- Home
- Marius Tuca Show
- (21.07.2020, 19:59)
- Raluca Florescu
„Marius Tucă Show” Prof. dr. Vasile Astărăstoae, despre recordul de noi îmbolnăviri raportat astăzi: Au zis 994 de cazuri, dar eu estimez 400
- Prof. dr. Vasile Astărăstoae consideră că România nu trebuie să ia măsuri exagerate în timpul pandemiei
- „Toate mesajele au fost de a înfricoşa lumea”, a declarat acesta în cadrul emisiunii „Marius Tucă Show”
- „Frica scade inclusiv răspunsul imunitar”, a mai spus fostul preşedinte al Colegului Medicilor.
Urmărește
68233 afișări
Marius Tucă: Calitatea de fost preşedinte a Colegiului Medicilor contează, mai ales în ultima vreme. Nu vi se pare că în România a explodat amatorismul la orice nivel?
Vasile Astărăstoae: Nu numai în România sunt un dilentantism şi o suficienţă mărginită. Eu m-am cam plictisit de COVID, dar dacă te uiţi dincolo de el, se rescriu istorii, sunt statui dărâmate, există o propagandă anticreştină. E o chestiune îngrijorătoare şi asta. Fiecare s-a specializat pe un domeniu cât mai restrans şi fiecare ştie tot despre nimic. Pandemia e gestionată de oameni fără niciun background. Pe mine mă recomandă faptul că am lucrat în domenii precum genetică, anatomie patologică şi medicină legală, iar pentru România am facut puţină performanţă în aceste domenii.
Marius Tucă: Recunosc că prima dumneavoastră ieşire mi s-a parut un pic exagerată, dar acum îmi dau seama ca nu era nimic exagerat.
Vasile Astărăstoae: Am trecut prin atatea pandemii. Lumea mă identifică cu conspiraţioniştii. Eu am vrut să transmit un mesaj realist şi optimist. Viaţa continuă, trebuie să luam măsuri, dar nu exagerate, şi să ne bucurăm de viaţă. Am încercat să transmit un mesaj pentru raţiune. De dincolo, toate mesajele au fost de a înfricoşa lumea. Frica scade inclusiv răspunsul imunitar. Nu am înţeles de ce sunt atacat ca fiind conspiraţionist.
Marius Tucă: Revenind la ziua de astăzi. Să îl urmărim de Ludovic Orban. Aş vrea să comentăm împreună ce se întâmplă cu România. Aţi vorbit despre faptul că nu trebuie toată ţara carantinată.
Vasile Astărăstoae: Nu am avut dreptate cu numărul de cazuri, deoarece nu am ştiut că se va ajunge la un numar aşa de mare de testări.
Marius Tucă: Tătaru e fost coleg de-al dumneavoastră, dar mai tânăr. Testele de azi sunt şi din cele ale persoanelor care sunt în spital.
Vasile Astărăstoae: Eu lucrez doar cu cifre oficiale. Au zis 994, eu am estimat 400, asta e.
Marius Tucă: Mai sunt şi testele făcute de concetăţenii noştri pentru a pleca în străinătate. Important e cât la sută din cei testaţi sunt pozitivi. Să îmi spuneţi părerea dumneavoastră despre ce înseamnă acum epidemia în România şi cum credeţi că vor evolua lucrurile în societate.
Vasile Astărăstoae: Sunt anumite probleme care nu pot fi explicate ştiinţific. De exemplu, să internezi o persoană ca să o testezi dacă e pozitiv sau negativ. O persoană testată negativ poate să ia virusul din spital şi să îl ducă acasă. Ce tratament trebuie să ia asimptomaticii? La streptococ îi dai penicilină. La un virus fără tratament etiologic, doar simptomatic, de ce să îi dai tratament? Legat de tratamentul obligatoriu: când obligi pe cineva la tratament trebuie să ai o hotârare judecătorească. Poţi să îl izolezi, dar mai departe persoana hotărăşte dacă vrea să ia acel tratament sau nu, după ce i se menţionează efectele favorabile şi cele nefavorabile. Eu mi-am început activitatea ca medic la genetică medicală. Am fost în laboratorul unei doctoriţe excepţionale. De acolo ştiu ceva genetică. PCR este o tehnică de genetică moleculară. Nu o poate face oricine. Din 130 de laboratoare niciunul nu a zis câte din persoanele de acolo au atestat de genetică moleculară. Erori pot apărea de la colectare, de la prelucrare.
Metoda are o eroare de 4%, care e oricum mare, dar in condiţiile astea poate fi şi mai mare, şi din acest motiv declaraţiile nu sunt susţinute, chiar dacă intenţiile sunt bune. Comandantul militar spunea că sunt medic legist.
Marius Tucă: Vă referiţi la Raed Arafat?
Vasile Astărăstoae: Da, la el. Eu nu vorbesc din punctul de vedere al medicului legist. Vorbesc din punctul de vedere al eticii medicale. Şi Geza Molnar a spus ca această carantină nu are nici un rost, trebuie utilizată cu prudenţă.
Marius Tucă: Dar e logic faptul că această carantină nu are nici un rost. Aveam 500 de cazuri pe vremea când lumea era închisă, şi acum avem 700 când lumea e afară.
Vasile Astărăstoae: Mai e o chestiune. În toate cazurile am văzut că focarele au fost în spitale, cămine de copii şi bătrâni, rareori în instituţii publice şi niciunul pe plajă, la restaurant, la terase etc. Cand ai 130 de infectaţi într-un spital e o mare problemă. Mulţi condamnă că oamenii vor sa vină acasă. Dacă esti asimptomatic ce rost are să stai în spital?
Marius Tucă: 48 de ore eşti la dispoziţia lor şi nu poţi să conteşti.
Vasile Astărăstoae: Poţi, dar trece termenul. Pe mine legea m-a siderat. Sunt câteva chestiuni care lasă la dispoziţia unuia cu o facultate, dar fără expertiză în domeniu, decizii importante. Ministrul Sănătăţii nu este un specialist în orice domeniu. Riscul biologic înalt ce înseamnă? Riscul este înalt dacă incidenţa infectărilor dintr-o ţară este mai mare decât în România. De când a ajuns România un standard? Sunt lucruri care au fost făcute la plesneală. O lege care e împotriva cetăţenilor. Daca legea ar fi într-o ţară normală, aş accepta-o. Dar să îmi spună că un cetaţean e la dispoziţia direcţiei de sănătate publică, mi se pare cel puţin riscant pentru multe persoane.
Marius Tucă: Legile şi iniţiativele care vin din partea guvernului şi preşedinţiei au parte de o propagandă foarte puternică. Vin Tătaru şi Orban să ne salveze.
Vasile Astărăstoae: Eu aştept apocalipsa de 1 milion de cazuri la 1 septembrie. Ca să fie aşa, trebuie să faci cel puţin 200.000 de teste pe zi. Mai avem 49 de zile până la 1 septembrie.
Marius Tucă: Face parte din aceeaşi strategie. Cel care a elaborat documentul ar trebui să îşi dea mâine demisia.
Vasile Astărăstoae: Cu tot cu PSD.
Marius Tucă: Da, dar noi nu avem opoziţie. Vorbesc zilnic că depun moţiune de cenzură să cadă guvernul. Sunt toţi o apă şi un pământ. Există această stare alarmistă permanentă, în care oamenii sunt speriaţi. E normal ca oamenilor să li se facă frică.
Vasile Astărăstoae: Toată lumea a criticat guvernul care a făcut petrecerea fără mască şi distanţare. Rareş Bogdan a făcut petrecerea fără mască şi distanţare. Se spune că Andreea Esca s-a îmbolnăvit la acea petrecere. A apărut vreun bolnav? Nu. Nu e nicio ruşine să spui că te-ai înşelat. Considerand că toate testările sunt perfecte, tot nu s-a ajuns la apocalipsă.
Marius Tucă: Nelu Tătaru a scăpat porumbelul. Nu sunt 994 de noi cazuri. El a declarat că suntem într-o uşoară creştere. Sunt şi testări ale celor internaţi în spital şi ale celor care vor să plece în vacanţă.
Vasile Astărăstoae: Testările s-au făcut ţintit. Depinde unde faci testarea. Asta va avea repercusiuni în viitor. România se află într-o fază de platou. S-ar putea să fie în scădere, nu se ştie încă.
Marius Tucă: E foarte greu să vorbeşti despre un număr cât mai precis.
Vasile Astărăstoae: Când se face testul PCR se identifică ARN-ul. Se spune că pe un asimptomatic îl ţii 10 zile, după care el nu mai are gradul de contagiozitate. Au fost persoane care au fost ţinute 60 de zile în spital pentru că nu se negativa testul. Asta înseamnă că cei din spital nu aveau habar de imunologie şi despre aceste mecanisme. Eu nu înţeleg de ce această îngrijorare cu privire la numărul de infectaţi. Nici masca, nici tratamentele, nici carantina nu întrerup circulaţia virusului. Când văd această panică şi isterie... Acum au apărut şi o serie de medici care spun că ne invită la terapie intensivă.
Marius Tucă: Sunteţi adeptul unei forme de tratament?
Vasile Astărăstoae: Nu mă pricep. Nicio schemă şi niciun antiviral nu are rezultate extraordinare la această infecţie. O serie din decese, nu în România, au fost favorizate de reacţiile adverse la un anumit retroviral. Cel mai bun tratament este să asiguri confortul fizic şi psihic al unei persoane. Eu v-am spus că nu se vor deschide restaurantele de la 1 iulie. Spuneţi-mi şi mie: care este raţionamentul ca un restaurant să stea închis?
Marius Tucă: Nu ştiu.
Vasile Astărăstoae: Uitaţi-vă ce este în Franţa, Italia, Suedia. Numai la noi se dă ştirea negativă. Am văzut ştirea că la Iaşi mai este doar un pat la terapie intensivă. Ştiţi câte paturi de terapie intensivă sunt la Iaşi? Sunt manipulări. Oamenilor le este frică.
Marius Tucă: Securiştii ăstia separă oamenii, noi suntem populaţia civilă.
Vasile Astărăstoae: Pe mine mă încântă că fac parte din populaţia civilă. Este un mare număr din populaţie care doreşte regim autoritar. Nu doreşte libertate. Sunt mediatizaţi doar cei care vin cu viziuni catastrofice. Această epidemie nu are culoare politică, este strict medicală. Mulţi medici sunt capabili să îşi încalce jurămintele. Ei cred că sunt Dumnezeu pe pământ, să hotărască pe cine tratează şi cui îi dă lumânări.
Marius Tucă: Până una alta, ei hotărăsc şi ne conduc destinele.
Vasile Astărăstoae: Nu sunt de acord cu tot ce se spune despre mască. Eu suport foarte greu masca. Să diabolizezi persoana care nu poartă mască mi se pare inuman. În cazurile aceastea de COVID trebuiau făcute şi necropsii. Deocamdată, doar la cazurile suspecte trebuie obligatoriu făcută necropsia. În acest moment nu ştim exact care este mortalitatea cauzată de acest virus. Toţi care au fost testaţi pozitiv au fost trecuţi morţi de covid. Chiar dacă ai 2 teste negative, dacă persoana a avut o anumită simptomatologie legată de covid, e declarată decedat de covid. Înseamnă că toţi cei care au o infecţie respiratorie, fie că sunt testaţi pozitiv sau negativ, sunt declaraţi morţi de covid.
Vasile Astărăstoae: Nu sunt de acord cu tot ce se spune despre mască. Eu suport foarte greu masca. Să diabolizezi persoana care nu poartă mască mi se pare inuman. În cazurile aceastea de COVID trebuiau făcute şi necropsii. Deocamdată, doar la cazurile suspecte trebuie obligatoriu făcută necropsia. În acest moment nu ştim exact care este mortalitatea cauzată de acest virus. Toţi care au fost testaţi pozitiv au fost trecuţi morţi de covid. Chiar dacă ai 2 teste negative, dacă persoana a avut o anumită simptomatologie legată de covid, e declarată decedat de covid. Înseamnă că toţi cei care au o infecţie respiratorie, fie că sunt testaţi pozitiv sau negativ, sunt declaraţi morţi de covid.
Marius Tucă: Cum vedeţi a doua parte a anului?
Vasile Astărăstoae: Dacă ne referim la mersul epidemiei, se va ajunge la un moment dat să nu avem niciun focar. Nu înţeleg de ce nu deschid şcolile. Noi în curand o să ajungem Suedia. Teatrele o să rămână închise, restaurantele închise. Veţi vedea. Nu am nicio încredere. Deocamdată avem o problemă cu asimptomaticii. Nu e corect spus asimptomatic, trebuie spus purtător sănătos.
Marius Tucă: Sper să nu se întâmple ce aţi zis, să nu se deschidă restaurantele până în toamnă. Asta înseamnă milioane de oameni afectaţi. Se prăbuşeşte şi turismul. Geza Molnar spunea că va scădea rata de infecţii şi ar urma să revină prin decembrie.
Vasile Astărăstoae: Geza Molnar chiar este un expert în emidemiologie, şi da, sunt de acord cu dânsul. O parte din cei care au luat boala s-au imunizat, şi valul va fi mai putin intens, cu condiţia să nu mai apară SARS COV 3 sau SARS COV 4. Aceste tentative de a rescrie istoria sunt mai periculoase decât virusul.
Marius Tucă: Vă mulţumesc pentru emisiunea din seara aceasta.
Legat de discursul în limba engleză a lui Costel Alexe
Vasile Astărăstoae: Nu este nicio ruşine că nu cunoşti 5-6 limbi. Este tipic românesc. Nu ştiu altă limbă, folosesc limba română. Sunt translatori la astfel de întâlniri.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: STUDIU. În lipsă de afecțiune, oamenii dezvoltă sentimente față de sistemele de Inteligență Artificială
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Proiectul Stargate va revoluționa infrastructura A.I. Cât au investit giganții din industrie și cum vede Trump inițiativa
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Orașul din România în care va ninge 3 zile neîncetat, începând chiar de astăzi. Prognoza meteorologilor Accuweather
CANCAN.RO
Ce s-a ales de Octavian BELLU. Ce job „normal” și-a luat și unde s-a angajat, după retragerea din gimnastică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe