- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (08.07.2013, 12:50)
- Eliana Radulescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ambasadorul Lituaniei: România e pregătită să intre în Schengen. Decizia se ia prin consens
Vladimir Jarmolenko, ambasador al Lituaniei, ţară care deţine preşedinţia Consiliului European până la 31 decembrie 2013, a declarat, luni, că România este pregătită să intre în Schengen, dar el a subliniat că o decizie în acest sens se ia prin consens.
Urmărește
722 afișări
Ambasadorul Lituaniei: România e pregătită să intre în Schengen. Decizia se ia prin consens
Ambasada Republicii Lituania la Bucureşti, în colaborare cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România, a organizat la Bucureşti o conferinţă de presă cu ocazia lansării Preşedinţiei lituaniene a Consiliului Uniunii Europene, la care a participat ministrul român al Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, şi Nicolae Idu, şef al Reprezentanţei Comisiei Europene în România.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
-
Un cablu electric submarin care leagă Estonia şi Finlanda s-a defectat. Nu este exclus un sabotaj
-
Vineri va avea loc prima audiere în cazul preşedintelui sud-coreean Yoon Suk Yeol, pus sub acuzare de parlament
-
Constanţa: Elicea eolienei s-a prăbuşit în curtea căminului de bătrâni
Întrebat dacă România a îndeplinit condiţiile pentru a intra în Schengen, el a răspuns afirmativ. "Majoritatea statelor membre sunt de acord cu principiul cu condiţionalităţile şi anume că România, Bulgaria sunt gata, sunt pregătite, dar sunt ţări care nu sunt de acord cu acest lucru. Principiul UE, mai ale în Consiliu, nu este acela de vot, cine e pentru, cine e împotrivă. E important să se ajungă la o poziţie comună, la unanimitate. Noi credem, ca şi dumneavoastră, că aţi făcut ce trebuia făcut, dar nu am ce să fac, nu am cum să vă ajut", a spus acesta.
Anterior, ambasadorul fusese întrebat dacă preşedinţia lituaniană este dispusă să trimită un semnal puternic în sensul necesităţii acceptării României în Schengen, aşa cum a solicitat, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, el a evitat să dea un răspuns tranşant.
Diplomatul l-a citat al preşedintelui Lituaniei, care a afirmat că această ţară "susţine puternic aspiraţiile de aderare ale Bulgariei şi României, cu condiţia respectării tuturor condiţiilor". "Aceasta înseamnă diplomaţie, ştiţi…", a mai continuat Vladimir Jarmolenko.
"În şapte ani şi jumătate Lituania nu şi-a schimbat poziţia faţă de aderarea la Zona Schengen. Ce înseamnă Schengen? Înseamnă o zonă de liberă mişcare pentru cetăţenii europeni, nimic mai mai mult", a adăugat acesta.
În timpul conferinţei de presă, ministrul român al Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a arătat că accesul în Schengen rămâne o problemă importantă pentru România. "Este o aşteptare cât se poate de legitimă, având în vedere că toate cererinţele prevăzute în aquis-ul comunitar au fost îndeplinite. Ne aşteptăm ca preşedinţia lituaniană, în acestă problemă, să ajungă la un consens bazat pe faptul că trebuie să fie respectate drepturile cetăţenilor europeni şi ne aşteptăm ca noua preşedinţie să trimită un semnal puternic în acest sens", a menţionat ministrul.
"Conform preşedinţiei noastre, putem să încercăm să facilităm găsirea unei soluţii în cadrul Comisiei Europene", a menţionat diplomatul.
Acesta a subliniat că întâlnirea va avea loc în toamnă şi va urma un raport, apoi o întâlnire.
"Acesta este primul pas şi după Consiliul European din decembrie…şi acum discutăm aceste lucruri la nivel de preşedinţie, dar este important ca toate aceste aspect să fie menţinute pe agendă. Acesta este răspunsul meu (…) un mecanism care să însemne să preiei conducerea, dar şi să îi tragic pe alţii după tine, apoi vorbim de o troică de 18 luni", a atenţionat ambasadorul Republicii Lituania.
Citește pe alephnews.ro: Donald Trump ar dori expansiunea SUA: Canada, Groenlanda și Canalul Panama se află în vizorul președintelui american
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Autoritățile raportează 29 de supraviețuitori și 38 de morți în urma prăbușirii unui avion în Kazahstan
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe