- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (25.02.2014, 21:43)
- Liviu Dadacus
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ANALIZĂ: Cele două săptămâni de dispute din USL care au culminat cu decizia PNL de ieşire de la guvernare
Decizia PNL de ieşire de la guvernare marchează finalul previzibil al unei crize politice şi guvernamentale de două săptămâni, care s-a transformat, la apogeu, şi în criză parlamentară.
Urmărește
1020 afișări
ANALIZĂ: Cele două săptămâni de dispute din USL care au culminat cu decizia PNL de ieşire de la guvernare (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)
Criza a debutat marţi, 11 februarie, când liderii USL s-au reunit la Vila Lac 1 pentru a discuta despre restructurarea Guvernului.
Reuniunea de la Vila Lac 1 a fost convocată în condiţiile în care PNL a propus ca primarul Sibiului, Klaus Iohannis, să fie nominalizat vicepremier şi ministru de Interne, alături de Eugen Nicolăescu la Finanţe, Teodor Atanasiu la Economie şi Cristian Buşoi la Sănătate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Premierul Victor Ponta a declarat că a propus - practic în contrapartidă - în şedinţa USL o variantă în care Klaus Iohannis să fie ministru de Interne şi vicepremier, urmând ca Guvernul să aibă patru vicepremieri - PSD, PC, PNL, UNPR - dar nu s-a ajuns la un consens.
Criza USL, conturată de viziuni diferite asupra structurii Guvernului
Cele două viziuni asupra guvernării, exprimate de Crin Antonescu şi Victor Ponta, au fost considerate total divergente, iar ideea ruperii USL a început să fie vehiculată public.
PNL a criticat vehement propunerea lui Ponta şi şi-a manifestat explicit dezacordul în şedinţa de la Vila Lac 1.
Faptul că cei doi lideri nu s-au înţeles şi că, mai mult, s-ar fi certat vehement, potrivit unor surse, a devenit explicit în condiţiile în care premierul Victor Ponta a fost nevoit să apară singur în public, într-o conferinţă de presă organizată la sediul USL, şi să ofere detalii despre viziunea sa asupra structurii viitoare a Guvernului, în condiţiile în care Antonescu a evitat să îl însoţească.
La acel moment, devenea evident că soarta USL şi a guvernării comune PSD-PNL este în joc, auspiciile fiind nefaste din cauza poziţiilor de negociere ce păreau a fi incompatibile.
Pe de altă parte, se vorbea şi despre faptul că formarea, în cadrul USL, a alianţei electorale USD (PSD-UNPR-PC), care deţinea majoritatea absolută în plenul comun şi în ambele Camere, separat, limita în mod drastic poziţiile de negociere ale PNL în privinţa structurii Guvernului.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, în prima zi a crizei, că liberalii nu vor accepta ca PC să desemneze un reprezentant în funcţia de vicepremier, precizând că ar fi o devalorizare a funcţiei şi nu e posibil ca Daniel Constantin să fie pe aceeaşi poziţie cu Klaus Iohannis.
Crin pleacă din ţară, Dragnea şi Iohannis îşi aruncă săgeţi de la Bucureşti la Sibiu
Liderul PNL, Crin Antonescu, a plecat, ulterior, în străinătate, lipsind câteva zile. În lipsa sa, nu a mai existat niciun fel de întrevedere între social-democraţi şi liberali. Prima reuniune a USL a avut loc abia peste şase zile, lunea următoare.
Între timp, în USL a demarat războiul declaraţiilor, care a generat în plan secund un război al nervilor.
Miercuri, a doua zi după debutul crizei, preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a dat tonul unor declaraţii belicoase.
El a spus că, dacă PNL vrea să iasă de la guvernare, e bine să o spună, precizând că PSD aşteaptă de la liberali să fie contactaţi într-un termen "rezonabil" pentru a discuta despre restructurarea Guvernului propusă de premierul Ponta. Dragnea a adăugat că nu se poate sta cu Guvernul blocat până când se hotărăsc liberalii în privinţa restructurării.
Dragnea a declarat că nu mai este la fel de încrezător în faptul că în USL se mai poate ajunge la un consens în legătură cu restructurarea Guvernului, el arătând că este foarte surprins de atitudinea PNL, care a respins propunerea premierului Ponta. Dragnea a mai spus că speră că USL nu se va rupe, însă nu se mai poate continua foarte mult aşa.
USD, aruncată în luptă de social-democraţi. Liberalii, supăraţi pe "vicepremierul" Constantin
Preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, joi, în a treia zi a crizei, că noua alianţă electorală USD (Uniunea Social Democrată), formată din PSD, UNPR şi PC, poate asigura guvernarea, din punct de vedere aritmetic, fără PNL. Dragnea a mai spus tot atunci că, dacă PNL vrea să rupă USL, să o facă mai repede, întrucât Guvernul trebuie să funcţioneze.
Dragnea a precizat că discuţiile PSD-PNL nu reprezintă negocieri pe funcţii, întrucât "în Guvern nu suntem la talcioc", el arătând că premierul a propus o formulă guvernamentală care include un vicepremier în plus, şi nu preluarea unei funcţii de la alt partid. Dragnea a mai spus că PNL va trebui să propună miniştri pe actuala structură a Guvernului dacă refuză să accepte propunerea avansată de premier privind cele patru posturi de vicepremieri.
În replică, prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, a organizat o conferinţă de presă la Sibiu, pentru a-i răspunde lui Dragnea în numele liberalilor. Iohannis a spus că PNL nu acceptă să fie pus pe picior de egalitate cu PC, el afirmând că PSD trebuie să aleagă "între noi şi ei". Iohannis a spus că guvernarea USD, în condiţiile excluderii PNL, invocată de Dragnea, ar fi o "guvernare foarte chinuită", adăugând: "Practic, greu la deal cu boii mici".
Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al PNL, Cristina Pocora, a susţinut că reprezentanţii PSD ar trebui să afirme "clar şi deschis" dacă nu mai doresc existenţa USL şi dacă sunt mai importante pretenţiile PC în actul de guvernare, precizând că nu trebuie lăsate calculele aritmetice sau orgoliile să distrugă Guvernul.
Antonescu, atac la "moşierul" Ponta: USL nu va deveni moşia premierului
Deşi plecat în străinătate, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a făcut, joi, în a treia zi a crizei, un tur al televiziunilor, atacându-l dur pre premierul Victor Ponta.
Antonescu a declarat că, dacă cineva crede că PNL va accepta transformarea USL "într-un fel de moşie a lui Victor Ponta sau într-un fel de USD mai mare", se înşală.
El a spus că românii trebuie să înţeleagă faptul că situaţia actuală din USL este provocată de faptul că premierul Victor Ponta pendulează între a-l avea pe Klaus Iohannis în Guvern şi presiunile lui Dan Voiculescu de a inventa o poziţie de vicepremier pentru PC.
Antonescu a arătat că liberalii nu au cedat ameninţărilor lui Traian Băsescu când s-au aflat în opoziţie, fapt pentru care nu vor ceda nici celor ale lui Liviu Dragnea, precizând că, dacă PSD vrea să facă Guvern USD, să o facă, dar fără să acuze PNL de ruperea Uniunii.
Răspunsul lui Ponta: Vreau guvernare USL. Iohannis: USL e în criză guvernamentală
Liderul PSD, Victor Ponta, a declarat, tot joi, că doreşte continuarea guvernării "în formula USL" şi că va face toate eforturile care ţin de el şi de PSD pentru ca Uniunea să treacă şi peste această criză.
Pe de altă parte, prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, a arătat, în contrapartidă, că ministerele funcţionează din punct de vedere tehnic, dar că "s-a instaurat o criză guvernamentală".
Voiculescu, într-un "selfie" televizat: USL nu se va rupe
Pe 13 februarie, joi, în a treia zi de criză, preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, a declarat că a avut "unele frământări" legate de USL, dar s-a liniştit şi vrea să comunice că Uniunea nu se va rupe, ci "va rămâne în continuare pentru a duce la îndeplinire proiectul politic început acum trei ani".
Mesajul său a marcat prin ineditul expunerii, Voiculescu alegând să apară într-un filmuleţ de câteva secunde, postat pe Internet.
Antonescu neagă criza şi aruncă mingea la Ponta
Tot pe 13 februarie, după două zile de criză, liderul PNL Crin Antonescu neagă existenţa unei crize a USL.
El a declarat că premierul Victor Ponta are de răspuns "cetăţenilor din România" până luni dacă mai vrea să facă guvern cu PNL, cu Klaus Iohannis vicepremier, sau construieşte altă alianţă cu Gabriel Oprea, Daniel Constantin şi Dan Voiculescu.
Pe 14 februarie Antonescu deschide alt front, declarând că "de un an de zile este limpede că PSD nu are de gând să-şi ţină cuvântul" şi să-l sprijine la alegerile prezidenţiale, menţionând că a fi întrebat acum dacă el crede că PSD are "cel mai mic gând" să-l susţină la Preşedinţie "e aproape comic".
Ponta răspunde a doua oară: Doar USL poate oferi stabilitate; Antonescu e "optimist"
Vineri, premierul Victor Ponta i-a răspuns, pentru a doua oară, lui Crin Antonescu, arătând că doar USL poate oferi stabilitate politică şi guvernamentală în anii 2014, 2015, 2016, stabilitate necesară pentru ca rezultatele economice bune din 2013 să fie obţinute şi în viitor.
Ponta a declarat că îi va trimite preşedintelui Traian Băsescu propunerile de revocare a miniştrilor Daniel Chiţoiu şi Andrei Gerea doar împreună cu nominalizările pentru înlocuitorii lor, moment până la care miniştrii actuali îşi vor exercita atribuţiile.
Ponta a răspuns astfel solicitării liderului PNL, Crin Antonescu, de a alege între PNL şi USD, spunând că răspunde acestei cereri alegând ca guvernarea să continue până în 2016 inclusiv, în formula USL.
În replică, liderul PNL Crin Antonescu a arătat că interpretează "optimist" declaraţia premierului potrivit căreia a ales ca guvernarea să continue în formula USL şi înţelege din spusele lui Victor Ponta că renunţă la condiţia vicepremierului PC, nemaifiind atunci niciun motiv să nu se meargă mai departe de luni.
BPN al PNL îi dă un "mandat de fermitate" lui Antonescu
Liderii PNL s-au reunit duminică seară, într-o şedinţă informală, pentru a discuta pe tema mandatului de negociere într-o nouă reuniune a USL, dar şi legat de strategia parlamentară a liberalilor pentru săptămâna care începe.
Purtătorul de cuvânt al PNL, Cristina Pocora, a declarat, la finalul reuniunii de la sediul partidului, că, pentru întâlnirea de luni cu Victor Ponta, liderii liberali Crin Antonescu şi Klaus Iohannis au primit "un mandat de fermitate", care înseamnă respectarea cu stricteţe a protocolului USL.
Deputatul Radu Stroe, fost ministru de Interne, a declarat, tot duminică, la sosirea la sediul PNL pentru şedinţa informală a conducerii partidului, întrebat dacă PNL ar trebui să rămână la guvernare, că acest lucru "este obligatoriu".
Întâlnirea liderilor USD precedă reuniunea USL; liderii USL merg la negocieri cu mandat comun
Liderii USD Victor Ponta (PSD), Gabriel Oprea (UNPR) şi Daniel Constantin (PC) s-au reunit luni la Palatul Parlamentului, înainte de a merge la întrevederea cu liderul PNL Crin Antonescu.
Premierul Victor Ponta a declarat, după întâlnirea liderilor USD, că vrea ca USL să rămână unită, o variantă posibilă fiind rămânerea pe structura din 2012 a Guvernului, cu Klaus Iohannis la Interne sau vicepremier şi ministru de Finanţe.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, la rândul său, că şeful Guvernului nu este în situaţia să aşeze cum doreşte propunerile de miniştri PNL.
Liderii USD au mers la biroul de la Senat al lui Crin Antonescu, aceasta fiind prima întrevedere faţă în faţă a acestora de după debutul crizei, în urmă cu şase zile.
După o întrevedere de o oră, liderii USL s-au despărţit fără a ajunge la o concluzie.
Premierul Victor Ponta a spus, după întâlnirea USL, că nu s-a ajuns la o înţelegere şi că, din punctul de vedere al USD, există două variante: ori se rămâne pe formula Guvernului din 2012, ori se face o restructurare guvernamentală, pentru care însă nu există deocamdată consens.
Ponta a declarat, tot luni, că va înainta chiar în cursul zilei propunerile PNL pentru funcţiile de miniştri care aparţin liberalilor, dacă le va primi, în varianta în care Guvernul rămâne nerestructurat.
El a spus că Daniel Chiţoiu şi Andrei Gerea încă sunt miniştri, arătând că demisiile acestora au fost depuse la cabinetul său, dar nu au fost înregistrate la Guvern şi că situaţia lor juridică e clară.
Ponta a mai spus că USD nu va forţa, în Parlament, un vot pentru restructurarea Guvernului, excluzând PNL.
Antonescu joacă cu mandatul "pe masă": Ponta vrea să ţină PNL la guvernare într-o poziţie de "semivasalitate"
Liderul PNL Crin Antonescu a declarat, luni, că premierul Victor Ponta doreşte să ţină PNL la guvernare într-o poziţie "marginală, dependentă, de semivasalitate", ceea ce nu este acceptabil pentru liberali, apreciind că prim-ministrului i-a displăcut "profund" faptul că PNL a solicitat remaniere.
Antonescu a spus că PNL este "compact" şi nu se va rupe, precizând că mandatul său pentru discuţiile din USL a primit un vot "copleşitor" la nivelul Biroului Politic.
Preşedintele PNL a declarat, tot luni, că îşi va pune funcţia "pe masa" conducerii partidului, marţi, când are loc şedinţa BPN al partidului, el arătând că totdeauna, simbolic, mandatul său a fost "pe masă".
La rândul său, premierul Victor Ponta şi-a exprimat, luni, speranţa ca marţi seară, după şedinţa BPN al PNL, să se degajeze o soluţie la actuala criză din USL, el apreciind că această criză este una minoră şi că nu s-a întâmplat nimic care să aibă caracter irevocabil.
USD, prima decizie fără consultarea PNL
Marţi, 19 februarie, premierul Victor Ponta plusează şi anunţă că intenţionează să întocmească, în cursul zilei, documentele pentru numirea în funcţie a celor patru miniştri propuşi de către PNL şi să le înainteze Preşedinţiei, dacă liderul PNL, Crin Antonescu, îi va da "OK-ul" la ora 17.00.
Pe de altă parte, USD, formată din PSD, UNPR şi PC, propune realizarea unei anchete parlamentare privind activitatea ASF şi nivelul de salarizare din această instituţie, purtătorul de cuvânt al PNL, Cristina Pocora, anunţând că liberalii sunt de acord cu ancheta parlamentară propusă.
Preşedintele PC, Daniel Constantin, a declarat, însă, că atât el cât şi liderul UNPR, Gabriel Oprea, au fost consultaţi de premierul Victor Ponta privind demararea unei anchete parlamentare în cazul ASF şi şi-au dat acordul politic, el arătând că discuţia nu a existat şi în USL, cu liberalii.
BPN al PNL menţine propunerile de miniştri şi cere desfiinţarea USD
Biroul Politic Naţional al PNL a decis, marţi, că îşi menţine propunerile pentru posturile de miniştri, inclusiv cea referitoare la postul de vicepremier pentru Klaus Iohannis, care să fie în acelaşi timp şi ministru de Interne, dorind, până la 15 iunie, şi scăderea numărului de ministere.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, marţi seară, că Biroul Politic a decis ca formaţiunea să ceară partenerilor din USL anularea documentelor privind înfiinţarea USD.
Fostul premier PNL Călin Popescu Tăriceanu a declarat, pe de altă parte, după şedinţa conducerii liberale, că, în opinia sa, sunt şanse mai mari de 50% ca "lucrurile să rămână în impas şi să continue criza".
Ponta răspunde din nou: Iohannis nu poate fi numit pe un post care nu există
Miercuri, 20 februarie, preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat că intenţionează, în cazul în care PNL se retrage de la guvernare, să numească pe posturile astfel vacantate miniştri interimari dintre actualii membri ai Cabinetului şi să aştepte cele maximum 45 de zile ca liberalii să revină, eventual, în Guvern.
Ponta a spus că primarul Sibiului, Klaus Iohannis, nu poate fi numit, la acest moment, pe o funcţie guvernamentală care nu există, respectiv cea de ministru de Interne şi de viceprim-ministru, ci doar pe funcţiile aparţinând PNL în actualul Guvern.
Ponta a afirmat că el a acceptat deja să facă "mai mulţi paşi înapoi" pentru păstrarea USL, precum renunţarea la ideea ca PC să deţină un post de vicepremier, şi că va forma un alt guvern doar dacă Antonescu îşi retrage miniştrii.
Antonescu: Ponta face pe "dracu-n patru" ca Iohannis să nu ajungă în Guvern
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, că Victor Ponta şi PSD "fac pe dracu-n patru" ca prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, să nu ajungă în Guvern, preferând să accepte orice formulă, mai puţin cea în care edilul să fie vicepremier şi ministru de Interne.
Pe de altă parte, partidele componente ale USD, respectiv PSD, PC şi UNPR, precizează, într-un comunicat, că susţin ideea unei restructurări a Guvernului, "în măsura în care există un consens între toate cele patru partide care formează USL".
Antonescu: PNL a cam fost dat afară de la guvernare; se instituie ultimatumul
În condiţiile funcţionării USD şi ale neînţelegerilor privind restructurarea Guvernului, liderul PNL Crin Antonescu afirmă, în acest moment al crizei, că PNL a cam fost dat afară de la guvernare şi instituie un ultimatum.
Antonescu a precizat că PNL a cam fost dat afară de la guvernare şi a declarat că, luni seară sau marţi, va exista fie Guvern USL, fie un guvern USD, "lipsit de orice legitimitate" şi căruia liberalii îi vor cere "demisia imediată".
Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, afirmă că el a acceptat deja să facă "mai mulţi paşi înapoi" pentru păstrarea USL. Ponta a declarat că a discutat la telefon cu preşedintele Traian Băsescu şi că acesta i-a transmis că aşteaptă "stabilitate", şi a precizat că nu va demisiona din postul de prim-ministru dacă liberalii se retrag de la guvernare.
Antonescu merge la Guvern şi îl acuză pe Ponta că inventează pretexte
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a mers, miercuri, la Palatul Victoria, unde a avut o discuţie cu liderul PSD, premierul Victor Ponta.
Antonescu a declarat că liberalii îi stau la dispoziţie până luni premierului Victor Ponta cu propunerile pe care le-au făcut pentru Guvern, el acuzându-l pe Ponta că a inventat pretexte pentru a nu-l accepta pe Klaus Iohannis vicepremier.
Daniel Chiţoiu şi Andrei Gerea şi-au înregistrat oficial demisia din funcţia de ministru al Finanţelor, respectiv ministru al Economiei, la cabinetul prim-ministrului, imediat după discuţia dintre premierul Victor Ponta şi liderul PNL, Crin Antonescu.
În consecinţă, premierul Victor Ponta a preluat postul de ministru interimar al Finanţelor, iar Constantin Niţă pe cel de interimar la Economie.
Iohannis: Antonescu va fi preşedintele României "cu sau fără USL, cu sau fără USD"
Joi, 21 februarie, primarul Sibiului, afirmă, într-o conferinţă susţinută în Sibiu, că liderul liberal Crin Antonescu va fi preşedintele României "cu sau fără USL, cu sau fără USD".
Iohannis afirmă că PNL este pregătit oricând să intre în opoziţie, chiar dacă nu îşi doreşte şi că aşteaptă un răspuns de la PSD.
Ponta: Antonescu a decis să candideze la Preşedinţie din opoziţie, nu-şi mai asumă guvernarea
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, joi, că are convingerea că liderul PNL Crin Antonescu a luat practic decizia de a candida la Preşedinţie din partea opoziţiei, pentru că până acum candidaţii opoziţiei au câştigat de fiecare dată.
Ponta a declarat că înţelege la nivel politic decizia lui Crin Antonescu de a candida în afara USL la prezidenţiale, întrucât astfel nu îşi asumă responsabilitatea guvernării, el precizând că la nivel personal nu ar proceda similar.
Antonescu: Declaraţia lui Ponta e obraznică şi mincinoasă, intenţia e de a închide episodul USL
Pe de altă parte, Antonescu a declarat că nu mai crede în viitorul USL, în contextul ultimelor declaraţii ale lui Victor Ponta, precizând însă că participarea PNL la guvernare se va clarifica cel târziu marţi, în funcţie de opţiunea liderului PSD de a accepta solicitările liberalilor.
El a spus că declaraţia premierului Victor Ponta privind candidatura sa la Preşedinţie din opoziţie este un mesaj că degeaba mai stau până luni şi că intenţia este "de a închide episodul USL", dar fără să aibă tăria să spună clar acest lucru.
El a avertizat PSD că, în situaţia în care decide să-i înlăture pe liberali de la guvernare, atunci PNL nu mai intră în opoziţie pentru patru ani, iar dacă PSD nu va câştiga Preşedinţia, va pierde şi guvernarea.
În acelaşi timp, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a comparat joi seară condiţia pusă de PSD pentru acceptarea lui Klaus Iohannis pe poziţia de vicepremier şi ministru de Interne în contrapartidă cu un nou post de vicepremier alocat lui Daniel Constantin drept "o şpagă" la un ghişeu pentru un drept al tău.
Ponta: Antonescu să asume responsabilitatea guvernării
Vineri, 22 februarie, liderul PSD, premierul Victor Ponta, a spus că el crede că există şanse de menţinere a USL, dar a precizat că liderul PNL, Crin Antonescu, trebuie să îşi asume responsabilitatea guvernării şi a arătat că acesta greşeşte dacă apreciază că este mai bine să candideze la Preşedinţie din opoziţie.
Victor Ponta, aflat la Chişinău, susţine că nu i-a răspuns la telefon liderului PNL, Crin Antonescu, joi seară, deoarece la acel moment se afla la masă, într-o reuniune informală, cu prim-ministrul Moldovei şi că a aflat că a fost sunat abia când s-a întors la hotel.
Relaţiile Ponta-Antonescu la apogeul crizei USL: "Nu-mi răspunzi la SMS!"
Sâmbătă, 23 februarie, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că în cursul zilei l-a căutat pe Victor Ponta pentru a vedea dacă mai este cazul să aibă o întâlnire, având în vedere că el va fi plecat din ţară luni, dar că deocamdată nu a reuşit să ia legătura cu premierul.
Liderul PNL a afirmat, duminică seara, că nu a fost sunat de Victor Ponta pentru a discuta despre situaţia din USL.
Antonescu a spus că în cursul zilei de duminică a avut telefonul închis, dar a verificat "din când în când" dacă este sunat de "un anumit om politic".
El a fost întrebat despre afirmaţia premierului Victor Ponta, care a susţinut că l-a sunat joi seară pe liderul PNL, însă a constatat că acesta se afla într-o emisiune, iar Antonescu nu l-ar fi sunat înapoi.
"Domnul Ponta se uită la emisiunile mele. De ce mă sună? Vede că nu pot să răspund. Ce Dumnezeu? Să mă sune când nu sunt în emisiuni", a replicat Antonescu.
Ponta a susţinut că a fost sunat de Antonescu joi seară, când însă se afla la Chişinău, la masă cu premierul moldovean, şi că l-a sunat înapoi, ulterior, pe liderul PNL, dar că acesta se afla atunci într-o emisiune televizată, după care nu a mai fost contactat de către liberal.
"Şi Traian Băsescu se plângea la un moment dat de acest lucru, dar vorbesc cu el. Dacă îi răspund lui Băsescu, cum să nu-i răspund lui Antonescu ?", a întrebat retoric Ponta.
Liderul PNL, Crin Antonescu, a fost întrebat, duminică, într-o conferinţă de presă la Deva, dacă a mai încercat să îl contacteze pe Victor Ponta, spunând că nu şi adăugând: "Asta ar fi deja hărţuire, nu vreau să risc. Nu, nu mi-a răspuns între timp".
La Deva, în faţa liberalilor hunedoreni, Crin Antonescu a susţinut un amplu discurs, în care a vorbit despre ceea ce în opinia sa reprezintă cele "cinci lucruri esenţiale" de care România are nevoie de multă vreme, dar nu le are încă. În acest context, liderul PNL a criticat guvernarea.
Antonescu ameninţă cu demisia miniştrilor din Guvern şi cere demisia lui Ponta
Duminică, 24 februarie, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că miniştrii PNL îşi vor da demisia din Guvern, dacă propunerile PNL în privinţa Guvernului nu vor fi puse în practică până luni, arătând că încă speră să nu se întâmple acest lucru.
Crin Antonescu a declarat că primarul Sibiului, Klaus Iohannis, pe care foarte mulţi nu îl vor acum vicepremier, va fi, "mai devreme sau mai târziu", premier.
Antonescu a cerut, totodată, demisia lui Ponta din funcţia de Guvern în condiţiile în care USL se rupe.
"E corect, faţă de alegători, faţă de principiile democratice, ca dacă Guvernul nostru nu mai merge înainte, şi nu mai merge pentru că domnul Ponta nu suportă să fie domnul Iohannis ministru acolo unde vrem noi, nu acolo unde vrea domnia sa, atunci domnul Ponta ar trebui să demisioneze", a spus Antonescu.
Liderul PNL, Crin Antonescu, a arătat că liberalii nu îşi asumă nicio responsabilitate pentru prelungirea crizei guvernamentale şi nu au niciun fel de vină, afirmând că "sută la sută fiecare zi şi fiecare oră, fiecare minut din această criză au fost generate de domnul Ponta şi de PSD".
Antonescu a anunţat, tot duminică, faptul că PNL a renunţat la solicitarea desfiinţării USD, deşi această solicitare fusese decisă de BPN al PNL.
Antonescu a afirmat că, din cauză că unii miniştri ai formaţiunii "au început să se comporte mai curând ca nişte funcţionari executanţi ai ordinelor premierului" decât ca reprezentanţi PNL, ei au fost schimbaţi şi "de aici a început toată bătălia".
Ponta: Nu-mi dau demisia!
Premierul Victor Ponta a susţinut că nu va demisiona din postul de prim-ministru în cazul ruperii USL decât dacă şi Traian Băsescu va demisiona din funcţia de preşedinte şi că speră să fie găsită, luni sau marţi, o soluţie raţională pentru păstrarea USL, dar a arătat în acelaşi timp că nu crede într-un "miracol" având în vedere declaraţiile din ultimele zile, extrem de dure, ale liderului PNL, Crin Antonescu.
Ponta a precizat că, în cazul ruperii USL, va prezenta în Parlament un program de guvernare care va prelua cu exactitate programul USL, dar că e dispus să primească PNL peste 1-3 luni. Ponta a afirmat că USD are o majoritate fragilă, ce îi permite însă să guverneze în cazul ruperii USL, dar că pentru el este important să se ţină de cuvânt şi faţă de UDMR, amintind că a invitat minoritatea maghiară să facă parte din Guvern în 2012.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că opţiunea premierului Victor Ponta este clară în privinţa acceptării propunerilor liberalilor, precizând că o reuniune a Delegaţiei Permanente va fi convocată marţi seară, pe 25 februarie, pentru a stabili retragerea tuturor miniştrilor din Guvern.
Oprea şi Constantin participă la BPN al PSD; Constantin: Ruperea USL, o formalitate
Luni, 25 februarie, BPN al PSD s-a reunit, la sediul PSD, la şedinţă participând şi liderii UNPR şi PC, Gabriel Oprea şi Daniel Constantin. Ponta a declarat în debutul şedinţei că îşi dorepte şi speră ca liberalii să nu sacrifice USL pentru proiectul personal al lui Crin Antonescu.
Preşedintele PC, Daniel Constantin, a declarat că ruperea USL este doar o formalitate, el arătând că există o agendă "ascunsă" sau "mai veche" a liderului PNL Crin Antonescu legată de candidatura acestuia la Preşedinţie.
Premierul Victor Ponta a făcut apel luni, după şedinţia BPN al PSD, la unitatea USL, dar a precizat că, dacă PNL se retrage din Guvern, va nominaliza interimari la ministerele conduse acum de liberali şi doar după expirarea termenului pentru interimat va merge în Parlament cu un nou guvern. Premierul a precizat că termenul pentru formarea noului Cabinet este 8 martie, când expiră interimatul vicepremierului Gabriel Oprea la MAI.
Ponta a anunţat că niciun senator USD nu va iniţia sau sprijini schimbarea lui Antonescu de la şefia Senatului
Tot luni, Victor Ponta a declarat că Iohannis a fost propus de PNL în ideea că PSD va refuza numirea acestuia: "Klaus Iohannis a fost propus ministru de către PNL în ideea că PSD va refuza numirea acestuia, iar ulterior liberalii au formulat alte condiţii doar pentru ca liderul PNL, Crin Antonescu, să nu fie un candidat la Preşedinţie din partea puterii".
Iohannis: USL nu mai există de facto
Tot luni, 25 februarie, Iohannis a organizat o conferinţă de presă la Bucureşti şi a anunţat că USL nu mai există de facto, fiind o alianţă pe hârtie, el arătând că următorul pas după retragerea miniştrilor liberali din Guvern îl reprezintă denunţarea protocolului USL.
Iohannis a spus că se aşteaptă ca Delegaţia Permanentă a PNL, care se va reuni pe 26 februarie, marţi seară, să decidă retragerea miniştrilor liberali din Guvern şi un vot împotriva unui posibil Guvern USD.
Iohannis: Negocierile cu PSD privind restructurarea Guvernului au eşuat
Klaus Iohannis a fost primul care a anunţat că negocierile în interiorul USL au eşuat, lucrurile din acel moment fiind clare în ceea ce priveşte soarta USL.
"În acest moment au eşuat negocierile. (...) Este clar că nu s-a dorit să intrăm în această formulă în Guvern", a menţionat Iohannis.
El a precizat că eventuala rupere a USL e cauzată de faptul că USD nu a manifestat nici dorinţa, nici voinţa politică de a se merge în Parlament cu modificarea structurii Guvernului, propusă de PNL.
"Negocierile au eşuat (...) fiindcă nu a existat dorinţa şi voinţa politică – zicem noi – din partea USD de a rezolva această chestiune simplă, de a intra în Parlament cu o mică modificare a structurii Guvernului şi de a numi miniştrii care au fost propuşi de PNL", a spus Iohannis.
Ultimul apel al lui Ponta
Cu mai puţin de două ore înaintea şedinţei decizive a liberalilor, Victor Ponta a lansat un nou apel către PNL de a salva proiectul politic numit "Uniunea Social-Liberală" şi de a rămâne în Guvern, precizând că doreşte să transmită acest mesaj înaintea şedinţei liberalilor, de marţi seara..
El a arătat că o decizie a liberalilor de a ieşi de la guvernare ar fi una greşită şi că obligaţia faţă de alegători este ca membrii USL să rămână împreună, pentru a schimba "regimul Băsescu".
"Apelul meu conţine şi disponibilitatea totală de a continua dialogul cu PNL. Orice se va decide astăzi, mâna mea rămâne întinsă către liberali", a spus Ponta, reiterând că îşi doreşte să lucreze cu Iohannis ca ministru.
Delegaţia Permanentă a PNL este aşteptată să tranşeze, marţi seară, situaţia din USL, o decizie anticipată de liderii partidului fiind retragerea miniştrilor liberali din Guvern.
De altfel, liderul grupului PNL din Cameră, George Scutaru, a anunţat, marţi, în plen că PNL intră în opoziţie, anticipând astfel ceea ce se va stabili în cursul serii.
Formula noului Guvern, format de USD după retragerea PNL, ar urma să ajungă în Parlament pe 4 martie, după cum au precizat pentru MEDIAFAX surse social-democrate. "BPN al PSD a decis să mergem în Parlament cu noul Guvern, marţi, 4 martie, astfel încât până pe 8 să fie instalat", au declarat sursele citate, care au arătat că această decizie a fost luată pornind de la ipoteza retragerii PNL de la guvernare.
Astfel, dacă marţi seară, în Delegaţia Permanentă, PNL va decide să-şi retragă miniştrii din Cabinet, USD va forma un nou Guvern, care va trebui să treacă de votul Parlamentului (USD deţine majoritatea în plenul reunit - n.r.), deoarece se va schimba compoziţia Guvernului.
Până la numirea noului Cabinet, premierul Victor Ponta va desemna interimari pe posturile deţinute în prezent de liberali. Având în vedere însă că pe 8 martie expiră interimatul vicepremierului Gabriel Oprea la MAI, social-democraţii au stabilit ca noul Guvern să fie instalat până atunci, astfel că s-a decis ca pe 4 martie formula acestuia să ajungă în Parlament.
De altfel, PSD a convocat pentru data de 3 martie Comitetul Executiv Naţional, "pentru a evalua situaţia politică şi a lua deciziile care se impun", după cum a precizat Victor Ponta.
Cel mai probabil, PSD va negocia cu UDMR susţinea parlamentară a Guvernului. Conform unor surse, UDMR ar putea primi un post de vicepremier şi două ministere.
Citește pe alephnews.ro: Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe