- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (17.09.2014, 11:27)
- Emma Toader
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ACL depune la Cameră proiectul de lege privind votul prin corespondenţă şi cere procedură de urgenţă
ACL va depune, miercuri, la Camera Deputaţilor proiectul de lege privind votul prin corespondenţă, solicitând dezbaterea acestuia în procedură de urgenţă pentru a fi adoptat până la alegerile prezidenţiale din noiembrie, a anunţat deputatul PNL Gabriel Andronache.
Urmărește
893 afișări
ACL depune la Cameră proiectul de lege privind votul prin corespondenţă şi cere procedură de urgenţă (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
Potrivit iniţiatorilor, ACL speră ca prin acest proiect de lege să elimine posibilitatea de fraudă electorală şi să simplifice birocraţia, astfel încât să existe o prezenţă cât mai mare la vot a românilor din afara graniţelor ţării.
”Le solicităm colegilor din arcul guvernamental să susţină acest proiect de lege. Ştim că scopul PSD este de a fi cât mai puţini români care să voteze în străinătate, pentru că votul din străinătate nu-i avantajează pe reprezentanţii PSD”, a afirmat Andronache, într-o conferinţă de presă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Netanyahu a declarat că există progrese în negocierile cu Hamas în Gaza. O rachetă lansată de Houthi a fost interceptată deasupra Israelului
-
Marii investitori în fondurile private de acţiuni se plâng că sunt blocaţi în China şi nu mai pot ieşi
-
Lumea înverzeşte: succese majore în lupta împotriva schimbărilor climatice
-
NORAD urmăreşte magia. Unde este Moş Crăciun acum?
El a mai spus că prin acest proiect se instituie “un mecanism coerent de gestionare şi validare a voturilor exprimate prin corespondenţă, având în prim plan Autoritatea Electorală Permanentă, instituţie independentă, aflată sub controlul Parlamentului”.
“Scopul este de a scoate de sub control guvernamental un astfel de mecanism”, a adăugat Andronache, arătând că AEP va primi cereri de la cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate care doresc să-şi exprime votul pin corespondenţă, aceste cereri sunt validate apoi de AEP şi, după validare, AEP va transmite cetăţenilor respectivi buletinele de vot, însoţite de dovada pentru exercitarea votului prin corespondenţă.
”AEP transmite buletinul de vot însoţit de dovada pentru exercitarea votului prin corespondenţă cetăţeanului a cărui cerere a fost validată. Cetăţeanul votează şi transmite votul său în plic sigilat însoţit de dovada exercitării votului prin corespondenţă. Transmiterea se efectuează prin poştă. AEP primeşte plicul cu votul exprimat prin corespondenţă şi îl transmite Biroului Electoral Special, care se înfiinţează şi funcţionează conform modului de organizare prevăzut de lege pentru Birourile Electorale de Circumscripţie”, a explicat Andronache.
El a menţionat că Biroul Electoral Special pentru votul prin corespondenţă validează sau anulează votul după verificarea existenţei sau inexistenţei dovezii privind exercitarea votului prin corespondenţă.
”Ulterior, după încheierea procesului de numărare a voturilor exprimate prin corespondenţă Biroul Electoral Special întocmeşte un proces verbal pe care îl transmite Biroulului Electoral Central”, a adăugat deputatul PNL.
Potrivit proiectului de lege privind votul prin corespondenţă, exercitat de cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara graniţelor ţării, iniţiat de ACL, “neîndeplinirea în termen a atribuţiilor care le revin de către autorităţile implicate în organizarea procedurii de vot prin corespondenţă constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă între 2.000 lei şi 5.000 lei”.
Numărul secţiilor de votare din străinătate pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie este 294, egal cu cel stabilit în 2009, faţă de precedentul scrutin prezidenţial fiind majorat, de la 13 la 21, numărul de secţii organizate în Republica Moldova.
Citește pe alephnews.ro: O explozie la o fabrică de muniții din Turcia a dus la moartea a cel puțin 12 persoane și la rănirea altor patru. Autoritățile investighează incidentul
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Joe Biden comută pedepsele a 37 de condamnați la moarte. Acestea au fost transformate în închisoare pe viață fără posibilitatea de eliberare
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe