3 Mai. De ziua presei, Iohannis reîntoarce în Parlament legea privind organizarea şi funcţionarea SRTv şi SRR/ Mesajul lui Dragnea pentru jurnalişti

Preşedintele Klaus Iohannis a decis, joi, să retrimită Parlamentului pentru reexaminare Legea nr. 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR) şi Societăţii Române de Televiziune (SRTv).

Urmărește
742 afișări
Imaginea articolului 3 Mai. De ziua presei, Iohannis reîntoarce în Parlament legea privind organizarea şi funcţionarea SRTv şi SRR/ Mesajul lui Dragnea pentru jurnalişti

Iohannis reîntoarce în Parlament legea privind organizarea şi funcţionarea SRTv şi SRR

"Legea pentru modificarea art. 19 din Legea nr. 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune vizează, pe de o parte modificarea dispoziţiilor referitoare la numărul de voturi necesar desemnării în Parlament a membrilor Consiliului de administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune, respectiv Societăţii Române de Televiziune, iar pe de altă parte majorarea numărului de propuneri de care dispun grupurile parlamentare reunite din cele două Camere în cadrul consiliilor de administraţie ale celor două societăţi. Aceste intervenţii legislative ridică însă probleme atât sub aspectul corelării cu celelalte dispoziţii ale Legii nr. 41/1994, cât şi în ceea ce priveşte claritatea şi predictibilitatea normelor, motiv pentru care se impune reexaminarea acestora de către Parlament", se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale remis MEDIAFAX.

Şeful statului invocă o inconsecvenţă a sintagmelor folosite în noua Lege adoptată de Parlament.

"Referitor la aceste prevederi, un prim aspect pe care îl semnalăm are în vedere inconsecvenţa termenilor utilizaţi în conţinutul art. 19; art. 19 alin. (1) utilizează noţiunea de desemnare, în timp ce alin. (6) al aceluiaşi articol are în vedere votul în ansamblu. Considerăm că, în lipsa punerii de acord a celor două sintagme s-ar putea înţelege inclusiv că desemnarea şi supunerea la vot a candidaţilor sunt etape distincte în numirea Consiliului de administraţie. În al doilea rând, aceste prevederi ale alin. (1) al art. 19 nu sunt corelate cu dispoziţiile alin. (6) al art. 19 din Legea nr. 41/1994, potrivit cărora listele de candidaţi se supun în întregime votului în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului şi se aprobă cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor", potrivit sursei citate.

Preşedintele României atrage atenţia şi asupra faptului că în modificarea legii amintite trebuie avută în vedere şi demiterea membrilor în consiliile de administraţie ale SRR şi SRTv.

"Noua majoritate prevăzută de legiuitor la numirea membrilor consiliilor de administraţie a celor două societăţi ar trebui avută în vedere şi în ceea ce priveşte demiterea acestora, în caz contrar Parlamentul va numi aceste consilii cu votul majorităţii parlamentarilor prezenţi, în timp ce pentru demiterea acestora va fi nevoie de majoritatea din totalul deputaţilor şi senatorilor. În acest sens, semnalăm că potrivit art. 20 alin. (3) din acelaşi act normativ, comisiile permanente de specialitate reunite ale celor două Camere pot propune, cu votul majorităţii membrilor plenului Parlamentului, demiterea oricărui membru al consiliului de administraţie, a cărui activitate este necorespunzătoare. Totodată, prevederile alin. (1) al art. 19 ar trebui corelate şi cu cele ale alin. (7) al art. 19 în ceea ce priveşte respectarea procedurilor de audiere şi de vot prevăzute pentru numirea preşedintelui Consiliului de administraţie", arată documentul Preşedinţiei.

Nu în ultimul rând, Iohannis susţine că prevederea din noua lege care vizează mărirea numărului de locuri în consiliile de administraţie de la opt la 10 locuri intră intră în contradicţie cu un alt articol al aceleiaşi legi.

"Conform lit. a) a alin. (2) al art. 19 din legea transmisă la promulgare, grupurile parlamentare reunite din cele două Camere vor dispune de 10 locuri în consiliile de administraţie ale celor două societăţi, faţă de 8, cât prevede legea în prezent. Referitor la această normă, un prim aspect pe care îl învederăm este că aceasta nu este corelată cu prevederile art. 18 alin. (2) din Legea nr. 41/1994, potrivit cărora consiliul de administraţie se organizează pentru fiecare societate şi este compus din 13 persoane, dintre care una îndeplineşte funcţia de preşedinte; în mod evident, modificarea numărului membrilor consiliului de administraţie al celor două societăţi de la 13 la 15 ar fi trebuit să antreneze şi modificarea expresă a dispoziţiei ce prevede numărul membrilor acestor consilii de administraţie", completează documentul Administraţiei Prezidenţiale.

Senatul a adoptat, în şedinţa din 3 aprilie proiectul de lege care prevede modificarea Legii de funcţionare a Societăţii Române de Radioudifuziune (SRR) şi Societăţii Române de Televiziune (SRTV), în sensul măririi numărului de membri de la opt la zece din consiliile de administraţie. Iniţiativa propusă de deputatul PMP, Eugen Tomac, a fost adoptară de Senat cu 91 de voturi "pentru", 25 "împotrivă" şi o abţinere. Proiectul a trecut tacit de Camera Deputaţilor, Senatul votând în calitate de for decizional.

Dragnea, mesaj de Ziua Mondială a libertăţii presei: Democraţia nu poate exista fără o presă liberă

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a transmis, joi, un mesaj prilejuit de Ziua Mondială a libertăţii presei, în care susţine democraţia nu poate exista fără o presă liberă şi că orice om are dreptul de a-şi exprima, într-un mod liber, opiniile.

"Orice om are dreptul la libertatea exprimării opiniilor; acest drept include libertatea de a avea opinii fără imixtiune din afară, precum şi libertatea de a răspândi informaţii şi idei prin orice mijloace şi independent de frontierele de stat”. Acesta este articolul 19 din Declaraţia universală a drepturilor omului, pe care cred că merită să îl evocăm astăzi, de „Ziua Mondială a libertăţii presei” - un bun prilej pentru a conştientiza că democraţia nu poate exista fără o presă liberă. În acelaşi timp însă, trebuie să realizăm că libertatea înseamnă şi răspundere – o povară nobilă pe care nu oricine o poate duce. Îi respect sincer pe toţi jurnaliştii români care îşi fac cu onoare meseria şi se luptă, cu adevărat, pentru adevăr", a scris Liviu Dragnea pe pagina de Facebook.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici