Ambasada Germaniei: Guvernul Federal observă cu atenţie recentele evoluţii din România

Guvernul Germaniei observă cu atenţie evoluţiile din politica României şi se aşteaptă ca partidele şi instituţiile să acţioneze pe principii democratice, fapt care vizează, îndeosebi, şi respectarea independenţei Curţii Constituţionale, potrivit ambasadorului german la Bucureşti, citat de "Gândul".

Urmărește
672 afișări
Imaginea articolului Ambasada Germaniei: Guvernul Federal observă cu atenţie recentele evoluţii din România

Traian Băsescu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Ambasada Germaniei la Bucureşti, reprezentată de Andreas von Mettenheim a precizat, pentru "Gândul", că Guvernul german este atent la evoluţiile de pe scena politică din România. Ambasada atrage atenţia că partidele şi instituţiile politice trebuie să acţioneze democratic indiferent de contextul politic tumultos.

"Guvernul Federal observă cu atenţie recentele evoluţii din politica internă a României şi se aşteaptă ca partidele şi instituţiile politice din România să acţioneze, bazându-se pe principii democratice şi ale statului de drept, chiar şi în contextul acestei situaţii tumultuoase. Acest fapt vizează, îndeosebi, şi respectarea independenţei Curţii Constituţionale a României. Europa este o comunitate de valori care trebuie să funcţioneze în litera legii, dar şi în spirit democratic. Guvernul Federal nu ia poziţie referitor la afirmaţii ale unor europarlamentari germani, independenţi", a transmis Ambasada Germaniei la Bucureşti.

Ambasada Franţei a precizat, pentru "Gândul", că nu se pronunţă faţă de problemele de poltică internă. "Excelenţa sa Domnul Ambasador Philippe Gustin nu comentează chestiunile care ţin de politica internă a României. Excelenţa sa consideră că în calitate de ambasador trebuie să se pronunţe doar pe problemele bilaterale dintre România şi Franţa", au precizat reprezentanţii ambasadei.

Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, a declarat, miercuri, că suspendarea preşedintelui Traian Băsescu în sine nu va afecta imaginea României, însă vor fi consecinţe serioase dacă va fi făcută într-un mod neconstituţional.

"Nu sunt un expert în privinţa asta şi nu ţin partea niciuneia dintre părţi, dar pot să vă spun în mod absolut că, dacă suspendarea este făcută într-un mod care pare manipulator sau prin încălcarea Constituţiei, prin ocolişuri pentru că oamenii devin frustraţi de procesul constituţional, aceasta va avea un foarte serios efect asupra modului cum este văzută în întreaga lume aplicarea legii în România", a afirmat ambasadorul Gitenstein.

El şi-a exprimat îngrijorarea personală, dar şi a guvernului SUA, în ce priveşte "ameninţările asupra instituţiilor şi mai ales asupra instanţelor de judecată". "Sunt profund îngrijorat faţă de orice încercare de a ameninţa independenţa instituţiilor democratice ale României. Manipulările sau ameninţările la adresa instituţiilor şi mai ales a instanţelor de judecată vor provoca îngrijorare nu numai în rândul guvernului nostru, dar vor afecta şi modul în care România este privită de pieţele financiare", a declarat ambasadorul Mark H. Gitenstein.

Diplomatul american a remintit că timpul mandatului preşedintelui Roosevelt acesta a încercat să modifice structura Curţii Supreme de Justiţie, "atunci când nu a mai fost mulţumit de câteva dintre deciziile ei". "Aceste acte au fost condamnate de toată lumea. A fost o zi neagră în timpul unei preşedinţii altfel minunate şi va fi o zi neagră în istoria României, dacă se ajunge la acelaşi lucru şi aici", scrie ambasadorul Mark H. Gitenstein.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici