- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (05.03.2014, 17:38)
- Liviu Dadacus
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Alianţa electorală PSD-UNPR-PC, aprobată de BEC pentru europarlamentare. PNL contestă la ICCJ
Biroul Electoral Central a aprobat, miercuri, înregistrarea alianţei electorale PSD-UNPR-PC pentru alegerile europarlamentare, după ce iniţial BEC a respins solicitarea de înregistrare a alianţei Uniunii Social Democrate.
Urmărește
1716 afișări
Alianţa electorală PSD-UNPR-PC, aprobată de BEC pentru europarlamentare. PNL contestă la ICCJ (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)
BEC a acceptat solicitarea pentru înfiinţarea Alianţei electorale PSD-UNPR-PC şi a protocolului de funcţionare a acestei alianţe.
Reprezentantul PNL în BEC,Theodor Nicolescu, a declarat pentru MEDIAFAX că decizia Biroului Electoral Central va fi contestată de liberali, deoarece încalcă normele şi procedurile prevăzute de lege.
"Vom contesta decizia BEC în cazul alianţei PSD-UNPR-PC la Înalta Curte, pentru că ea a fost depusă la mai mult de 48 de ore de la înfiinţarea BEC, termen care este prevăzut de legea pentru europarlamente", a declarat Nicolescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Alegeri prezidenţiale 2024, primul tur. Unde se pune ştampila şi cum arată buletinul de vot
Conform alin. 2 al articolului 7 din Legea 33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, "protocolul de constituire a alianţei electorale se depune la Biroul Electoral Central în termen de 48 de ore de la înfiinţarea acestuia".
De asemenea, HG privind calendarul pentru europarlamentare menţionează că depunerea la BEC a protocolului de constituire a unei alianţe electorale trebuie făcută "în termen de 48 de ore de la înfiinţarea BEC" şi nu mai târziu de 4 martie, deoarece termenul maximal pentru înfiinţarea Biroului este stabilit în Hotărârea de Guvern în 2 martie.
Biroul Electoral Central pentru alegerile europarlamentare din 25 mai a fost înfiinţat însă în 28 februarie.
Surse politice declarau anterior agenţiei MEDIAFAX că PSD, UNPR şi PC au înregistrat, în cursul zilei de marţi, la BEC, alianţa alectorală PSD-UNPR-PC, după ce a fost respinsă înregistrarea USD, pe motiv că denumirea mai fusese folosită în 1996:
Alianţa electorală PSD-UNPR-PC, înregistrată marţi la BEC după ce înregistrarea USD a fost respinsă - surse
Potrivit aceloraşi surse, în cursul zilei de miercuri BEC va lua în discuţie solicitarea de înregistrare a alianţei electorale PSD-UNPR-PC, urmând să se pronunţe asupra înfiinţării acesteia.
Dacă BEC va da o decizie pozitivă, atunci PSD, UNPR şi PC vor candida în comun la alegerile pentru Parlamentul European, organizate pe 25 mai.
În paralel, PSD şi PC au contestat decizia BEC de respingere a alianţei electorale USD.
Biroul Electoral Central a respins, luni, înregistrarea pentru alegerile europarlamentare a alianţei electorale USD, formată din PSD, UNPR şi PC.
Vicepreşedintele AEP Marian Muhuleţ, membru în BEC, a declarat pentru MEDIAFAX că motivul pentru care a fost respinsă solicitarea de înregistrare a alianţei electorale Uniunea Social Democrată este legat de faptul că aceeaşi denumire a fost folosită la alegerile din 1996 pentru Parlament.
El a precizat că este vorba despre încălcarea articolului 7 alineatul 1 din Legea 33/2007 privind alegerile europarlamentare.
Potrivit acestui articol, partidele politice, alianţele politice şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale se pot asocia între ele numai la nivel naţional, pe bază de protocol, constituind o alianţă electorală, în scopul participării la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European. Un partid politic, o alianţă politică sau o organizaţie a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale nu poate face parte decât dintr-o singură alianţă electorală. Alianţa electorală care a participat la alegerile anterioare, indiferent de tipul acestora, sub o denumire o poate păstra numai dacă nu şi-a schimbat componenţa iniţială.
"De asemenea, denumirea respectivă nu poate fi utilizată de o altă alianţă", stabileşte legea.
Reprezentantul PDL în BEC, avocatul Cristian Ene, a declarat pentru MEDIAFAX că reprezentanţii partidelor care s-au exprimat pentru respingerea alianţei electorale USD au fost PDL, PMP şi PNL, fiind înregistrate 10 voturi pentru respingere şi 4 pentru admitere.
Ene a precizat că motivul invocat de reprezentanţii celor trei partide a vizat faptul că la alegerile parlamentare din 1996 a candidat alianţa Uniunea Social Democrată, compusă din PD şi PDSR.
USD poate formula contestaţie faţă de decizia BEC.
"Prin decizie a Biroului Electoral Central s-a respins protocolul de constituire a Alianţei Electorale Uniunea Social Democrată. Decizia BEC poate fi contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în termen de 24 de ore de la afişarea acesteia", se arată într-un comunicat al BEC.
Termenul pentru depunerea protocolului de constituire a unei alianţe electorale este stabilit în 4 martie de HG pentru aprobarea calendarului pentru alegerile europarlamentare din 25 mai.
Uniunea Social Democrată a fost o alianţă electorală pentru alegerile din 1996, formată de PD şi PSDR (Partidul Social-Democrat Român, parte a CDR până în 1992). USD s-a constituit pe 27 septembrie 1995. La alegerile parlamentare din 1996, USD a obţinut 23 de locuri în Parlament.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe