Acuzaţii de trădare de ţară şi în cazul pestei porcine africane. Vicepreşedinte PNL: Acţiunile pun în pericol siguranţa şi securitatea alimentară a României

Vicepreşedintele PNL, deputatul Adrian Oros, de profesie medic veterinar, consideră că, în ceea ce priveşte pesta porcină africană, se poate vorbi de ”un act de trădare de ţară”, iar prin acţiunile Guvernului PSD -ALDE se pune în pericol siguranţa alimentară a României.

Urmărește
2197 afișări
Imaginea articolului Acuzaţii de trădare de ţară şi în cazul pestei porcine africane. Vicepreşedinte PNL: Acţiunile pun în pericol siguranţa şi securitatea alimentară a României

Vicepreşedinte PNL despre pesta porcină africană: Vorbim despre un act de trădare de ţară

Potrivit unui comunicat al Adrian Oros transmis marţi, acesta a adresat public o serie de întrebări la care ar trebui să răspundă Guvernul PSD-ALDE dar şi Liviu Dragnea - Geronimo Brănescu - Petre Daea.

”Incompetenţa şi interesele de la vârful Guvernului PSD-ALDE pun în pericol siguranţa şi securitatea alimentară a României. Adresez public zece întrebări la care Guvernul PSD-ALDE dar şi Liviu Dragnea - Geronimo Brănescu - Petre Daea trebuie să răspundă după ce a compromis pentru mulţi ani de-acum înainte creşterea porcului şi industria de profil din România. În acest moment cred că vorbim, cu adevărat, despre un act de trădare de ţară şi despre acţiuni care pun în pericol siguranţa şi securitatea alimentară a României”, se arată în comunicat.

Adrian Oros, vicepreşedinte al Comisiei pentru Agricultură, Silvicultură, Industrie alimentară şi Servicii specifice din Camera Deputaţilor, a întrebat Guvernul PSD-ALDE de ce nu s-a restricţionat circulaţia animalelor, inclusiv a porcilor, în 2017, când a fost diagnosticat primul focar de pestă porcină africană şi de ce, anul acesta, după apariţia pestei, preşedintele ANSVSA, Geronimo Brănescu, nu a dispus inspecţii (examene clinice) în exploataţiile cu animale, aşa cum prevăd normele sanitare veterinare?

”În celelalte state UE aceste inspecţii se fac de două ori pe an, chiar dacă nu evoluează boli grave. Au fost solicitări repetate în acest sens din partea medicilor veterinari. Cred că focarele de boală puteau fi identificate din timp şi pierderile ar fi fost mult diminuate”, se mai arată în comunicat.

De asemenea, deputatul liberal a întrebat de ce ANSVSA nu a deblocat Sistemul Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor şi de ce Centrul Naţional pentru Combaterea Bolilor a fot convocat abia în 28 iunie, deşi primul focar de pestă porcină africană în Tulcea a apărut în 10 iunie, cu 18 zile înainte.

”De ce Consiliul Ştiinţific al ANSVSA a fost convocat abia la sfârşitul lunii iulie iar planul de eradicare al peste porcine africane a fost trimis la Monitorul Oficial abia în 6 august? De ce nu s-au procurat din 2017 mijloace de incinerare şi nu s-au stabilit locuri de îngropare predeterminate pentru eliminarea alternativă a cadavrelor care nu pot fi incinerate? De ce nu s-a instituit un program de supraveghere activă la porcii domestici, identificarea de anticorpi la animale clinic sănătoase, ca soluţie pentru judeţele limitrofe celor în care evoluează boala?”, se mai arată în comunicatul lui Adrian Oros.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici