- Home
- Politic
- CLUJ-NAPOCA, (10.10.2013, 14:01)
- Adina Oşan , Vasile Magradean
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ambasadorul Franţei, Phillipe Gustin: Chestiunea Schengen e una tehnică, devenită politică. Decizia nu aparţine doar Franţei
Ambasadorul Franţei, Phillipe Gustin, a declarat, joi, că problema aderării României la Schengen este "una tehnică, devenită politică", iar o decizie privind ţara noastră aparţine tuturor statelor din Schengen, "nu doar Franţei", şi va fi luată "în mod colegial de toate ţările care sunt îngrijorate"
Urmărește
278 afișări
Ambasadorul Franţei, Phillipe Gustin (Imagine: Liviu Chirică/Mediafax Foto)
Întrebat, joi, de jurnalişti, la Cluj-Napoca, înaintea unei întâlniri cu studenţii francezi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Iuliu Haţieganu", cum comentează problema aderării României la spaţiul Schengen, Phillipe Gustin, a declarat că această chestiune este una de politică internă a ţării noastre, dar şi a tuturor statelor UE.
"Chestiunea Schengen este o chestiune tehnică, care a devenit una politică. De politică internă a României şi a tuturor statelor membre ale UE. Este o problemă tehnică şi trebuie să ne asigurăm că toate măsurile tehnice sunt luate de România şi Bulgaria. Decizia privind Schengen nu aparţine doar Franţei, ci ansamblului statelor zonei Schengen care trebuie să decidă intrarea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen", a spus Gustin.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
Ambasadorul Franţei a subliniat că "nu trebuie să se facă confuzii între chestiuni diferite" în privinţa spaţiului Schengen şi că "din păcate, confuzia este întreţinută de mass-media".
"Nu ar trebui să se facă confuzii între chestiuni diferite, dar, din păcate, confuzia este întreţinută de mass-media. Sunt trei lucruri diferite. Materializarea Schengen înseamnă o deschidere a frontierelor. Schengen înseamnă că sunteţi francez, român sau american sau chinez, luaţi avionul de Bucureşti pentru a ajunge la Paris, sunteţi obligat ca la aterizare, la aeroport, să efectuaţi controlul paşaportului. Acesta este Schengen. Al doilea subiect care este confundat este libera circulaţie a persoanelor, asigurată în ţările UE, iar cum România aparţine UE, există această libertate. A treia chestiune este libertatea muncitorilor de a se instala într-o ţară UE. România şi Bulgaria au avut parte de o derogare până la 1 ianuarie 2014 când vor fi ridicate restricţiile pe piaţa muncii. Sunt trei chestiuni care nu ar trebui confundate şi trebuie explicate", a declarat Gustin.
Întrebat dacă România îndeplineşte condiţiile tehnice privind Schengen, Gustin a spus că el nu este un specialist în problema tehnică.
"Au fost mari investiţii care au fost făcute pentru securizarea frontierelor de care au profitat firme franco-germane, cum este EADS, au fost mari eforturi pentru securizarea frontierei aeriene. Totul trebuie pus pe masă, explicat şi luată o decizie finală", a menţionat Gustin.
Întrebat, în continuare, dacă sunt şanse ca poziţia Franţei în ceea ce priveşte aderarea României la spaţiul Schengen să se schimbe, diplomatul francez a precizat că decizia va fi luată "în mod colegial de toate ţările care sunt îngrijorate".
În ceea ce priveşte problema romilor, ambasadorul Franţei a spus că aceasta este una "europeană", dar şi una a României sau Franţei, "de a trăi împreună".
"În mod particular, în România, pentru români este o problemă de acceptare a faptului că romii sunt români, dar şi pentru romi este o problemă să accepte că sunt români. Este o problemă complicată care durează de ani de zile, care ţine de politicile de incluziune socială în România şi Bulgaria, dar şi una care ţine de politicile de combatere a traficului pentru că mare parte din romii care sunt în Franţa fac obiectul traficului de fiinţe umane, sunt exploataţi pentru a fura, pentru a se prostitua, de diverse reţele", a subliniat Phillipe Gustin.
Potrivit acestuia, Franţa nu poate accepta ca străinii care se află pe teritoriul său să nu respecte legile în vigoare.
Ambasadorul Franţei a avut, joi, o întâlnire cu conducerea UMF Cluj-Napoca, cu studenţii francezi care învaţă aici, şi va avea una cu conducerea Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) şi studenţii francezi care urmează cursurile acesteia.
Premierul francez, Jean-Marc Ayrault, a declarat, recent, răspunzând unei interpelări în Adunarea Naţională, că a discutat în două rânduri cu omologul român, Victor Ponta, spunându-i că România nu va primi un răspuns pentru Schengen până la 1 ianuarie 2014, dacă nu vor fi întrunite în totalitate condiţiile.
Şeful Guvernului de la Paris a respins, totodată, orice legătură între romi şi aderarea României şi Bulgariei la Schengen.
Franţa susţine aderarea României la Schengen în etape, dar sunt necesare progrese în acest sens, a declarat, săptămâna trecută, la Bucureşti, Jean-Pierre Dufau, preşedintele grupului de prietenie Franţa-România din cadrul Adunării Naţionale. Întrebat ce şanse are România să primească un vot pozitiv din partea Franţei pentru aderarea la Schengen, Jean-Pierre Dufau a evitat un răspuns clar.
Citeşte şi:
Ponta susţine că oficialii francezi l-au asigurat de sprijin în aderarea la Schengen în două etape
Ministrul francez de Externe Laurent Fabius declara, în Adunarea Naţională (AN), răspunzând unei întrebări adresate de Gilbert Collard, că Guvernul consideră că "nu sunt îndeplinite condiţiile pentru ca România să se integreze în spaţiul Schengen la 1 ianuarie 2014", relatează postul Europe1.
Citeşte şi:
Fabius spune în Parlament că nu sunt îndeplinite condiţiile aderării României la Schengen
Şi purtătorul de cuvânt al Guvernului francez, Najat Vallaud-Belkacem, a declarat, la 26 septembrie, pentru postul de radio RMC, că "nu sunt întrunite condiţiile" pentru aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe