Ambasadorul Finlandei: Aderarea României la Schengen ar putea avea loc anul viitor

Ambasadorul Finlandei la Bucureşti, Ulla Vaisto, a declarat miercuri că aderarea României la spaţiul Schengen ar putea avea loc cândva anul viitor şi că echipamentul tehnic de la graniţele ţării noastre este funcţional, dar că există o lipsă de bună conduită din partea unor vameşi.

Urmărește
682 afișări
Imaginea articolului Ambasadorul Finlandei: Aderarea României la Schengen ar putea avea loc anul viitor

Ambasadorul Finlandei: Aderarea României la Schengen ar putea avea loc anul viitor

Întrebată ce şanse sunt ca Finlanda să-şi reconsidere poziţia faţă de intrarea României în Schengen, Ulla Vaisto a precizat că nu poate spune nimic de momentul aderării, dar că acest lucru se poate întâmpla anul viitor.

"Nu pot spune nimic despre momentul aderării, dar cu siguranţă analizăm problema cu atenţie. Noi am spus clar ce am vrea să vedem întâmplându-se în practică în România. Sunt discuţii care au loc la Bruxelles între liderii statelor, sunt convinsă că se va găsi o soluţie. Nu ştiu dacă se va întâmpla anul acesta, dar poate cândva anul viitor. Sunt făcute eforturi şi în mod cert avem bunăvoinţă", a spus ambasadorul Finlandei.

Întrebată dacă iulie 2012 este o dată realistă pentru intrarea României în Schengen, oficialul finlandez a afirmat că nu poate promite nimic, dar anul viitor se poate întâmpla.

"Nu pot spune nimic atât de concret. Ştiu că sunt discutate date de accedere la nivel informal, dar nu pot promite nimic. Dar să spunem că anul viitor probabil se va întâmpla ceva", a spus ambasadorul.

Ulla Vaisto a precizat, în legătură cu măsurile pe care România ar trebui să le ia pentru ca Finlanda să-şi reconsidere poziţia în favoarea aderării ţării noastre, că trebuie rezolvată problema corupţiei de la vamă, arătând că a observat lipsa unei bune conduite a unor vameşi.

"Am spus clar că echipamentul tehnic la graniţe este bun şi funcţional, este suficient, dar am observat absenţa unei bune conduite din partea unor oficiali de la graniţă, cum ar fi vameşii. Am vrea să vedem că nu există absolut niciun risc de luare de mită, de corupţie în general. Suntem fericiţi să vedem că România acţionează în acest sens şi că reforma judiciară este în desfăşurare. Suntem optimişti", a mai spus ambasadorul.

Ulla Vaisto a făcut aceste declaraţii după întâlnirea pe care a avut-o cu parlamentarii din grupul de prietenie româno-finlandez. Ea a spus, în final, că este foarte mulţumită de discuţiile avute cu parlamentarii români.

O decizie privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen a fost amânată, în 21 septembrie, în Consiliul JAI. Preşedinţia poloneză a susţinut intens adoptarea unei decizii pozitive. Însă, în urma blocajului generat de poziţia inflexibilă a Olandei, la care s-a raliat şi Finlanda, Polonia nu a supus chestiunea la vot, evitând practic o decizie negativă, care ar fi făcut necesară reluarea unei părţi a procedurii juridice de aderare.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat, după o întâlnire cu preşedintele Traian Băsescu, marţi, că este o chestiune de simplă echitate intrarea României în Schengen, deoarece au fost îndeplinite toate criteriile necesare.

"Am discutat şi despre aderarea României la Spaţiul Schengen. Vreau să repet sprijinul CE ca România să se alăture Spaţiului Schengen. România a îndeplinit toate criteriile necesare. Deci este o chestiune de simplă echitate intrarea României în Schengen", a declarat Barroso.

El a menţionat că transmite românilor mesajul "Comisia Europeană susţine obiectivul românilor de a călători liber în spaţiul Schengen".

"Vom încerca să depăşim toate obstacolele politice care rămân în calea acestui proces", a conchis şeful Comisiei Europene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici