- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (04.12.2019, 11:58)
- Teodor Bobei
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Camera Deputaţilor a adoptat abrogarea recursului compensatoriu. Legea merge la promulgare la preşedintele Iohannis - VIDEO
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, proiectul de lege privind abrogarea recursului compensatoriu, cu amendamentul prin care este stabilită perioada pentru care se aplică măsurile compensatorii persoanelor deţinute în condiţii improprii.
Urmărește
3951 afișări
Abrogarea recursului compensatoriu, vot final în Camera Deputaţilor, după ce proiectul a trecut cu unanimitate de voturi de Comisia juridică
Deputaţii au adoptat proiectul de lege cu 272 de voturi „pentru” şi cinci abţineri.
Ştirea iniţială:
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Plenul Camerei Deputaţilor va vota, miercuri, în calitate de for decizional, proiectul de lege privind abrogarea recursului compensatoriu, după ce Comisia juridică a adoptat marţi, cu unanimitate de voturi, raport favorabil.
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, cu unanimitate de voturi, raport favorabil pe proiectul de lege privind abrogarea recursului compensatoriu.
„Prevederile art. 55¹ din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi aă măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, cu modificările şi completările ulterioare, se aplică persoanelor aflate în executarea pedepselor privative de libertate, a măsurilor preventive privative de libertate, minorilor care execută măsuri educative în centre de detenţie, în centre educative sau în penitenciare, respectiv minorilor care au executat pedepse în penitenciare, potrivit legii nr. 15/1968 privind Codul penal al României, cu modificările şi completările ulterioare, şi care execută, la data intrării în vigoare a prezentei legi, măsuri educative în centre de detenţie, în aplicarea art. 21 din legea nr. 187/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 289/2019 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare, pentru o perioadă cuprinsă, între 24 iulie 2012 şi data intrării în vigoare a prezentei legi”, arată un amendament adoptat, marţi, de comisia juridică a Camerei, propus de grupurile parlamentare ale PNL şi USR.
Referitor la subiect, premierul Ludovic Orban a afirmat, luni, că abrogarea Legii recursului compensatoriu va avea efecte doar pentru viitor. Şeful Executivului a precizat că mpsura nu înseamnă că imediat după abrogare nimeni nu va mai beneficia de prevederile acestei legi.
Proiectul, iniţiat de 10 deputaţi PNL în februarie, prevede abrogarea legii recursului compensatoriu. Proiectul a fost respins de Senat, prim for legislativ sesizat, pe 11 iunie.
Deputaţii vor dezbate în plen acest proiect sub rezerva primirii raportului de la comisia juridică.
Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.
Deputat PSD: Din 20.000 de recidivişti eliberaţi, sub 600 aveau nevoie de recursul compensatoriu
Preşedintele Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, deputatul PSD Nicuşor Halici, a declarat, în plenul şedinţei de miercuri a forului legislativ, că "doar o foarte mică parte", sub 600 dintre recidiviştii care au fost eliberaţi în baza recursului compensatoriu aveau nevoie de această lege.
"Din ăia 20.000 de recidivişti eliberaţi, o mare parte nu aveau nevoie de recursul compensatoriu, ci doar o foarte mică parte, se pare că sub 600. O să vedem şi ce ne spune Ministerul Justiţiei cu privire la beneficiarii recursului compensatoriu care au recidivat. Ce este foarte interesant de văzut este ce o să facă Guvernul, pentru că CEDO ne-a spus «veniţi cu soluţii». Din partea PSD, va avea susţinerea în condiţii în care aceste soluţii sunt sustenabile şi în avantajul societăţii în ansamblul său", a afirmat Nicuşor Halici la dezbaterile din Camera Deputaţilor privind abrogarea recursului compensatoriu.
Deputatul PNL Florin Roman a declarat că dintre cei 22.000 de deţinuţi eliberaţi în baza recursului compensatoriu, 7.000 au fost "criminali, violatori, tâlhari".
"Vorbim astăzi de abrogarea recursului compensatoriu, pentru că PNL a scris un proiect de lege şi l-a depus în luna februarie. În februarie erau eliberaţi în baza recursului compensatoriu 12.000 de deţinuţi. Dacă am fi avut înţelepciunea şi aţi fi ascultat rugămintea opoziţiei de la acel moment astăzi 10.000 de deţinuţi nu ar umbla liberi pe străzile României. Am ajuns la o situaţie înfiorătoare: 22.000 de deţinuţi eliberaţi mai repede, dintre care 7.000 au fost criminali, violatori, tâlhari, deţinuţi care au ajuns în puşcării pentru că au comis fapte extrem de grave. Dintre ei, 500 au ieşit şi au comis din nou. Alţi 2.000, după ce au fost eliberaţi, s-au întors în penitenciare", a spus Roman.
Deputatul USR Stelian Ion a afirmat că este de apreciat că UDMR şi-a recunoscut greşeala în ceea ce priveşte susţinerea legii recursului compensatoriu.
"Unii dintre cei care au susţinut această lege şi au votat-o au recunoscut în mod public greşeala. Cred că este de apreciat cel puţin din partea UDMR că şi-au recunoscut public această greşeală. Cei care au promovat această lege (recursul compensatoriu - n.r.) trebuie să recunoască că a fost o eroare foarte mare", a precizat Stelian Ion.
Plenul Camerei Deputaţilor va vota, miercuri, în calitate de for decizional, proiectul de lege privind abrogarea recursului compensatoriu, după ce Comisia juridică a adoptat marţi, cu unanimitate de voturi, raport favorabil.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe