Alegeri locale 2020. Oraşele unde se duc marile bătălii în 27 septembrie şi unde se pot răsturna vechile administraţii

  • Alegerile locale din 2020, amânate din iunie, se vor organiza în septembrie
  • Românii îşi vor alege duminică, 27 septembrie, primarii, consilierii locali şi consilierii judeţeni pentru următorii patru ani
  • Nu se ştie ce impact vor avea măsurile din timpul epidemiei de Covid-19 asupra comportamentului alegătorilor
  • Potrivit analiştilor, o prezenţă mică la vot favorizează primarii în funcţie
  • La alegerile precedente din 2016 s-a înregistrat un absenteism major, primarul Capitalei fiind ales cu voturile a 14% din totalul populaţiei cu drept de vot
  • Lupta este strânsă şi se pot întâmpla răsturnări de situaţii în câteva din administraţiile marilor oraşe, printre care şi Bucureşti
Urmărește
12964 afișări
Imaginea articolului Alegeri locale 2020. Oraşele unde se duc marile bătălii în 27 septembrie şi unde se pot răsturna vechile administraţii

Alegeri locale 2020. Unde se duc marile bătălii în 27 septembrie şi unde se pot răsturna vechile administraţii

Alegerile locale din 2020 se vor organiza pe 27 septembrie, după ce alegerile la termen din iunie au fost amânate din cauza epidemiei de Covid-19.

Românii îşi vor alege duminică, 27 septembrie, primarii, consilierii locali şi consilierii judeţeni pentru următorii patru ani, în condiţii speciale legate de prezenţa în secţiile de votare cu mască şi cu păstrarea distanţării sociale. 

Rezultatul alegerilor ar putea fi influenţat de teama oamenilor de a participa în spaţii cu densitate mare, iar unii analişti spun că o prezenţă redusă i-ar favoriza pe primarii în funcţie. Singurele alegeri din Europa marcate de absenteism au fost localele din Franţa, organizate la debutul pandemiei, în martie 2020. 

Miza cea mai mare a localelor rămâne Primăria Bucureştiului, unde au intrat în luptă 18 candidaţi, iar procentele dinaintea votului pentru primarul Firea se apropie de cele ale candidatului dreptei, Nicuşor Dan. Probabil victoria se va decide dramatic, la câteva zeci sau sute de voturi diferenţă.

Competiţii interesante au loc la Primăria Constanţei, dar şi la Bistriţa Năsăud unde s-au aliat toate partidele de dreapta contra celor de stânga. Oraşele unde administraţiile ar putea rămâne neschimbate sunt Iaşi şi Cluj, unde neclintiţi rămân Mihai Chirica şi Emil Boc, de data aceasta colegi de partid în PNL. 

 

Alegeri locale 2020. Bucureşti. Gabriela Firea vs. Nicuşor Dan

Miza cea mai mare a localelor rămâne Primăria Bucureştiului, unde au intrat în luptă 18 candidaţi. 

Pentru funcţia de primar general al Bucureştiului, lupta strânsă se duce între primarul Gabriela Firea, din partea PSD, şi Nicuşor Dan, candidat independent susţinut de alianţa electorală PNL-USRPLUS. ”Micul Paris” produce un sfert din PIB-ul României, iar viitorul primar al Capitalei va administra un buget de circa 7 miliarde de lei.

 

În total sunt 18 candidaţi intraţi în cursa pentru funcţia de primar general al Bucureştiului, printre care se află:

Gabriela Firea (PSD) - jurnalist, actual primar

Nicuşor Dan (independent susţinut de Alianţa PNL-USRPLUS) - matematician şi activist civic, actual deputat USR

Traian Băsescu (PMP) - inginer, actual europarlamentar

​Călin Popescu-Tăriceanu (ALDE) - inginer, actual senator

Ilan Laufer (Partidul Forţa Identităţii Naţionale) - profesor de educaţie fizică şi sport

Alexandru Ion Coita (Partidul Republican din România) - expert relaţii internaţionale

Bogdan Stanoevici (Partidul Social Democrat Independent) – actor

Florin Călinescu (Partidul Verde) - actor

Cătălin Ioan Berenghi (independent) - ghid montan

Ioan Sîrbu (Alianţa Pro Bucureşti 2020) – medic

 

Candidaţii PSD la Primăriile de Sector:

• Sectorul 1 - Daniel Tudorache

• Sectorul 2 - Dan Cristian Popescu

• Sectorul 3 - Aurelian Bădulescu

• Sectorul 4 - Daniel Băluţă

• Sectorul 5 - Daniel Florea

• Sectorul 6 - Gabriel Mutu.

 

Candiaţii alianţei PNL-USRPLUS la Primăriile de Sector:

Sectorul 1 - Clotilde Armand (USR)

Sectorul 2 - Radu Mihaiu (USR)

Sectorul 3 - Adrian Moraru (PNL)

Sectorul 4 - Simona Spătaru (PLUS)

Sectorul 5 - Cristian Băcanu (PNL)

Sectorul 6 - Ciprian Ciucu (PNL).

 

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă a intrat în cursa pentru un nou mandat din partea Alianţei Pro Bucureşti 2020, înfiinţată de liderul Pro România, Victor Ponta.

De asemenea, Marian Vanghelie va candida la Primăria Sectorului 5, pe care a condus-o între anii 2000 şi 2016.

 

Alegeri locale 2020. Constanţa. Decebal Făgădău, actualul primar PSD vs. Vergil Chiţac, senator PNL

Pentru Primăria Constanţei, lista de candidaţi se apropie de cea a Capitalei. Îşi doresc primăria vechiul ”Tomis” 17 candidaţi pentru a administra un buget de 0,9 miliarde de lei.   

Decebal Făgădău (PSD) candidează pentru un nou mandat după ce a devenit primar interimar în 2015, în urma demisiei lui Radu Mazăre, iar la alegerile din 2016 a câştigat funcţia de primar.

Beneficiar al unui vot politic, PNL ar putea câştiga Primăria Constanţei. PNL îl susţine pe senatorul Vergil Chiţac, fost rector al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, care a candidat şi a pierdut la alegerile din 2016.

Pentru şefia Consiliului Judeţean Constanţa, fostul deputat Mihai Lupu candidează din partea PNL, iar din partea PSD se va bate liderul organizaţiei judeţene, Felix Stroe. Stroe a fost ministru al Transporturilor în Guvernul PSD-ALDE în perioada octombrie 2017 – ianuarie 2018.

USR-PLUS candidează la Primărie cu deputatul USR Stelian Ion, membru în Comisia Juridică şi avocat de profesie, iar pentru Consiliul Judeţean cu Remus Negoi.

 

Alegeri locale 2020. Bistriţa-Năsăud, luptă interesantă. Alianţe mari PSD-ALDE-Pro România-UDMR împotriva PNL-USR-PLUS

Pentru Primăria Bistriţei candidează liderul local PNL Ioan Turc, director al Oficiului Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Bistriţa Năsăud, din partea Alianţei PNL-USR-PLUS. Iar la şefia CJ Bistriţa-Năsăud candidează, din partea aceleiaşi alianţe electorale, fostul prefect Stelian Dolha.

Alianţa pentru Bistriţa-Năsăud (PSD-ALDE-Pro România-UDMR) îl trimite în cursa pentru Primăria reşedinţei de judeţ pe actualul viceprimar Cristian Niculae. Alianţa îl susţine pe actualul şef de Consiliu Judeţean, Radu Moldovan, pentru al treilea mandat.

Actualul primar al Bistriţei, Ovidiu Creţu (PSD), aflat la finalul celui de-al treilea mandat, nu se mai află pe nicio listă de candidaţi.

 

Alegeri locale. Iaşi. Primarul Mihai Chirica(PNL) vs. senatoarea Cosette Chichirău (USR PLUS). PSD are a treia şansă 

Pentru Primăria Iaşi, capitala istorică a României, sunt 14 candidaţi pe un loc. Bugetul Iaşiului este de 1,35 miliarde de lei.

La Primăria Iaşi, actualul edil, Mihai Chirica, candidează pentru un nou mandat din partea PNL după ce în 2018 a fost exclus din PSD în 2018 pentru criticile la adresa conducerii de atunci iar în februarie a aderat la PNL. Chirica candidează în tandem cu liderul PNL Iaşi, Costel Alexe, care este şi ministru al Mediului, candidat pentru Consiliul Judeţean. 

Din partea Alianţei USR-PLUS, senatoarea Cosette Chichirău candidează la Primărie iar Marius Bodea, fost lider al organizaţiei municipale a PNL Iaşi, intră în cursa pentru Consiliul Judeţean.

PSD mizează pe candidatura deputatului Camelia Gavrilă la Primăria Iaşiului. Deputatul PSD a lucrat în trecut ca profesoară de limba română şi a ocupat funcţiile de inspector şcolar general şi director şcolar. La Consiliul Judeţean, candidatul PSD este liderul organizaţiei judeţene, Maricel Popa, actualul preşedintele al CJ.

 

Alegeri locale 2020. Timişoara. Nicolae Robu (PNL)  vs. Dominic Fritz, susţinut de USR-PLUS

La Timişoara, sunt gata să preia administraţia locală 15 candidaţi, unde ar urma să gestioneze 1,4 miliarde de lei. 

Dintre aceştia, 13 sunt susţinuţi de partide politice, iar doi sunt independenţi, în timp ce două formaţiuni politice au depus liste doar pentru consilieri locali. 

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, candidează, din partea PNL, pentru al treilea mandat. Acesta este neschimbat în 2012, iar anterior fusese senator în mandatul 2008-2012 şi rector al Universităţii Politehnica din Timişoara în perioada 2004-2012. La Consiliul Judeţean, liberalii îl susţin pe Alin Nica, primar al comunei Dudeştii Noi timp de 16 ani.

Din partea USR-PLUS, la Primăria Timişoarei candidează Dominic Fritz, cetăţean german venit în 2003 în România. Acesta a lucrat în administraţia publică din Germania. Pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, USR-PLUS îl susţine pe liderul USR Timiş, Cristian Moş.

Din partea PSD va candida pentru Primăria Timişoara Voichiţa Lăzureanu, fostul manager al Spitalului de Boli Infecţioase "Victor Babeş", iar pentru şefia administraţiei judeţene şi-a depus candidatura actualul lider al CJ, Călin Dobra.

 

 

Craiova. Lia Olguţa Vasilescu, candidează din nou la primărie vs. Antonie Solomon, fost primar  

Pentru funcţia de primar al Craiovei s-au înscris 11 candidaţi în competiţia electorală, dintre care 10 sunt din partea partidelor politice, iar unul este candidat independent.

Deputatul PSD Lia Olguţa Vasilescu, lider din conducerea PSD, revine în cursa pentru un nou mandat de primar al Craiovei, după ce a mai ocupat această funcţie în perioada 2012-2017. Ea a fost ministru al Muncii. Pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, social-democraţii merg împreună cu ALDE pentru a-l susţine pe Cosmin Dorin Vasile, vicepreşedinte al CJ.

Fostul primar al Craiovei în perioada 2004-2012, Antonie Solomon, este susţinut de Partidul Ecologist Român (PER) pentru un nou mandat, şi este cotgat cuj a doua şansă.

Din partea PNL, în cursa pentru Primărie intră deputatul Nicolae Giugea iar la şefia Consiliului Judeţean candidează Alexandru Gîdăr, profesor de istorie şi inspector general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean.

USR-PLUS îi susţine pe Lucian-Bernd Săuleanu, decanul Baroului Dolj, pentru funcţia de primar iar pentru cea de preşedinte al CJ va candida Silviu Bratu, sociolog şi expert în fonduri europene.

 

Alegeri locale 2020. Cluj Napoca. Emil Boc candidează pentru al treilea mandat de primar

Cluj-Napoca are venituri de 1,5 miliarde de lei şi sunt gata să admnistreze aceşti bani 13 candidaţi.

Emil Boc candidează pentru un nou mandat de primar al oraşului Cluj-Napoca, după ce la ultimele alegeri acesta a obţinut aproape 65% din voturi. Pentru Consiliul Judeţean, PNL îl susţine pe actualul preşedinte de CJ, Alin Tişe.

Din partea USR-PLUS, la Primărie candidează deputatul USR Emanuel Ungureanu, iar la preşedinţia Consiliului Judeţean intră în cursă preşedintele organizaţiei judeţene a USR, Cătălin Sălăgean.

Din partea PSD, pentru funcţia de primar candidează actualul şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean, Valentin Cuibus. La funcţia de preşedinte al CJ candidează Alexandru Cordoş, liderul interimar al organizaţiei judeţene PSD.

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici