- Home
- Politic
- BUCUREŞTI , (31.05.2018, 15:36)
- Departamentul Politic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Adrian Severin: Decizia CCR va conduce la concluzii identice de câte ori Constituţia prevede numiri/revocări
Fostul europarlamentar Adrian Severin transmite că decizia CCR se bazează pe o argumentaţie care va conduce la concluzii identice ori de câte ori Constituţia prevede o procedură de numiri sau revocări în/din funcţii la propunerea Guvernului prin decret prezidenţial, inclusiv în cazul ambasadorilor.
Urmărește
921 afișări
Adrian Severin: Decizia CCR va conduce la concluzii identice de câte ori Constituţia prevede numiri/revocări
Fostul europarlamentar Adrian Severin transmite, joi, că decizia Curţii Constituţionale, care a găsit conflict juridic de natură constituţională dintre Preşedinte şi Guvern, referitor la demiterea şefei DNA, este o decizie corectă şi istorică.
"Bucuria mea nu are legătură cu înlăturarea dnei Kovesi. Am mai spus-o şi o repet că plecarea amintitei doamne nu mă preocupă de fel. Aceasta cu atât mai mult cu cât ea nu soluţionează problema viciilor de concepţie care vor face ca, indiferent cine conduce DNA, abuzurile să continue. Nu mă interesează nici umilirea DNA. Dimpotrivă cred că este important ca instituţiile implicate în lupta împotriva corupţiei să fie întărite şi credibilizate. (...) Bucuria mea vine din aceea că decizia despre care vorbim reabilitează Constituţia noastră, la redactarea căreia am lucrat direct şi din greu, confirmând caracterul parlamentar al republicii şi anulând efectele loviturii de stat continuate prin care s-au proclamat gradual (cu un punct maxim în 2012 şi anii următori) republica (semi)prezidenţială şi bicefalismul executivului. În condiţiile lipsei unui sistem de control constituţional specific semiprezidenţialismului, capabil să evite sau să sancţioneze abuzurile prezidenţiale, s-a ajuns la aberaţia ca Preşedintele să fie considerat titular al politicii interne şi externe fără control parlamentar, având Guvernul ca o simplă anexă tehnică", transmite fostul europarlamentar.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
Adrian Severin precizează că legea fundamentală a ţării trebuie respectată.
"Decizia CCR se bazează pe o argumentaţie care va conduce la concluzii identice ori de câte ori Constituţia prevede o procedură de numiri sau revocări în / din funcţii la propunerea Guvernului prin decret prezidenţial. Deci inclusiv numirile şi rechemările de ambasadori (cum este, de pildă, ambasadorul României în SUA). Pentru identitate de raţiune, identitate de soluţie. De asemenea, Decizia CCR exclude dreptul de veto al Preşedintelui în toate ocaziile în care trebuie să instrumenteze propuneri ale Guvernului, rolul său în aceste situaţii fiind unul de control procedural şi de oficializare simbolică. Numai o asemenea abordare este compatibilă cu exercitarea funcţiei de mediator între stat şi societate, precum şi între puterile statului, încredinţată Preşedintelui de Constituţie în mod expres şi explicit", mai arată fostul europarlamentar.
Acesta susţine că decizia CCR confirmă faptul că procurorii, chiar dacă se numesc magistraţi ca şi judecătorii, sunt de fapt funcţionari publici cu un statut special, deci subordonaţi ierarhic executivului, prin intermediul ministrului justiţiei.
"Ei se bucură, desigur, de autonomie în instrumentarea cazurilor încredinţate lor spre urmărire, dar aceasta trebuie să aibă loc în cadrul principiilor şi priorităţilor de politică generală fixate de Guvern, în aplicarea programului său aprobat de reprezentantul suprem al naţiunii care este Parlamentul, iar nu Preşedintele. Spun unii deja că astfel Preşedintele României a fost deposedat de puteri. De care puteri? - întreb eu. De acelea pe care şi le-a asumat ori i le-au dăruit cercuri oculte de interese din ţară şi din afara ţării? Puterile Preşedintelui sunt cele specifice medierii aşa cum i le-a atribuit Constituţia. CCR l-a deposedat astăzi doar de puterile însuşite abuziv. Tocmai prin aceasta decizia ei este istorică. Aud susţineri potrivit cărora astfel rolul Preşedintelui a devenit decorativ. Este decorativ rolul Preşedintelui Germaniei, al Austriei, al Portugaliei, al Italiei? Şi chiar dacă ar fi aşa, acesta este rolul pe care i l-a conferit Constituţia din 1991 adoptată de popor prin referendum. Dacă cineva nu era de acord trebuia să o spună atunci, nu acum.
Să fim însă serioşi! A fi mediator între puterile statului şi între stat şi societate nu este un rol decorativ. Este un rol strategic chiar dacă, tocmai fiind strategic, nu se exercită la vedere în fiecare zi", conchide Adrian Severin.
Curtea Constituţională a arătat, în comunicatul oficial privind decizia de existenţă a conflictului instituţional între preşedinte şi ministrul Justiţiei, că şeful statului urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi.
Curtea Constituţională a României a stabilit, cu majoritate de voturi, existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministrul justiţiei şi Preşedintele României, generat de refuzul şefului statului de a da curs propunerii de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kövesi.
"Preşedintele României urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kövesi. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică, potrivit art.36 din Legea nr.47/1992, Preşedintelui României, prim-ministrului Guvernului României şi Ministrului Justiţiei şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I", se arată în comunicatul Curţii Constituţionale.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe