.
Alexandru Rafila: Aici cred că se pot lua măsuri de limitare a activităţii eficiente şi pentru sănătatea publică.
Marius Tucă: Credeţi că anul viitor în ianuarie vom avea vaccin?
Alexandru Rafila: Da, dar una e să îl avem şi alta e să îl avem disponibil. Vaccinul va fi făcut de unul, doi producători şi apoi va fi o concurenţă între state. Noi am avut Institutul Cantacuzino şi nu am avut nevoie de alt producător pentru vaccin.
Alexandru Rafila: E foarte posibil să fie (un vaccin pe piaţă anul viitor – n.r.).
Marius Tucă: V-aţi făcut vaccinul antigripal?
Alexandru Rafila: Da.
Marius Tucă: Coronavirus vă e teamă?
Alexandru Rafila: Ah nu. Măsuri igienice elementare şi încercăm să evităm aglomeraţiile.
Alexandru Rafila: Fals. Utilizarea alcoolului pe tegumente da. Ingerarea alcoolului nu. În timp dacă e pe perioadă îndelungată ţine de afecţiuni hepatice şi devii mai vulnerabil, la bătrâni de exemplu.
Marius Tucă: Fumul de ţigară a unei persoane infectate e de risc?
Alexandru Rafila: Fals. Nu fumul de ţigară, ci stropii.
Marius Tucă: Consumul de usturoi? Votcă?
Alexandru Rafila: Fals. Depinde de tipul de votcă. Cea care are 60%.
Marius Tucă: Folosirea uscătorului de păr?
Alexandru Rafila: Fals.
Marius Tucă: Lenjeria de pat spălată la 60%?
Alexandru Rafila: Virusul la 60% deja îşi pierde capacitatea de a fi transmis. Deci spălarea ar fi utilă. El nu stă ascuns în păr el poate să persiste dacă secreţiile ajung în păr dar nu pentru o perioadă îndelungată.
Marius Tucă: Argintul potabil. Utilizarea argintului coloidal a fost promovată de Jim Baker, teleevanghelistul american.
Alexandru Rafila: Deci serurile sunt dezinfectate, dar nu prin ingestie. Apa nu are efectul acesta, cu condiţia să bei apă peste 60% şi e o prostie.
Marius Tucă: Medic japonez recomandă să bem din 15 în 15 minute apă pentru a elimina orice virus care ar putea intra în gură.
Alexandru Rafila: Atunci am putea folosit un antiseptic oral, o apă de gură pentru a distruge placa bacteriană.
Marius Tucă: Copiii şi tinerii până la 18 ani se îmbolnăvesc mai rar. Adevărat sau fals?
Alexandru Rafila: Da, adevărat. De la copii până la 15 ani, mortalitatea e zero.
Marius Tucă: Fumătorii mai predispuşi?
Alexandru Rafila: Da, pentru că apărare locală e afectată de consumul de tutun. Situaţii excepţionale care nu au imunitate completă, dar este o excepţie, nu e o regulă.
Alexandru Rafila: Nu sunt suficiente studii, dar părerea mea că e fals, mai ales că au apărut teste care identifică anticorpii la infecţia cu coronavirus. Antiinflamatori, antipiretice. Există studii privind utilizarea unor medicamente, fie că se discută despre medicamente pentru HIV sau Retaviraz, dezvoltat în SUA, şi mai discutăm despre Clorochina care se dă la malarie.
Nu avem studii pe coronavirus, avem pe SARS sau MERS, el rezistă o oră în condiţii de uminidate medie.
Avem în America de Sud şi în Africa, dar în America de Sud trebuie să vedem pentru că acolo e sezonul invers şi atunci trebuie să vedem dacă putem să corelăm virusul cu vremea.
Marius Tucă: Gelurile dezinfectate nu ajută în combatere. Este fals, dacă sunt produse serioase şi nu sunt contrafăcute, să aibă alcool 60-70%.
Marius Tucă: Ne întoarcem la China. E vorba de miliarde oameni, dar sistemul de stat de acolo a făcut posibilă această carantină aproape naţională. V-am auzit vorbind despre faptul că erau 5 medici atunci când exista un suspect.
Alexandru Rafila: La Wuhan întotdeanua dacă exista un caz nou toată ancheta era făcută de această echipă. Elementul protejării resursei umane în România, şi anume cei care fac testarea în laborator. Aici nu e vorba doar de echipament în sine. Dincolo de asta trebuie să ai personalul. Avem 200 - 250 de epdemiologi, în condiţiile în care doar în Wuhan erau 9.000. Trebuie să fie cel puţin un epidemiolog.
Ştire iniţială:
Marius Tucă şi Alexandru Rafila vor discuta despre ultimele măsuri luate de autorităţi pentru limitarea răspândirii coronavirusului în România.
Teme de discuţie:
Ce măsuri extreme pregătesc autorităţile autorităţile române?
Sunt suficiente măsurile luate până acum?
În ce condiţii se declară epidemie?
Cum se explică vindecările rapide a celor infectaţi?
De ce virusul e mai agresiv în anumite ţări şi mai blând în altele?
Care este scenariul cel mai pesimist privind mutaţiile virusului?
De ce nu a declarat OMS pandemie până în prezent?
Ce masuri sunt luate dacă se declară pandemie?
Sunt doar câteva din întrebările la care va răspunde Alexandru Rafila, luni, începând cu ora 16.00, într-o emisiune LIVE "Marius Tucă Show", pe mediafax.ro.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Preşedinţi. Descoperim că a fost cu ghinion
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: PNL o susține oficial pe Elena Lasconi în turul II, anunță Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Alexandru Rafila: Modelul de răspândire a virusului 2019-nCoV în Italia începe să se extindă şi în alte ţări
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe