- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (15.05.2015, 13:40)
- Departamentul Politic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ANALIZĂ: Liviu Dragnea, de la şefia CJ Teleorman, la vicepremier, ministru, om-cheie în PSD
Liviu Dragnea, condamnat vineri la un an de închisoare cu suspendare în dosarul referendumului, şi-a anunţat demisia din funcţia de ministru şi punerea la dispoziţia PSD a mandatului de preşedinte executiv. Dragnea, unul dintre oamenii-cheie ai PSD, a fost vicepremier, şef al CJ Teleorman, prefect.
Urmărește
1031 afișări
Liviu Dragnea (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)
Ministrul Dezvoltării şi Administraţiei, Liviu Dragnea, a fost condamnat, vineri dimineaţă, la un an de închisoare cu suspendare, în dosarul privind fraude la referendumul din 2012, pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Decizia, luată după un an şi jumătate de proces, nu este definitivă.
La aproximativ o oră de la decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Liviu Dragnea a plecat la Guvern pentru a se sfătui cu Victor Ponta, iar de acolo cei doi au mers la PSD, unde Dragnea a anunţat că demisionează din funcţia de ministru şi renunţă la calitatea de preşedinte executiv al PSD, partid în care este din anul 2000.
ULTIMELE ȘTIRI
-
WSJ: Rusia plănuia să incendieze avioanele cu destinația SUA și Canada, prin dispozitive inflamabile pe bază de magneziu
-
Tîlvăr: Ne asigurăm că Armata României are acces la cele mai avansate tehnologii şi echipamente
-
Ciolacu: Această coaliţie a funcţionat în parametrii aşteptaţi de români. Bolojan - posibil partener
-
Ucraina şi Germania discută despre un „răspuns decisiv” la implicarea Coreei de Nord în război
Liviu Dragnea a spus că a luat această decizie deşi se consideră în continuare nevinovat.
Citeşte şi:
Liviu Dragnea, CONDAMNAT la un an de închisoare cu suspendare în dosarul "Fraudă la referendum"
Patru ani prefect, 12 ani şef de CJ şi aproape trei ani ministru
Liviu Dragnea a devenit, în decembrie 2012, viceprim-ministru şi ministru al Administraţiei şi Dezvoltării Regionale în Cabinetul Ponta II, el deţinând în PSD, la acel moment, şi funcţia de secretar general şi fiind unul dintre oamenii cei mai influenţi în partid. Dragnea a fost vicepremier între 21 decembrie 2012 şi 17 decembrie 2014.
În actualul Cabinet, Dragnea a deţinut portofoliul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. El nu a mai avut funcţie de vicepremier în Guvernul Ponta IV, acest Cabinet având un singur astfel de post, ocupat de Gabriel Oprea.
Dragnea a mai deţinut, la începutul anului 2009, portofoliul Administraţiei şi Internelor, în Guvernul PSD-PDL, dar numai pentru 12 zile, preluând ministerul în urma demisiei lui Gabriel Oprea. Dragnea a demisionat, la rândul său, după numai 12 zile, în 3 februarie, invocând ca motiv oficial insuficienţa fondurilor alocate ministerului în raport cu îndeplinirea obiectivelor pe care şi le fixase.
Liviu Dragnea a deţinut funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman între iunie 2000 şi decembrie 2012, în cei 12 ani în care a condus judeţul alegându-se cu renumele de ”baron de Teleorman”.
În 2000, el a obţinut primul mandat de preşedinte al CJ candidând din partea PD, iar în acelaşi an a părăsit PD şi s-a înscris în PSD.
De asemenea, în perioada 1996-2000, Dragnea a fost prefect al judeţului Teleorman.
Liviu Dragnea este preşedinte executiv al PSD din 2013, după ce anterior a fost secretar general şi vicepreşedinte al partidului. La Congresul din aprilie 2013, când Victor Ponta a fost reales în funcţia de preşedinte al PSD, Liviu Dragnea a fost ales preşedinte executiv al partidului.
Înaintea alegerilor prezidenţiale din toamna anului trecut, s-a vorbit despre un posibil tandem Liviu Dragnea - Sebastian Ghiţă, pentru funcţiile de preşedinte al PSD şi, respectiv, preşedinte executiv. Dragnea spunea, în 22 octombrie 2014, că, dacă va decide să candideze la şefia PSD va face echipă cu Sebastian Ghiţă, el asigurându-i pe membrii PSD că, după ce Victor Ponta va deveni preşedinte, partidul nu va rămâne la "mâna niciunui combinator".
În 2005, Dragnea a fost ales vicepreşedinte al PSD, odată cu preluarea mandatului de preşedinte de către Mircea Geoană. În 2009, a devenit secretar general al PSD. Dragnea a coordonat, din această poziţie, aproape toate scrutinele la care a participat PSD.
Influenţa lui Dragnea a crescut foarte mult în PSD începând cu anul 2010, anul preluării preşedinţiei partidului de către Victor Ponta, el fiind susţinătorul "proiectului Ponta" şi "prieten şi camarad" cu acesta.
Dragnea este, de altfel, unul dintre artizanii "proiectului politic USL", prin care au fost câştigate alegerile locale şi parlamentare din 2012.
Pe de altă parte, Dragnea şi-a crescut influenţa în USL prin candidatura la alegerile parlamentare în tandem cu preşedintele PNL, Crin Antonescu, la Teleorman: Dragnea - Cameră, Antonescu - Senat.
Dragnea s-a născut în 28 octombrie 1962, în comuna Gratia, Teleorman. Este inginer, absolvind Facultatea de Transporturi a Institutului Politehnic Bucureşti. În anul 2003, Dragnea a absolvit şi Facultatea de Management şi Administraţie Publică a Universităţii Ecologice Bucureşti.
El este căsătorit cu Bombonica Dragnea şi are doi copii.
În dosarul privind fraude la referendumul din 2012, pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, Liviu Dragnea a fost trimis în judecată pentru infracţiunea de folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.
Potrivit rechizitoriului procurorilor, Liviu Dragnea, "cu ocazia organizării şi desfăşurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenţa şi autoritatea sa în partid în scopul obţinerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianţa politică din care făcea parte partidul reprezentat de inculpat, şi anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obţinute în alte condiţii decât cele legale".
Anchetatorii susţin că Dragnea a fost susţinut în fraudarea referendumului de 74 de preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din localităţi din judeţele Teleorman, Vrancea, Gorj şi Olt. Aceştia au fost trimişi în judecată pentru falsificare, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale şi introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele votate de alegători, infracţiuni comise sub forma autoratului, complicităţii sau a instigării.
"Infracţiunile reţinute în sarcina persoanelor implicate în desfăşurarea procesului de votare - preşedinţi şi membri ai secţiilor de votare - au constat în principal în aceea că ei şi-au încălcat atribuţiile de serviciu referitoare la asigurarea unui proces corect de vot, înlesnind falsificarea listelor electorale (atât liste permanente cât şi liste suplimentare), prin adăugarea de persoane care nu au făcut cerere de vot cu urna mobilă, care nu s-au prezentat la vot sau care nu se aflau în România la data referendumului, prin contrafacerea materială a semnăturilor acestora şi introducerea în urne a unui număr de voturi corespunzător semnăturilor falsificate. În acest fel, numărul total de voturi exprimate a fost crescut artificial, prin includerea voturilor obţinute prin falsificarea semnăturilor", au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.
De-a lungul procesului, au fost audiaţi, în calitate de martori, premierul Victor Ponta, ministrul Apărării, Mircea Duşă, fostul ministru al Energiei Constantin Niţă, primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, şi mai mulţi coordonatori judeţeni ai PSD care s-au ocupat de campania pentru referendumul din 2012.
În ultimul cuvânt în faţa judecătorilor, Liviu Dragnea a spus că, în opinia sa, acuzaţiile care i-au fost aduse "pleacă de la o premisă greşită şi periculoasă pentru România".
"Nimeni nu va mai îndrăzni să cheme cetăţenii la vot, în vreme ce această prezenţă la vot reprezintă un folos pentru democraţie. Susţin nevinovăţia, am credinţă că acţiunile mele au respectat legile ţării, am adus argumente şi probe pentru a fi achitat", a afirmat Dragnea, care a precizat că speră să fie achitat.
Citește pe alephnews.ro: Noul medicament Novo împotriva obezității promite rezultate spectaculoase în lupta cu kilogramele în plus. Ce efecte are asupra organismului
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Regina Spaniei a fost împroșcată cu noroi de localnici în Valencia. Cum au reacționat Regele și Premierul în fața acestor proteste
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca s-a reorientat către o blonduţă tinerică
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe