Prima pagină » Meteo » Climă. În luna ianuarie la Blaj a fost „bătut” un record ce data din 1936. Cea mai mare temperatură din istoria staţiei / ANM a publicat o caracterizare climatologică a lunii

Climă. În luna ianuarie la Blaj a fost „bătut” un record ce data din 1936. Cea mai mare temperatură din istoria staţiei / ANM a publicat o caracterizare climatologică a lunii

Climă. În luna ianuarie la Blaj a fost

ANM a publicat o caracterizare climatologică a lunii ianuarie. A doua lună de iarnă a venit cu temperaturi medii peste mediile de referinţă.

„Analizând încadrarea în clase de severitate a anomaliilor termice din luna ianuarie 2022, se poate observa că regimul termic a fost cald în cea mai mare parte a Dobrogei, în Delta Dunării, în nordul Olteniei, în nordul şi sud-estul Munteniei, în vestul şi centrul Moldovei, pe areale extinse din Transilvania şi Carpaţii Orientali şi local, în Banat (figura 2). Acesta a fost foarte cald în cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei şi Moldovei şi izolat, în Transilvania şi extrem de cald, în sudul Olteniei, în nord-estul şi centrul Munteniei, precum şi în sudul Moldovei. Pe areale extinse din zona montană şi în centrul Maramureşului, regimul termic a fost rece, iar în restul ţării, regimul termic s-a încadrat în limite normale”, se precizează în analiza secţiei de climatologie a ANM.

În ianuarie au fost „bătute” mai multe recorduri de temperaturi la staţiile meteo.

La Blaj s-au înregistrat pe 5 ianuarie 15,4 grade fiind astfel depăşit un record ce data din interbelic, când pe 26 ianuarie 1936 se înregistrau 15 grade.

Recorduri maxime de temeperatură au fost stabilite şi la:

  • Miercurea Ciuc – 13,3 grade pe 5.01.2022
  • Gorgova 17,9 grade pe 06.01.2022
  • Mahmudia 17,7 grade pe 06.01.2022
  • Târnăveni (Bobohalma) 14,2 grade pe 05.01.2022
  • Turda 14,7 grade pe 05.01.2022

Precipitaţiile au fost deficitare în mare parte din ţară. 

Cantitatea totală de precipitaţii din luna ianuarie 2022 a avut valori sub 50 mm în cea mai mare parte a ţării. Valori peste 50 mm s-au înregistrat doar în nordul Transilvaniei, în Maramureş, vestul Olteniei şi în zona montană . La altitudini mari, peste 2000 m, cantitatea de precipitaţii a depăşit 125 mm. Cantităţi de precipitaţii sub 10 mm au fost înregistrate în cea mai mare parte a Munteniei şi Moldovei, în vestul şi estul Dobrogei, în estul Olteniei, în zonele joase din sudul Transilvaniei şi local, în Depresiunea Braşovului. Cea mai mare valoare a cantităţii de precipitaţii din această lună a fost 138,5 mm, la staţia meteorologică Iezer, iar la staţiile Blaj, Borod şi Ştefăneşti Stânca nu s-au înregistrat precipitaţii.