ANALIZĂ AFP: Premierul român este supus luni unei duble presiuni, din partea justiţiei şi Parlamentului

Premierul român, Victor Ponta, este supus luni unei duble presiuni, din partea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, unde începe procesul său pentru corupţie, dar şi a Parlamentului, unde opoziţia va depune o moţiune de cenzură, comentează AFP în pagina online.

Urmărește
212 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ AFP: Premierul român este supus luni unei duble presiuni, din partea justiţiei şi Parlamentului

Victor Ponta (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Ponta, care a împlinit duminică 43 de ani, a respins până acum apelurile la demisie, susţinându-şi nevinovăţia.

El nu a anunţat dacă va participa la această primă audiere la ICCJ, consacrată unor probleme de procedură şi pentru care prezenţa sa nu este necesară.

Primul şef al unui Guvern român nevoit să se apere în faţa unui tribunal în timp ce încă se află în funcţie, social-democratul este acuzat de 17 infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor, fapte pe care le-ar fi comis în perioada 2007-2011, în calitate de avocat.

Procurori DNA îl suspectează de asemenea de conflict de interese în exerciţiul funcţiunii, pentru că l-a numit ministru, de trei ori, pe unul dintre apropiaţii săi, care va fi la rândul său judecat de Înalta Curte.

Procurorii nu au putut însă să înceapă urmărirea în acest caz deoarece Parlamentul, în care coaliţia de centru-stânga dispune de o majoritate confortabilă, a refuzat să ridice imunitatea parlamentară a lui Ponta.

Aflat la putere din 2012, acesta a afirmat că intenţionează să îşi exercite mandatul până la capăt, adică până în 2016, dând asigurări că va "respecta decizia judecătorilor, oricare ar fi ea".

Într-un mesaj postat joi pe contul său de Facebook, el l-a criticat pe procurorul responsabil de dosarul său, apreciind că este "total neprofesionist" şi acuzându-l că "inventează fapte şi situaţii".

O povară pentru stânga

Preşedintele Klaus Iohannis, care a cerut de mai multe ori demisia lui Victor Ponta, nu dispune de mijloace constituţionale pentru a determina plecarea sa.

Opoziţia de centru-dreapta speră, la rândul său, că majoritatea, dornică să evite o derută la alegerile legislative din 2016, va sprijini moţiunea de cenzură şi va decide să renunţe la un premier pe care mulţi analişti îl consideră "o povară" pentru stânga.

"Posibilitatea ca Ponta să fie condamnat în timp ce este încă funcţie pune România într-o situaţie deosebit de dificilă în relaţiile cu partenerii internaţionali", a scris liderul opoziţiei Alina Gorghiu într-un comunicat.

Gorghiu a precizat că au loc discuţii cu parlamentarii majorităţii pentru a-i determina să voteze moţiunea de cenzură.

Exprimându-se mai mult sau mai puţin deschis, unii lideri PSD nu au exclus posibilitatea să-l sacrifice pe Ponta, cu condiţia ca şeful statului să desemneze din nou un premier din rândul lor.

De la începutul problemelor sale cu justiţia, Ponta pare din ce în ce mai izolat pe scena politică, comentează AFP. În iulie, el a renunţat la preşedinţia PSD, iar în cadrul majorităţii au apărut fisuri, când unul dintre partidele coaliţiei a ignorat consemnele sale de vot.

Luni, de la ora 11.00, are loc şedinţa Comitetului Exectiv al PSD în care se va discuta despre soarta lui Victor Ponta în fruntea Guvernului, după ce acesta a fost trimis în judecată pentru fapte de corupţie.

Discuţiile au loc în condiţiile în care PNL urmează să depună luni moţiunea de cenzură.

Tot luni începe la instanţa supremă procesul în care premierul Victor Ponta a fost trimis în judecată, alături de alte patru persoane, în dosarul Rovinari-Turceni, pentru 17 infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor, fapte pe care le-ar fi comis în calitate de avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat "Ponta Victor-Viorel".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici