- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (28.08.2018, 16:32)
- Ionel Dancu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ALDE nu susţine o comisie parlamentară pentru protestul din 10 august, dar vrea una pentru Adevăr şi Reconciliere
Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, marţi, că din punctul său de vedere nu trebuie înfiinţată o comisie parlamentară de anchetă privind protestele antiguvernamentale din 10 august, aşa cum au propus unii lideri PSD, şi că investigaţia trebuie realizată de procurori.
Urmărește
1856 afișări
ALDE nu susţine o comisie parlamentară pentru protestele din 10 august. Tăriceanu: Să lăsăm procuratura să ancheteze
„Şi ce să facem cu comisia pentru prosteste? Eu cred că ar trebui să lăsăm procuratura să ancheteze, nu cred că pentru aşa ceva e nevoie de o comisie parlamentară. Dar, în fine, există şi această posibilitate. Eu, din punctul meu de vedere, nici nu am discutat această chestiune cu colegii mei, dar eu consider că nu e nevoie”, a declarat, marţi, la Parlament, preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.
Tăriceanu: Voi propune PSD crearea Comisiei parlamentare pentru Adevăr şi Reconciliere
ULTIMELE ȘTIRI
-
Oradea este noul oraș-vedetă al României. Ce a contribuit la dezvoltarea sa și cum a ajuns în „Cities of Tomorrow”
-
Rusia atacă masiv reţeaua electrică a Ucrainei. 120 de rachete şi 90 de drone, lansate
-
Presa germană: FDP voia să iasă din coaliţie cu două luni înainte de căderea Guvernului
-
Papa Francisc cere deschiderea unei anchete privind un posibil act de genocid comis de Israel în Gaza
Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, marţi, că va propune PSD-ului, în coaliţia de guvernare, înfiinţarea unei Comisii parlamentare pentru Adevăr şi Reconciliere, care să ofere „imaginea cuprinderii pe care a avut-o statul paralel în societatea românească".
„Voi propune partenerilor de coaliţie, dar nu numai, voi propune public crearea unei comisii de care am mai vorbit cred că de un an de zile, o Comisie pentru Adevăr şi Reconciliere Naţională, în care să primim informaţii care să ne dea, în final, imaginea cuprinderii pe care a avut-o statul paralel în societatea românească, pentru a încerca să extirpăm această tumoare malignă a societăţii. Cred că o astfel de comisie, la nivel parlamentar, aşa cum au mai fost create în ţări afectate de grave derapaje de la democraţie şi libertăţi, ar putea să scoată la lumină elemente esenţiale care să ne ajute să găsim soluţiile de îndreptare şi de corecţie", a declarat, marţi, la Parlament, Călin Popesc Tăriceanu.
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a mai declarat pe 29 mai că va discuta cu colegii de la PSD şi cu celelalte grupuri parlamentare pentru a vedea dacă vor susţine înfiinţarea Comisiei speciale pentru Adevăr şi Reconciliere, menită să scoată la lumină "gravele probleme din justiţie".
"Am să discut cu colegii mei din grupurile parlamentare, apoi am să discut poate chiar astăzi cu colegii mei din PSD, cum e şi normal, să vedem dacă acest demers va întruni susţinerea din start. Noi putem să demarăm acest proiect, dar sigur că aş fi foarte mulţumit dacă de la început vom avea nu sprijin cât mai larg. Am să discut, după aceea, şi cu alte grupuri parlamentare. Cred că este nevoie de un astfel de demers pentru că, din păcate, după cum vedem, România se polarizează din ce în ce mai mult şi atitudinea partidelor politice este una de radicalizare. Eu cred că pentru rezolvarea gravelor probleme care au apărut la suprafaţă în ultima perioadă, gravele probleme din justiţie. Este un întreg putegrai pe care îl vedem ieşind la suprafaţă. Aceste protocoale secrete de colaborare între SRI şi o serie de instituţii din justiţie nu este un lucru de trecut cu vederea. E un semnal foarte grav cu privire la modul defectuos în care au funcţionat aceste relaţii, nişte relaţii nesănătoase care au existat în trecut şi pe care trebuie să le curmăm", a afirmat Călin Popescu Tăriceaunu, preşedintele Senatului.
Întrebat dacă prin înfiinţarea unei astfel de Comisii speciale Legislativul nu-şi depăseşte atribuţiile, în sensul ca Parlamentul să decidă care este adevărul în legătură cu protocoalele SRI şi alte instituţii din sistemul juridic, Tăriceanu a răspuns: "Nu, n-am spus niciun moment acest lucru, că Parlamentul poate să decidă asupra adevărului. Să vedem ce s-a întâmplat pentru că noi avem numai o parte din lucruri care au ieşit la suprafaţă. Sunt foarte multe lucruri pe care nu le ştim. Poate pe unele le intuim, pe altele nu şi trebuie să vedem toate mecanismele subterane, oculte care au funcţionat, obscure sau de altă natură. Cred că am avut dezvăluiri extrem de importante. Finalitatea? Cred că există obligaţia noastră ca Parlament să punem cheile de control la loc în legislaţie, să consolidăm mecanismele de control, să consolidăm de exemplu legislaţia privind funcţionarea Comisiei de de control parlament asupra serviciilor. Să semnalăm CSM, unde sunt deficienţele. CSM pare să funcţioneze uneori într-un turn de fildeş, li se pare că totul e perfect şi apoi ies la suprafaţă aceste lucruri care au fost direct implicaţi. Unul dintre protocoale e semnat chiar între SRI şi CSM".
Preşedintele Senatului a anunţat pe 28 mai că declanşarea procedurii de infrigement la adresa României pe Directiva UE privind prezumţia de nevinovăţie este un moment zero pentru societatea noastră, transmiţând că o soluţie este înfiinţarea unei comisii parlamentare, Comisia pentru Adevăr şi Reconciliere.
Florin Iordache, preşedinte al Comisiei de modificare a pachetului de legi în justiţie spune că ar fi oportună înfiinţarea unei comisii de Adevăr şi Reconciliere: "Trebuie să discutăm. Poate fi oportun, de ce nu? Orice este oportun în ţara aceasta. Normal, dacă s-au făcut abuzuri trebuie văzut cine a făcut şi cum le-a făcut", a declarat Florin Iordache, pentru MEDIAFAX, despre propunerea lui Tăriceanu de a înfiinţa o Comisie pentru Adevăr şi Reconciliere care să dezvăluie abuzurile din justiţie.
Acesta a precizat că ar putea fi înfiinţată această Comisie din sesiunea parlamentară următoare.
Ministrul Apărării Naţionale, senatorul PSD Mihai Fifor, a apreciat, pe 19 august, pe Facebook, că „trebuie constituită de îndată” o comisie parlamentară de anchetă a protestelor violente din 10 august, care să răspundă la întrebări precum „Cui foloseşte dărâmarea prin violenţă a Guvernului?”.
„Ieri, şi susţin cu tărie această propunere, colegul nostru, europarlamentarul Dan Nica, a solicitat constituirea unei comisii parlamentare de anchetă pentru analizarea evenimentelor din 10 august. Pentru asta a fost ameninţat cu moartea. Nu este singurul membru PSD care primeşte astfel de ameninţări şi nu putem permite perpetuarea şi accentuarea politicii iresponsabile de fracturare a societăţii româneşti. De aceea această comisie trebuie constituită de îndată. Guvernele se schimbă de către majorităţi parlamentare rezultate în urmă votului democratic şi nu prin violenţe puse la cale în stradă”, a scris ministrul Apărării, Mihai Fifor, duminică pe contul său de Facebook.
Potrivit acestuia, pe 10 august a fost un „scenariu incredibil de bine pus la punct" pentru dărâmarea prin violenţă a Guvernului. Fifor face şi o prezentare a şirului protestelor de vinerea trecută care, spune el, ridică mai multe semne de întrebare.
„Qui prodest? Aceasta este prima întrebare care se impune atunci când cauţi să afli adevărul despre o întâmplare sau altă. Cui foloseşte ce s-a întâmplat? Aşa trebuie să înceapă şi orice discuţie despre ziua de 10 august.
Dar să derulăm filmul evenimentelor:
1. Pe 10 august a fost anunţat un protest al românilor din Diaspora. Deşi a fost anunţat că un protest al Diasporei, nimeni – atenţie, nimeni – nu şi-a asumat organizarea lui. De ce? Pentru că el urma să se termine în violenţe.
2. Despre această evoluţie a lucrurilor au vorbit mai mulţi susţinători ai Opoziţiei politice, dar şi reprezentanţi ai #Rezist. Nu are rost să aducem dovezi, este plin internetul de atenţionări prin care participanţii la miting erau sfătuiti să nu vină cu copiii în Piată, dar şi de chemări la violenţe, respectiv la răsturnarea puterii politice legitime.
3. În ziua mitingului au fost semnalate mai multe acte de violentă din partea unor grupuri răzlete de huligani. Aceste grupuri s-au aflat mereu în spatele protestatarilor paşnici şi au încercat să determine masă de oameni să forţeze dispozitivele jandarmilor.
4. Într-un final, jandarmii au intervenit în jurul orei 23 pentru a dispersa mulţimea şi pentru a nu permite escaladarea violenţelor. Dacă jandarmii nu ar fi intervenit, putem admite faptul că lucrurile s-ar fi putut termină mult mai grav.
5. A doua zi, un întreg aparat de propagandă, finanţat pe căi ocolite, a fost pus în mişcare pentru a atacă statul de drept.
6. Tot începând cu 11 august, a fost declansată o adevărată campanie de fake news, inclusiv în presă internatională. S-au folosit diverse declaraţii ale unor reprezentanţi ai partidelor social-democrate europene pentru a construi argumentul că aceste partide condamnă autoritătile din România. În realitate, aceste poziţii nu au fost şi nu sunt unele oficiale. Am vrut să derulez doar principalele secvenţe ale unui scenariu incredibil de bine pus la punct, pentru că este important să înţelegem gravitatea a ceea ce s-a întâmplat vineri, pe 10 august. Şi ne întrebăm din nou, care este miza? Cui foloseşte dărâmarea prin violenţă a guvernului legitim al României? Cui foloseşte destabilizarea ţării într-un moment atât de important cum este cel al pregătirii preluării Preşedinţiei Consiliului UE?", s-a întrebat Mihai Fifor.
Ministrul Apărării a spus că sunt şi alte întrebări care „solicită răspunsuri imediate" prin comisia de anchetă.
„În context, va reamintesc faptul că, în luna iulie, la Bruxelles, a avut loc Summit-ul NATO, iar România şi-a atins toate obiectivele propuse, după o muncă de mai bine de 6 luni a Ministerului Apărării şi a Ministerului de Externe, adică a Guvernului României. România a fost evidenţiată astfel că stat care, prin voinţa Parlamentului şi a Guvernului, îşi îndeplineşte toate obligaţiile şi conditionalitatile asumate în cadrul Alianţei NATO. Mai mult, România a fost evidenţiată din nou că pol de stabilitate şi drept cel mai important furnizor de securitate la Marea Neagră şi în Balcanii de Vest. Cui foloseşte, în aceste condiţii, proiectarea iresponsabila a unei imagini de ţara instabilă, cuprinsă de haos, cu <flăcări şi sânge> pe străzile Bucureştiului? România, prin măsurile luate de Guvernarea PSD-ALDE are cea mai importantă creştere economică şi anul acesta. Pe cine deranjează în aşa de mare măsură succesul Programului de guvernare votat de milioane de români, încât acest guvern trebuie dărâmat cu orice preţ? Cine se face vinovat de modul iresponsabil în care a fost deturnat protestul paşnic al celor din Piaţă Victoria? De ce această disperare că PSD-ALDE să nu guverneze şi în 2019, anul alegerilor pentru Parlamentul European şi pentru Preşedinţia României? Toate acestea sunt întrebări care solicita răspunsuri imediate, pentru că, atât românii cât şi comunitatea internaţională să ştie adevărul", a spus Mihai Fifor.
Liderul europarlamentarilor PSD, Dan Nica, a apreciat, sâmbătă, că este necesară înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă pentru că declaraţiile lui Klaus Iohannis despre acţiunea Jandarmeriei la protestul din 10 august "denotă dorinţa evidentă de a stimula şi mai mult violenţele existente".
„Încă din seara protestelor, preşedintele Iohannis a lansat o serie de acuzaţii dure la adresa Jandarmeriei, în lipsa oricăror dovezi şi informaţii operative. Acest fapt denotă rea-voinţă şi dorinţa evidentă de a stimula şi mai mult violenţele existente. Ca şi Băsescu, Iohannis nu este interesat de stingerea conflictelor din societatea românească ci, dimpotrivă, de escaladarea lor pentru câştiguri electorale. Toate acestea în tandem cu un aparat de propagandă agresiv, finanţat din surse obscure. Cred că s-au depăşit nişte limite democratice în acest război politic şi consider necesară înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă, care să aducă lumină pe scena publică", a declarat liderul europarlamentarilor PSD, Dan Nica, într-un comunicat de presă remis sâmbătă MEDIAFAX.
Preşedintele delegaţiei PSD din Parlamentul European a adăugat, potrivit sursei citate, că Preşedintele României trebuie să înţeleagă că „schimbarea guvernului altfel decât prin mijloace democratice este ilegitimă”.
Citește pe alephnews.ro: Peste 10.000 de absolvenți de Medicină susțin astăzi Examenul de Rezidențiat. Ce specializări au cele mai multe posturi scoase la concurs
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Béla Károlyi, legendarul antrenor de gimnastică, a murit la 82 de ani. Nadia Comăneci: „M-a ghidat spre performanța istorică a primului 10 perfect și mi-a schimbat viața pentru totdeauna”
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Ce afaceri are în România stră-strănepotul marelui poet Mihai Eminescu. El se ocupă de o afacere de familie, cu o tradiţie care datează din anii 1800
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gabriela Lucuțar a postat un VIDEO cu Silviu Prigoană, după înmormântarea lui. S-a viralizat rapid!
CANCAN.RO
Prognoza Accuweather actualizată iarnă 2024/2025: Când ninge în București – în decembrie, ianuarie și februarie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe