Ambasadorul german la Bucureşti: Decizia extinderii UE, inclusiv cu România, a fost corectă. A adus avantaje pentru toate statele

Decizia extinderii UE, inclusiv cu România şi Bulgaria, a fost corectă şi a adus avantaje pentru toate statele europene, a declarat, marţi, ambasadorul Germaniei, Werner Hans Lauk, adăugând că şi firmele germane prezente în România au profitat de libertatea de mişcare oferită de Uniune.

Urmărește
249 afișări
Imaginea articolului Ambasadorul german la Bucureşti: Decizia extinderii UE, inclusiv cu România, a fost corectă. A adus avantaje pentru toate statele

Lauk: Decizia extinderii UE, inclusiv cu România, a fost corectă. A adus avantaje pentru toate statele (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Au trecut 25 de ani de când Europa a trecut printr-o transformare majoră. Acum 25 de ani a căzut Cortina de Fier, a căzut Zidul de la Berlin iar divizarea dintre Europa de Est şi Europa de Vest şi-a găsit sfârşitul mult aşteptat. Căderea Zidului a deschis drumul către reunificarea Germaniei. O lună mai târziu a avut loc şi în România o revoluţie cu sute de morţi şi răniţi, cea mai sângeroasă dintre revoluţiile anului 1989. Germania şi România sunt legate de sute de ani de o istorie comună, absolut specială. Acum 800 de ani primii germani soseau în Transilvania, ei s-au integrat dar nu au fost asimilaţi, ceea ce le-a permis să-şi păstreze identitatea, cultura şi limba. Şi timp de sute de ani au câştigat o reputaţie pozitivă", a declarat ambasadorul german, Werner Hans Lauk, la o dezbatere organizată de Ambasada Germaniei şi de Fundaţia Konrad Adenauer.

Diplomatul a subliniat faptul că UE este "o poveste de succes", toţi cetăţenii profitând de libertatea circulaţiei mărfurilor, a capitalurilor şi a oamenilor.

"Dar UE nu e doar o comunitate economică, este o comunitate a valorilor şi a justiţiei. Cetăţenia europeană garantează drepturi individuale şi legislaţiile din toate ţările încep din ce în ce mai mult să se armonizeze", a spus Lauk.

În opinia sa, meritul cel mai mare al UE este pacea. "De mai bine de 60 de ani între statele membre nu a mai existat o stare de război. Dacă ne uităm la istoria din ultimele secole a continentului nostru, această situaţie pare a fi un succes aproape incredibil. Este un succes pe toată linia. Totuşi trebuie să rămânem vigilenţi, să rămânem atenţi şi nu avem voie să ne culcăm pe lauri. Europa are de-a face tot timpul cu provocări foarte mari: conflictul din Balcani din anii 90 şi criza actuală din Ucraina sunt doar două exemple", a mai spus Lauk, amintind şi de provocările din plan intern.

Referitor la extinderea UE, inclusiv cu România şi Bulgaria, Lauk a declarat că aceasta a fost o decizie "corectă", care a adus avantaje nu doar pentru aceste ţări ci pentru toate statele UE.

"De libertatea de circulaţie au profitat şi companiile germane, dintre care multe sunt active şi au succes şi pe piaţa românească. Germania este la ora actuală primul partener comercial al României şi se află pe unul dintre primele locuri în ceea ce priveşte investiţiile străine directe, în special în industria auto. Există multe firme care investesc în România şi întotdeauna a fost frumos să observ că aproape nu există în Europa o maşină care să nu aibă componente produse în România. Crecd că România are voie şi are dreptul să fie mândră de acest lucru", a precizat Werner Hans Lauk.

Diplomatul a adăugat că toate aceste afaceri sunt "facilitate de statutul de membru al României" ."Cred că ambele ţări, România şi Germania, profită (de acest statut - n.r.), profităm noi, cetăţenii Europei. De aceea, Germania a sprijinit întotdeauna activ aderarea Rom la UE (...) Faptul că majoritatea românilor percepe pozitiv UE ne arată că aderarea a fost decizia corectă, chiar dacă a fost criticată la momentul respectiv", a punctat ambasadorul german.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici