LIVE TEXT  Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova şi referendum pentru aderarea la UE. Votarea s-a încheiat / Peste 1,5 milioane de moldoveni au votat

  • Republica Moldova îşi alege pe 20 octombrie noul preşedinte şi va vota la referendumul privind aderarea ţării la UE.
  • Cele două acte de vot au o miză mare, fiind marcate de încercarea Moscovei de a interveni în scrutin şi de a influenţa alegerile.
  • 11 candidaţi s-au înscris în cursa prezidenţială.
  • La 8 ore de la momentul deschiderii secţiilor de votare, 35% dintre cetăţenii cu drept de vot şi-au exprimat opţiunea la urne.
Urmărește
34022 afișări
Imaginea articolului Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova şi referendum pentru aderarea la UE. Votarea s-a încheiat / Peste 1,5 milioane de moldoveni au votat

Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova şi referendum pentru aderarea la UE. Documente necesare, secţii de votare şi candidaţii de pe liste

UPDATE Ora 22:05 Referendum

Aproximativ 1.478.953 de cetăţeni, ceea ce reprezintă 49,89% din alegătorii înscrişi pe listele electorale, au participat la referendumului constituţional până la ora 21:00. Informaţia a fost comunicată de Comisia Electorală Centrală (CEC) în cadrul briefingului de la ora 22:00.

UPDATE Ora 21:20 Primele rezultate de la referendum şi alegerile prezidenţiale

Primele secţii de votare închise pentru referendumul constituţional şi alegerile prezidenţiale din Republica Moldova au fost în Japonia şi China. În ambele ţări, majoritatea alegătorilor au votat DA la referendum şi au sprijinit-o pe Maia Sandu pentru un nou mandat de preşedinte.
 
În Japonia, 69 de persoane au votat, dintre care 62 au optat pentru DA la referendum. În cadrul alegerilor prezidenţiale, Maia Sandu a obţinut 58 de voturi, urmată de Alexandr Stoianoglo cu 7 voturi. Alte câteva voturi s-au îndreptat către Natalia Morari şi Tudor Ulianovschi.
 
În China, 73 de persoane au votat, 63 dintre acestea sprijinind modificarea Constituţiei. În competiţia prezidenţială, Maia Sandu a obţinut 59 de voturi, iar Stoianoglo a terminat din nou pe locul al doilea.
 
În diaspora au votat aproximativ 225.000 de cetăţeni moldoveni. În Republica Moldova, aproape 52% dintre alegători au participat la scrutin, iar Comisia Electorală Centrală (CEC) va publica primele rezultate preliminare după ora 22:00.

UPDATE Ora 21:10 Programul secţiilor de votare din Bucureşti a fost prelungit până la ora 23:00

Cu aproximativ o oră şi jumătate înainte de închiderea secţiilor de vot, la Bucureşti se forma o coadă de zeci de metri. Potrivit unei cetăţene din Republica Moldova, care a votat la una dintre secţiile amenajate în sediul Autorităţii Electorale Permanente din capitala României, oamenii au fost nevoiţi să aştepte în jur de două ore pentru a-şi putea exprima opţiunea electorală, a declarat aceasta pentru ZdG.

La ora 19:00, cu două ore înainte de închiderea secţiilor de vot din Republica Moldova, numărul alegătorilor care au votat în secţiile deschise în afara ţării a ajuns la 200.000.

UPDATE Ora 21:00 S-au închis secţiile de votare în Republica Moldova

Secţiile de votare din Republica Moldova s-au închis oficial la ora 21:00. Totuşi, cetăţenii care erau încă la rând în momentul închiderii vor fi primiţi în secţiile de votare pentru a-şi exercita dreptul de vot.

La închiderea urnelor, prezenţa la vot a fost de 51,41%, cu un total de 1.547.378 de votanţi. Dintre aceştia, 54,59% au fost femei, iar 45,41% bărbaţi.

În comparaţie, la alegerile prezidenţiale din 2020, prezenţa la vot a fost de 48,54%. Primele rezultate preliminare vor fi anunţate la ora 22:00, într-o intervenţie live a CEC.
 
Alegătorii au primit două buletine de vot: unul pentru preşedinte şi unul pentru referendumul constituţional. În cursa pentru preşedinţie au fost înscrişi 11 candidaţi.
 

UPDATE Ora 20:00 Secţiile de votare se închid la ora 21:00. Peste 1,5 milioane de alegători au votat până acum

Conform informaţiilor furnizate de CEC, până la ora 20:00, 1.511.890 de alegători au votat, reprezentând 50,51% din totalul celor înscrişi pe listele electorale. Dintre aceştia, 54,67% sunt femei, iar 45,33% bărbaţi.

UPDATE Ora 19:30 Referendumul din Republica Moldova a trecut pragul de validare

UPDATE Ora 19:00 Participarea la vot

Până la ora 19:00, 1.446.933 de alegători şi-au exprimat votul, conform celor mai recente date furnizate de CEC. Aceasta reprezintă 48,62% din totalul persoanelor înscrise pe listele electorale.
 
Conform informaţiilor primite de la CEC, femeile au avut o participare mai ridicată decât bărbaţii, având o pondere de 54,78% în rândul votanţilor, în timp ce bărbaţii au constituit 45,22%.

UPDATE Ora 18:55 Testarea tabletelor digitale în secţiile de votare

Comisia Electorală Centrală anunţă că alegătorii din 12 secţii de votare testează semnarea pe tablete digitale, un sistem care ar putea înlocui listele electorale tradiţionale pe suport de hârtie. „Această nouă metodă de înregistrare a participării la vot este implementată în 11 secţii din România şi într-o secţie dedicată alegătorilor din stânga Nistrului. Reprezentanţii birourilor electorale de la secţiile respective au raportat că tabletele digitale funcţionează eficient şi contribuie semnificativ la reducerea timpului necesar pentru votare,” se menţionează în comunicatul CEC.

UPDATE Ora 18:20 Participarea la Referendumul UE

Referendumul constituţional pentru aderarea Republicii Moldova la UE poate fi considerat valid, deoarece a fost înregistrată o participare de peste o treime din alegători.

Pentru a fi validat conform legii, la numărarea voturilor de după ora 21:00, 51% dintre buletinele de vot trebuie să fie cu varianta DA.

UPDATE Ora 18:15 Situaţia din diaspora

Până la ora 16:30, aproximativ 151.500 de cetăţeni au votat la secţiile deschise în diaspora. Într-un comunicat de presă anterior, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a exprimat recunoştinţa sa faţă de moldovenii din străinătate care s-au implicat în procesul electoral.

UPDATE Ora 18:00 Peste 1,3 milioane de alegători au votat

Până la ora 18:00, un număr de 1.353.741 de persoane au votat, potrivit datelor actualizate de CEC. Aceasta reprezintă aproximativ 45,87% din totalul alegătorilor.

Conform informaţiilor furnizate de CEC, femeile au avut o participare mai mare decât bărbaţii, constituind 54,73% din votanţi, în timp ce bărbaţii au reprezentat 45,27%

UPDATE Ora 17:55 Participarea la Referendum

Angela Caraman, preşedinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), a declarat că până la ora 15:00, aproximativ 907 mii de persoane au participat la referendum, ceea ce reprezintă aproximativ 32,11% din numărul total de alegători. Pentru ca referendumul să fie considerat valid, este necesar ca în jur de 1,1 milioane de alegători să se prezinte la vot, adică mai mult de 33,33%.

UPDATE Ora 17:50 Situaţia din diaspora

Peste 150 de mii de cetăţeni din diaspora au votat la secţiile de votare deschise pentru alegerile prezidenţiale şi referendumul constituţional privind aderarea Republicii Moldova la UE.

În mai multe oraşe europene, cozi s-au format încă de la deschiderea secţiilor, iar în alte locuri acestea au apărut pe parcursul zilei.

UPDATE Ora 17:45 Cazuri de corupere a alegătorilor în stânga Nistrului

Observatorii Promo-Lex au raportat mai multe cazuri de corupere a alegătorilor la secţiile de votare destinate locuitorilor din stânga Nistrului, unde alegătorii ar fi primit bani pentru a vota în favoarea unor candidaţi, scrie Ziarul de Gardă.

În Cocieri, un grup organizat discuta despre sume de 2000-3000 de lei oferite pentru voturi, iar în Varniţa, un alt grup vorbea despre primirea a 1000 de lei pentru a vota împotriva unui candidat şi în favoarea altuia. La Sănătăuca, alegătorii discutau despre recompense de 400 de lei pentru un vot şi 100 de lei pentru transport.

În Doroţcaia, doi alegători s-au oferit să-şi vândă votul observatorilor Promo-Lex pentru 600 de lei, indicând că ar vota la comandă. Aceştia au prezentat şi un abţibild cu sigla „votat” după ce au ieşit din secţia de votare.

Până la ora 16:30, Comisia Electorală Centrală (CEC) a raportat că 12.000 de cetăţeni din stânga Nistrului au participat la vot, majoritatea primind doar un buletin pentru alegerile prezidenţiale.

Observatorii şi presa au remarcat că, deşi la alegerile anterioare alegătorii din regiune erau aduşi la vot cu autobuze, în acest an aceştia au întâmpinat dificultăţi în găsirea transportului.

Aceasta nu este prima dată când se raportează astfel de incidente. În alegerile din 2020, mai mulţi alegători au declarat că au fost plătiţi pentru a vota un anumit candidat.

UPDATE Ora 17:00 Participarea la vot

Până la ora 17:00, 1.251.027 de alegători au votat, conform datelor furnizate în timp real de CEC.

Astfel, 42,75% dintre cetăţeni şi-au exercitat dreptul de vot.

Femeile au continuat să fie mai active decât bărbaţii, reprezentând 54,53% dintre votanţi, în timp ce bărbaţii au constituit 45,47%.

UPDATE Ora 16:00 Participarea la vot

Până la ora 16:00, 1.137.499 de alegători au participat la vot, conform datelor actualizate în timp real de CEC.

Astfel, 39,21% dintre cetăţeni şi-au exercitat dreptul de vot.

Potrivit CEC, femeile au fost mai active decât bărbaţii în cadrul procesului de votare.

UPDATE Ora 15:20 658 de incidente înregistrate în contextul alegerilor prezidenţiale şi referendumului

Până la ora 14:00, Asociaţia Promo-LEX a raportat 658 de incidente înregistrate în contextul alegerilor prezidenţiale şi referendumului, dintre care 575 au fost deja analizate.
 
Cele mai multe încălcări, în intervalul 09:00 – 14:00, au vizat secretul votului, fiind raportate 60 de cazuri, inclusiv fotografierea buletinelor de vot sau afişarea acestora cu votul exprimat.
 
La cele două secţii de votare deschise în Rusia, în cadrul Ambasadei Republicii Moldova, observatorii Promo-LEX au documentat 6 cazuri de influenţare a votului.

UPDATE Ora 14:50 Un milion de moldoveni au votat

Un milion de moldoveni, reprezentând 35% din cei cu drept de vot, s-au prezentat la urne, potrivit datelor centralizate de CEC.

În străinătate, până la această oră, aproximativ 118.000 de cetăţeni ai Republicii Moldova şi-au exprimat votul. 

UPDATE Ora 13:45 30% dintre moldovenii cu drept de vot au ieşit la urne

La aproape 7 ore de la deschiderea secţiilor de votare, 30% dintre cetăţenii moldoveni cu drept de vot s-au prezentat la secţiile de votare. Astfel, aproape 850.000 de moldoveni şi-au exprimat opţiunea de vot, potrivit datelor afişate în timp real de CEC.

Femeile au ieşit în număr mai mare (53,6%), spre deosebire de bărbaţi (46,4%).

În continuare, persoanele vârstnice sunt cele care ies în număr mai mare la vot pe teritoriul ţării, în timp ce în străinătate, categoriile de vârstă 26-35 de ani şi 36-45 de ani şi-au exprimat mai mult opţiunea.

UPDATE Mesajul preşedintei Maia Sandu: Ieşiţi la vot

Actuala preşedintă a Republicii Moldova, Maia Sandu, care candidează pentru un al doilea mandat, şi-a exprimat votul în jurul orei 11:00. La scurt timp după, ea a transmis un mesaj cetăţenilor moldoveni, fâcând un îndemn ca aceştia să iasă la vot.

„Dragi cetăţeni, ieşiţi la vot. În această duminică luăm două decizii importante pentru ţara noastră. Luaţi două buletine de vot. Votaţi la referendum şi alegeţi preşedintele ţării pentru următorii patru ani. Votul de la referendum ne va determina soarta pentru multe decenii înainte. Dragi cetăţeni din diaspora, ştiu că vă faceţi griji pentru oamenii dragi rămaşi acasă. Ieşiţi la vot pentru ca cei dragi de acasă să poată trăi în pace în continuare. Eu am votat pentru că moldovenii trebuie să-şi determine soarta, nu alţii, nu banii murdari, nu minciunile, ci voinţa poporului. Am votat pentru ca Moldova să se dezvolte în pace şi libertate, pentru ca Moldova să-şi poată construi viitorul pe care-l merită. Ieşiţi la vot! Votul fiecăruia este important, este cuvântul tău pentru soarta ta!”, a declarat şefa statului după şi-a exprimat dreptul la vot.

UPDATE Ora 12:00 Peste 570.000 de cetăţeni au fost la vot

Potrivit centralizării în timp real a voturilor, 570.000 de cetăţeni moldoveni şi-au exprimat opţiunea de vot, reprezentând 20,51%.

Categoriile de vârstă 56-65 de ani şi 66-75 de ani sunt cele care se prezintă în număr mare la vot. 

Pe de altă parte, în străinătate, aproape 52.000 de moldoveni au votat, persoanele din categoria de vârstă 36-45 de ani şi 46-55 de ani fiind cele care au exprimat cele mai multe voturi.

UPDATE 11:00 Ce candidaţi la preşedinţia Republicii Moldova au votat

Mai mulţi dintre candidaţii la preşedinţia Republicii Moldova s-au prezentat la urne pentru a-şi exercita dreptul. Printre aceştia se află Octavian Ţîcu, Ion Chicu, Renato Usatîi, Irina Vlah, Natalia Morari şi actuala preşedintă a ţării, Maia Sandu. 

UPDATE Ora 10:30 Peste 280.000 de moldoveni s-au prezentat la urne

Datele afişate în timp real de către Comisia Electorală Centrală arată că peste 280.000 de cetăţeni ai Republicii Moldova s-au prezentat la secţiile de votare, reprezentând 10,34% din votanţi.

De asemenea, până la ora 10:00, 16.300 de alegători din străinătate şi-au exprimat votul pentru alegerile prezidenţiale şi referendumul privind aderarea Republicii Moldova la UE.

UPDATE Ora 9:15 Peste 120.000 de cetăţeni au votat

Potrivit datelor afişate în timp real de către Comisia Electorală Centrală (CEC), peste 120.000 de alegători şi-au exprimat opţiunea de vot.

Prezenţa la urne, la ora 9:00, era de 4,62%.

UPDATE Ora 8:00 Prima moldoveancă din diaspora a călătorit 1300 de km pentru a vota

Ludmila Vizdoagă, o cetăţeană moldoveancă, stabilită de 19 ani în Coreea de Sud, a călătorit 1300 de km, până la Ambasada Republicii Moldova în Japonia, pentru a-şi exercita dreptul la vot, anunţă MAE, citat de Ziarul de Gardă

„Dedicarea ei ne aminteşte că fiecare vot contează, indiferent cât de departe ne aflăm. Moldova are nevoie de vocea fiecărui cetăţean, oriunde s-ar afla”, se arată în textul videoclipului publicat de Ambasada Moldvei în Japonia, în care Ludmila Vizdoagă îndeamnă cetăţenii moldoveni să iasă la vot. 

UPDATE 7:00 Start vot! Secţiile de votare s-au deschis

2.221 de secţii de votare au fost deschise în Republica Moldova pentru scrutinul din 20 octombrie. 

În străinătate sunt deschise 231 de secţii, cu 100 mai multe faţă de ultimul scrutin prezidenţial.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Cetăţenii Republicii Moldova sunt aşteptaţi astăzi la urne să îşi exprime votul pentru alegerea unui nou preşedinte al ţării.

Scrutinul este completat de organizarea unui referendum de revizuire a Constituţiei ţării, în cadrul căreia cetăţenii vor avea de răspuns la întrebarea „Susţineţi modificarea Constituţiei în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

Secţiile de votare vor fi deschise în intervalul orar 7:00-21:00.

Asemenea alegerilor din România, tinerii din Republica Moldova, care au vârsta de cel puţin 18 ani – împlinită inclusiv în ziua alegerilor – au dreptul de a se prezenta la urne.

Documente necesare pentru a vota la alegerile prezidenţiale din Republica Moldova şi la referendumul privind aderarea la UE

Autorităţile de la Chişinău au anunţat că pentru alegerile de duminică, 20 octombrie 2024, cetăţenii din ţară şi din străinătate se pot prezenta în secţiile de votare având unul dintre documentele următoare:

  • „Buletinul de identitate al cetăţeanului Republicii Moldova, care confirmă domiciliul sau reşedinţa temporară a alegătorului pe teritoriul secţiei de votare”
  • „Buletinul de identitate provizoriu cu menţiunile privind cetăţenia Republicii Moldova, domiciliul sau reşedinţa temporară a titularului“
  • „Paşaportul cetăţeanului Republicii Moldova, inclusiv cu termen de valabilitate expirat”, potrivit autorităţilor de la Chişinău.

Secţii de votare în România

Pentru alegerile prezidenţiale din Republica Moldova şi pentru referendumul privind aderarea la UE, autorităţile de la Chişinău au deschis 16 secţii de votare pentru cetăţenii moldoveni în România:

  • Bucureşti (o secţie): incinta Autorităţii Electorale Permanente, str. Stavropoleos nr. 6
  • Bucureşti (două secţii): incinta Autorităţii Electorale Permanente, str. Eugeniu Carada, nr. 1, sector 3
  • Cluj-Napoca (două secţii): Casa de Cultură a Studenţilor, Piaţa Lucian Blaga nr. 1-3
  • Iaşi (o secţie): Casa de Cultură a Studenţilor, str. Vasile Conta nr. 30
  • Iaşi (o secţie): Şcoala primară Gheorghe Asachi, bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfînt nr. 64
  • Braşov: Casa de Cultură a Studenţilor, str. Memorandumului nr. 39
  • Sibiu: Şcoala Gimnazială Regina Maria, str. Zaharia Boiu nr. 1
  • Timişoara: Colegiul Naţional de Artă „Ion Vidu”, str. Cluj nr. 12
  • Craiova: Universitatea din Craiova, str. A.I.Cuza nr. 13
  • Oradea: Colegiul Economic „Partenie Cosma”, str. Armatei Române, nr. 1F, Corp A
  • Suceava: Universitatea „Ştefan cel Mare Suceava”, str. Universităţii nr. 13
  • Bacău: Universitatea „Vasile Alecsandri”, Calea Mărăşeşti nr 158
  • Galaţi: Universitatea „Dunărea de Jos”, str. Domneasca nr. 47
  • Constanţa: Universitatea „Ovidius”, bl. Mamaia nr. 124”.

11 candidaţi în cursa pentru fotoliul de la Chişinău

Pentru alegerile prezidenţiale s-au înscris 11 candidaţi.

Maia Sandu – actuala preşedintă a Republicii Moldova – se află pentru a treia oară într-un scrutin prezidenţial, după ce în 2016 s-a clasat pe locul al doilea, iar în 2020 a devenit prima femeie preşedinte din istoria ţării.

Ea candidează pentru un al doilea mandat prezidenţial şi este susţinută de Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS).

Alexandr Stoianoglo a fost, printre altele, procuror general al Republicii Moldova, iar la alegerile prezidenţiale de duminică va candida din partea Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM).

Renato Usatîi candidează pentru a doua oară la alegerile prezidenţiale, din partea formaţiunii „Partidul Nostru”, pe care o conduce. În anul 2020, acesta s-a clasat pe al treilea loc şi a încurajat votanţii să o voteze pe Maia Sandu împotriva lui Igor Dodon.

În 20 octombrie, el candidează pentru fotoliul prezidenţial „pentru a o da jos pe Maia Sandu şi PAS”.

Vasile Tarlev – un alt candidat care se va afla pe lista de la alegerile prezidenţiale – a fost un premier comunist al ţării pentru două mandate. În 2016 a încercat pentru prima dată să candideze la alegerile prezidenţiale, însă candidatura i-a fost respinsă pe motivul necorespunderii documentelor prezentate.

În anul 2024 îşi anunţă revenirea în politică şi candidează din partea partidului „Viitorul Moldovei”, al cărui preşedinte este. Formaţiunea a fost numită anterior „Buceagul nostru” şi a fost înregistrată iniţial în Găgăuzia.

Irina Vlah are un parcurs politic bogat, fiind deputată în Partidul Comuniştilor din Republica Moldova, dar şi guvernatoare a regiunii Găgăuzia. Ea candidează independent pentru preşedinţia ţării.

Ion Chicu se află pe scena politică din Republica Moldova încă de dinainte de anul 2000, iar pe parcurs a fost premier al ţării, dar şi ministru de Finanţe. Orientarea sa politică a migrat de la dreapta la stânga de-a lungul timpului, iar la alegerile de duminică va candida din partea Partidului Dezvoltării şi Consolidării Moldovei.

Andrei Năstase a fost primar general al Chişinăului şi ministru de Interne, iar la alegerile din 20 octombrie candidează ca independent.

Octavian Ţîcu este istoric şi fost boxer profesionist. El se află la a doua încercare în cursa pentru alegerile prezidenţiale şi este candidatul blocului politic „Împreună”.

Victoria Furtună este o fostă procuroare anticorupţie, iar în anul 2021 a candidat şi la funcţia de procuror general interimar. Aceasta a plecat din sistem şi şi-a anunţat candidatura pentru funcţia de preşedinte al Republicii Moldova ca independentă.

Tudor Ulianovschi a avut un parcurs politic variat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova. După o pauză în diplomaţie, acesta şi-a anunţat candidatura pentru alegerile prezidenţiale din Republica Moldova ca independent.

Natalia Morari este o fostă jurnalistă, cunoscută pentru investigaţiile despre banii partidului de guvernământ din Rusia. Ea a fost expulzată din Rusia în 2008 şi şi-a continuat activitatea jurnalistică în Republica Moldova. A moderat mai multe emisiuni despre politică, iar la alegerile prezidenţiale din 20 octombrie, ea candidează independent.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici