Meteorologii au prelungit avertizările cod roşu şi portocaliu de caniculă

  • Administraţia Naţională de Meteorologie a prelungit avertizările cod roşu, cod portocaliu şi cod galben de caniculă.
  • Acestea sunt valabile vineri şi sâmbătă.
Urmărește
477 afișări
Imaginea articolului Meteorologii au prelungit avertizările cod roşu şi portocaliu de caniculă

Meteorologii au prelungit avertizările cod roşu şi portocaliu de caniculă

ANM a instituit cod galben de instabilitate atmosferică vineri, în intervalul orar 12.00-21.00. În intervalul menţionat, în zonele de deal şi de munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse torenţiale, intensificări ale vântului (viteze la rafală de 50...70km/h), descărcări electrice şi izolat vijelii şi grindină. Cantităţile de apă vor fi de 15...25 l/mp şi izolat de peste 30 l/mp.

Tot vineri, este cod gaben de căldură şi disconfort termic ridicat în nordul Crişanei, Maramureş, Moldova, sud-vestul Dobrogei, local în Transilvania şi Muntenia. Valul de căldură se va extinde şi va cuprinde cea mai mare parte a ţării. În nordul Crişanei, Maramureş, Moldova, sud-vestul Dobrogei şi local în Transilvania şi Muntenia, temperaturile maxime vor fi în general de 34...37 de grade. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în jurul pragului critic de 80 de unităţi. Local minimele nu vor coborî, în general, sub 20 de grade, anunţă ANM.

Vineri este şi cod portocaliu de caniculă. Sunt afectate centrul Crişanei, sud-vestul Transilvaniei, nordul Olteniei, vestul şi centrul Munteniei. Valul de căldură va persista, astfel încât în centrul Crişanei, sud-vestul Transilvaniei, nordul Olteniei, precum şi în vestul şi centrul Munteniei va fi caniculă şi disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime vor fi în general de 38...39 de grade, iar minimele de 21...22 de grade, caracterizând o noapte tropicală.

Codul roşu vizează fenomene precum val de căldură persistent, caniculă, disconfort termic deosebit de accentuat. Acesta este valabil vineri în judeţele Arad, Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman
„În judeţele Arad, Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman, valul de căldură va fi persistent. Temperaturile maxime vor fi de 39...41 de grade, iar cele minime se vor situa în jurul a 23 de grade (noapte tropicală), izolat de până la 26 de grade în Dealurile de Vest. Va fi caniculă şi disconfort termic deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi”, a transmis ANM.

Meteorologii au emis şi o avertizare cod galben de căldură şi disconfort termic ridicat care va fi valabilă sâmbătă, în centrul şi nordul Crişanei, Maramureş, Moldova, cea mai mare parte a Transilvaniei şi a Munteniei, sud-vestul Dobrogei
„Valul de căldură se va menţine în cea mai mare parte a ţării. În centrul şi nordul Crişanei, Maramureş, Moldova, cea mai mare parte a Transilvaniei şi a Munteniei şi sud-vestul Dobrogei temperaturile maxime vor fi în general de 34...37 de grade. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în jurul pragului critic de 80 de unităţi. Local minimele vor fi de 18...20 de grade”, a anunţat ANM.

Tot sâmbătă va fi cod portocaliu de căldură în sud-vestul Transilvaniei, nordul Olteniei, vestul şi centrul Munteniei.

„Valul de căldură va persista în sud-vestul Transilvaniei, nordul Olteniei, vestul şi centrul Munteniei. Va fi caniculă şi disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime se vor situa în jurul valorii de 38 de grade, iar minimele, de 20...22 de grade, vor caracteriza o noapte tropicală”, potrivit ANM.

Cod roşu de caniculă, disconfort termic deosebit de accentuat va fi sâmbătă în judeţele Arad, Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman.

„În judeţele Arad, Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman valul de căldură va fi persistent. Temperaturile maxime vor fi de 38...39 de grade şi izolat de 40 de grade. Va fi caniculă şi disconfort termic deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Minimele se vor situa în jurul a 23 de grade (noapte tropicală), izolat de până la 26 de grade în Dealurile de Vest”, a precizat ANM.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici