A murit Radu Câmpeanu, primul preşedinte al PNL după reînfiinţarea partidului în 1990

PNL a anunţat miercuri seara că primul preşedintele al partidului după reînfiinţarea acestuia în 1990, Radu Câmpeanu, a încetat din viaţă şi transmite condoleanţe familiei.

Urmărește
17276 afișări
Imaginea articolului A murit Radu Câmpeanu, primul preşedinte al PNL după reînfiinţarea partidului în 1990

A murit Radu Câmpeanu

"Anunţăm cu mâhnire că seniorul liberal, Radu Câmpeanu, a încetat astăzi din viaţă. Rămâne în inimile noastre ca primul preşedinte al partidului după 1989, cel care a reînfiinţat PNL după cumplita perioadă comunistă şi anii petrecuţi în închisoare ca deţinut politic. Suntem cu toţii alături de familia îndoliată", anunţă PNL, pe Facebook.

BIOGRAFIE: Radu Câmpeanu, de la exil la reînfinţarea PNL

Radu Câmpeanu care a încetat din viaţă miercuri, la vârsta de 94 de ani, a fost preşedinte al tineretului universitar în timpul celui de-al doilea război mondial, deţinut politic, a emigrat în Franţa şi s-a întors în ţară după prăbuşirea comunismului, reînfiinţând PNL şi candidând la preşedinţie.

Radu Câmpeanu s-a născut la 28 februarie 1922, la Bucureşti şi a absolvit Facultatea de Drept, la Universitatea Bucureşti, specializarea Drept constituţional. În perioada 1944-1947 a fost preşedintele Tineretului Universitar, iar între 1947 - 1956 a fost deţinut politic.

În august 1973 emigrează în Franţa, dar revine în ţară imediat după Revoluţie. Este fondator al Partidului Naţional Liberal (6 ianuarie 1990), partid înregistrat la Judecătorie la 12 ianuarie. În 1990, devine vicepreşedinte al C.P.U.N., apoi vicepreşedinte al Senatului, între 1990 şi 1992; este primul candidat anunţat la Preşedinţie în 1990, intrând în competiţie cu Ion Raţiu (PNŢCD) şi Ion Iliescu (FSN).

Deşi considerat un scor mic la acea dată, Câmpeanu a obţinut aproximativ 10% din voturi (un scor dublu faţă de PNL, fapt care îl califică drept principal lider al opoziţiei). în acea campanie a fost acuzat că nu a fost în ţară în perioada de dinainte de Revoluţie.

Declinul PNL sub conducerea lui Câmpeanu a culminat cu neatingerea, la alegerile electorale din anul 1992, a pragului necesar ascensiunii în Parlament. Acest eşec s-a produs după ieşirea PNL din CDR şi candidarea pe liste proprii. În 1993, Câmpeanu pierde conducerea partidului. Înfiinţează PNL Câmpeanu.

După 1992, diferitele formaţiuni liberale apărute după sciziunile PNL au încercat să se reunească, iar Radu Câmpeanu a rămas izolat, la conducerea unui partid ieşit din calculele politice. În 2003, formaţiunea condusă de Câmpeanu este absorbită în PNL.

Deşi a fost ales senator din partea Alianţei PNL-PD, activitatea sa politică în partid a scăzut în intensitate. A fost senator până la data de 12 decembrie 2008.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici