Ambasadorul Ungariei în România, convocat la MAE

Ambasadorul Ungariei în România, Oskar Fuzes, a fost convocat, joi, la MAE român, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse diplomatice.

Urmărește
62 afișări
Imaginea articolului Ambasadorul Ungariei în România, convocat la MAE

Ambasadorul Ungariei în România, convocat la MAE (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Potrivit surselor citate, ambasadorul a fost convocat în legătură cu discuţiile apărute privind traducerea declaraţiei premierului ungar Viktor Orban, el va sosi la Ministerul de Externe la ora 11.00 şi va discuta cu secretarul de stat Doru Costea.

În acelaşi timp, ministrul de Externe, Teodor Baconschi, se va afla la Comisia de politică externă a Senatului unde va fi audiat în legătură cu acelaşi subiect.

Ministerul român de Externe a dat publicităţii o traducere neoficială a mesajului transmis de premierul Ungariei, Viktor Orban, cu ocazia Zilei maghiarilor de pretutindeni.

"Stimaţi concetăţeni! Această zi este sărbătoarea naţiunii. Amintirea revoluţiei şi a luptei de eliberare este importantă, întrucât rezumă, în mod fidel, toţi pilonii importanţi ai identităţii noastre maghiare: mândria noastră naţională, cinstirea limbii şi culturii noastre de sine stătătoare, iubirea noastră de libertate. Toţi maghiarii, fie că trăiesc pe pământul natal, ori în orice altă parte a lumii, simt acelaşi lucru: când vine primăvara, ne punem cocarda în piept şi pornim să sărbătorim. Sărbătoarea naţională ne oferă ocazia, întotdeauna, să pregătim o analiză a stării naţiunii. Ce am realizat? Avansăm pe un drum bun? În anii trecuţi am sărbătorit printre îndoieli. După multă vreme, putem, din nou, să salutăm primăvara, în libertate. Ungaria s-a schimbat foarte mult, iar acum trăieşte lunile înnoirii. Mai avem multe de făcut, moştenirea noastră ne-a aşezat în faţa unor sarcini care ne pun la încercare. Am avut asemenea datorii, la care nu ne-am priceput şi nici nu am vrut să aşteptăm. Am înfiinţat Ziua solidarităţii naţionale şi am făcut posibil pentru maghiarii din exterior să îşi obţină cetăţenia ungară fără să-şi părăsească ţinutul natal. Acum ne îndeplinim pe mai departe datoria faţă de naţiune. Noua Constituţie, al cărei proiect l-am înaintat de Ziua Naţională, aşează în sfârşit pe bazele demnităţii crezul nostru naţional, defineşte solidaritatea tuturor maghiarilor şi răspunderea Ungariei faţă de toţi membrii naţiunii.

Vă salut pe toţi cu ocazia acestei sărbători frumoase, dătătoare de speranţe. Vă doresc tuturor multă putere, sănătate şi Dumnezeu să vă ajute", se arată în mesajul lui Viktor Orban, conform traducerii neoficiale făcute de MAE român.

Baconschi îi cere ambasadorului ungar să se delimiteze de "adăugirile" la mesajul lui Orban

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, joi, la Comisiile parlamentare reunite de politică externă, că i-a cerut ambasadorului Ungariei la Bucureşti, Oskar Fuzes, să se delimiteze de "adăugirile" apărute în presă la mesajul transmis de premierul ungar, Viktor Orban.

"I-am chemat pe reprezentanţii ambasadei chiar ieri (miercuri - n.r.) pentru a cere explicaţii, iar azi a fost convocat la MAE însuşi ambasadorul, care a prezentat mesajul scris al lui Viktor Orban şi traducerea ambasadei", a spus Baconschi.

El a adăugat că, într-adevăr, "comparând textul cu ce a apărut în presă, rezultă că în presă au apărut adăugiri".

"L-am rugat pe ambasador să nu dea doar scrisoarea, ci şi să se delimiteze de aceste adăugiri care au fost atribuite premierului maghiar", a spus Baconschi.

Ministrul de Externe a spus că aşteaptă chiar joi după-amiază delimitarea ambasadorului ungar.

"Împărtăşesc nevoia de a aborda orice chestiune din relaţia româno-maghiară cu moderaţie şi fără puseuri artificiale de naţionalism", a mai spus ministrul, la audieri.

Baconschi a menţionat că a apărut în presă conţinutul mesajului transmis de premierul ungar cu prilejul zilei de 15 martie, dar că acesta are "adăugiri" faţă de varianta oficială.

"I-am chemat pe reprezentanţii Ambasadei ungare chiar ieri pentru a le cere o explicaţie şi astăzi a fost convocat la MAE chiar ambasadorul însuşi, care ne-a prezentat şi nouă în mod oficial o copie după mesajul scris transmis de premierul Viktor Orban, precum şi o traducere a ambasadei. Vreau să precizez că în niciun stat din lume MAE nu comentează polemic presa şi nu reacţionează la articole de presă. Comparând textul cu antet, asumat în numele Cabinetului maghiar, cu ce a apărut în presă, rezultă că în presă i-au fost atribuite o serie de adăugiri. L-am rugat pe ambasadorul ungar la Bucureşti ca ambasada nu doar să dea publicităţii scrisoarea propriu-zisă şi traducerea, ci şi să se delimiteze la fel de oficial de toate aceste adăugiri care au fost atribuite premierului maghiar", le-a spus Baconschi senatorilor.

El a spus că, în opinia sa, "orice derapaj în raport de poziţia oficială a României trebuie sancţionat", dar a adăugat că, după analiza sa, "mesajul premierului Orban nu făcea nicio referire de natură iredentistă, revizionistă, nu vorbea de autonomie, de Ardeal de Transilvania şi aşa mai departe".

"Aseară, asistând la această inflamare de aparent patriotism, am apreciat mai degrabă poziţia acelor foşti prim-miniştri ai României care s-au exprimat cu moderaţie şi înţelepciune, evocând ce s-a întâmplat şi mai ales ce s-a construit în aceşti 20 de ani de tranziţie de la sistemul comunist la democraţia europeană în care trăim astăzi. Sunt şi eu un apărător al acestui patrimoniu comun. Mi se pare că am reuşit la scară regională să reproducem succesul reconcilierii istorice dintre Franţa şi Germania. Nimeni nu neagă că în trecut a existat o adversitate constantă între România şi Ungaria. Nimeni nu are dreptul să nege că astăzi, prin eforturi politice bilaterale, constante de 20 de ani, am reuşit să asigurăm stabilitatea regiunii noastre, să ne regăsim în două oranizaţii politice majore în care conlucrăm excelent - UE şi NATO", a mai spus Baconschi.

"Aştept chiar în după-amiaza aceasta delimitarea pe care i-am cerut-o ambasadorului Ungariei la Bucureşti", a încheiat el mesajul transmis senatorilor.

Reprezentanţii PSD şi PNL au susţinut, miercuri seară, în plenul Parlamentului, necesitatea adoptării unei declaraţii de protest a Legislativului român faţă de mesajul transmis de Viktor Orban. Demersul opoziţiei a dus la blocarea lucrărilor Parlamentului pentru aproximativ trei ore, chiar înaintea votului asupra moţiunii de cenzură.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Moldovan, a dat citire în plen mesajului premierului ungar la care opoziţia a făcut referire. Conform lui Moldovan, în mesajul lui Viktor Orban se arăta: "Să fie Ardealul cum a fost şi naţiunea ungară cum a fost. Ardealul a fost luat de la noi de puterile şi ţările care au avut un scop bine definit, de a aţâţa naţiunile şi a desena graniţe la care ei să fie în continuare dirijori".

Premierul Emil Boc a declarat, miercuri seară, în plenul Parlamentului, că nimic din ceea ce au afirmat liderii opoziţiei nu s-a regăsit în mesajul oficial trimis de premierul ungar Viktor Orban şi că este nevoie de un apel la calm şi echilibru din partea unor politicieni responsabili şi cu "viziune" privind viitorul ţării.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici