- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (10.04.2015, 11:49)
- Otilia Ciocan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ANALIZĂ: Udrea, Vâlcov, Vanghelie şi Mazăre, printre politicienii aflaţi în arest de Paşte
Parlamentari, foşti miniştri sau primari vor face Paştele în spatele gratiilor, după ce pe numele lor au fost emise mandate de arestare preventivă în dosare de corupţie. Printre aceştia se numără Elena Udrea, Darius Vâlcov, Radu Mazăre, Marian Vanghelie sau Horia Georgescu.
Urmărește
799 afișări
Elena Udrea (Imagine: Marius Dumbrăveanu/Mediafax Foto)
Fosta şefă a DIICOT Alina Bica se numără şi ea printre cei care se vor afla în arest de Paşte.
Bica se află la Penitenciarul de Femei Târgşor, după ce pe numele ei au fost emise două mandate de arestare preventivă, în dosarele cunoscute sub numele "Bica 1" şi "Bica 2". Între timp, în primul dosar, magistraţii au dispus plasarea acesteia în arest la domiciliu, însă fosta şefă a DIICOT a rămas cu cel de-al doilea mandat.
În primul caz, Alina Bica este judecată pentru abuz în serviciu pentru că i-a aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian, în 2011, despăgubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro. În dosarul "Bica 2", disjuns din primul caz, fosta şefă a DIICOT este judecată pentru că a luat mită un teren, în schimbul intervenţiilor pentru despăgubirile acordate lui Gheorghe Stelian, pentru că l-ar fi ajutat pe Ovidiu Tender în dosarul în care este judecat, dar şi pentru abuz în serviciu în cazul lui Videanu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
PSD a decis. Nu îl susţine pe Nicuşor Dan la preşedinţie. Adrian Ţuţuianu: "A înşelat aşteptările bucureştenilor”
-
Războiul din Ucraina. Bătălia pentru Pokrovsk, locul unde s-ar putea decide soarta războiului. Mina cheie pentru industria Ucrainei este pe cale să cadă în mâna ruşilor
-
Când guvernul/România are nevoie de 250 mld. lei, adică 50 mld. euro în 2025 doar pentru a trece anul, Coaliţia vine în faţa publicului cu restructurarea a două ministere şi 2/3 secretari de stat. În acest mod, nu va mai trece mult timp şi vom fi aruncaţi în categoria „junk”
Tot din cauza unor despăgubiri acordate ilegal, şi Horia Georgescu, fostul şef al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), a fost arestat preventiv. El se află în Arestul central al Poliţiei din 18 martie, după ce procurorii au ajuns la concluzia că a făcut parte din comisia care a aprobat despăgubiri pentru imobile supraevaluate la ANRP, prejudiciul adus statului ridicându-se la aproximativ 84 de milioane de euro.
Au înlocuit Parlamentul cu arestul
Parlamentarul cel mai recent arestat este Theodor Nicolescu, în cazul căruia magistraţii au dispus, în 27 martie, arestarea preventivă. Măsura a fost luată în dosarul privind despăgubiri pentru imobile supraevaluate cu aproximativ 84 de milioane de euro. Nicolescu este acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, pentru care era deja urmărit penal. Procurorii susţin că în perioada în care a fost vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, deputatul a luat peste 6,2 milioane de lei pentru a soluţiona favorabil anumite dosare, împreună cu ceilalţi membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor.
Fostul senator Sorin Roşca Stănescu va face şi el Paştele în celula de la Penitenciarul Jilava, după ce Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat, în 7 octombrie 2014, la doi ani şi patru luni de închisoare în dosarul Rompetrol. Şi fostul ministru Pantiş a fost condamnat în acest dosar, la doi ani şi opt luni de închisoare, el mai având de ispăşit şapte ani de închisoare, în urma sentinţei din dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA).
Un alt fost senator, Cătălin Voicu, va face sărbătorile în închisoare, mai precis la Penitenciarul Găeşti. În 22 aprilie 2013, Voicu a primit şapte ani de închisoare pentru luare de mită, iar la începutul lunii noiembrie 2014 a fost trimis în judecată într-un nou dosar de corupţie şi riscă, astfel, o nouă condamnare.
Mandate de ministru încheiate în spatele gratiilor
Fostul ministru Elena Udrea, actual deputat, este în arest din 25 februarie, în dosarul "Gala Bute", în care este urmărită penal pentru abuz în serviciu în legătură cu organizarea evenimentului de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi pentru luare de mită în legătură cu finanţarea de către acelaşi minister a mai multor contracte. Chiar în săptămâna mare, procurorii anticorupţie au dispus extinderea urmăririi penale pe numele fostului ministru, pentru spălare de bani, după ce ar fi trecut mita luată prin conturile PDL Bucureşti.
Începând din 2 aprilie, în arest se află şi fostul ministru al Finanţelor Darius Vâlcov, fost senator. Decizia de arestare preventivă în cazul lui Vâlcov a fost luată după ce procurorii l-au acuzat de trafic de influenţă pentru că ar fi intervenit, când era primar al Slatinei, în atribuirea unor contracte către un om de afaceri care i-ar fi promis 20 la sută din sumele încasate.
Şi fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu va face Paştele în arest, pentru a doua oară. La sfârşitul lui ianuarie 2014, el a fost condamnat la cinci ani de închisoare în dosarul "Transformatorul", pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată, şi ispăşeşte pedeapsa la Penitenciarul Vaslui.
Din scaunul de primar, în penitenciar
Marian Vanghelie este arestat din 14 martie, el fiind plasat în Arestul Poliţiei Capitalei, după ce judecătorii au admis propunerea procurorilor anticorupţie în acest sens. Primarul suspendat al Sectorului 5 este acuzat de abuz în serviciu, luare de mită şi spălare de bani, unele fapte fiind săvârşite prin favorizarea firmelor omului de afaceri Marin Dumitru în atribuirea unor contracte de lucrări publice ale instituţiei pe care a condus-o.
Un alt edil care va sta departe de casă de Paşte este Radu Mazăre.
Radu Mazăre, suspendat recent din funcţia de primar, pe care a deţinut-o timp de 15 ani, este în arest din 2 aprilie, în dosarul în care este acuzat că a luat mită nouă milioane de euro de la firme pe care le-a sprijinit în obţinerea de autorizaţii şi câştigarea unor licitaţii.
Radu Mazăre s-a aflat în arest şi anul trecut, în aceeaşi perioadă, după ce a fost reţinut în dosarul în care este acuzat că a luat mită 175.000 de euro de la Avraham Morgenstern - reprezentant al firmei care a construit campusul de locuinţe sociale "Henri Coandă" -, pentru a ajuta societatea să câştige licitaţia şi pentru a mări, ulterior, valoarea contractului. Atunci, Mazăre a stat în arest o zi, măsura fiindu-i apoi înlocuită cu controlul judiciar, iar cu două zile înainte de Paşte intanţa supremă a decis definitiv ca el să fie cercetat în continuare în libertate în acest dosar.
Ul alt primar aflat în arest este Tudor Pendiuc, suspendat şi el din funcţie. Primarul suspendat al Piteştiului este în arest preventiv în baza unui mandat emis pe numele său în decembrie 2014. El este judecat pentru luare de mită şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi în formă continuată în dosarul privind încheierea şi executarea unui contract de asociere în participaţiune care ar fi prejudiciat bugetul Primăriei Piteşti cu cinci milioane de euro.
Şi fostul primar din Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan este în arest, încă din 29 octombrie 2014, în dosarul "Microsoft", în care este acuzat de trafic de influenţă şi spălare de bani. În acelaşi caz mai sunt judecaţi şi Dorin Cocoş, Dumitru Nicolae şi Gabriel Sandu, ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în perioada decembrie 2008 - septembrie 2010.
Fostul primar al municipiului Piatra Neamţ ar putea fi plasat în arest la domiciliu, după ce instanţa supremă a dispus, în urmă cu două zile, înlocuirea arestului preventiv cu o măsură mai blândă, hotărârea putând fi însă contestată de procurorii anticorupţie.
În spatele gratiilor se vor afla de Paşte şi cumnatul premierului Victor Ponta, Iulian Herţanu, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, fostul secretar de stat în Ministerul Justiţiei Ovidiu Puţura, dar şi fostul şef al Consiliului Judeţean Brăila Gheorghe Bunea Stancu. De asemenea, este în arest, încă din 7 decembrie 2014, şi preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Buzău Cristinel Bîgiu, acuzat că ar fi cerut şi primit bani în schimbul unor contracte pe bani publici.
De Paşte nu vor merge acasă nici mai mulţi oameni din fotbal - Ioan Becali, Victor Becali, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu, Gheorghe Nețoiu şi Cristi Borcea, care au primit, în martie 2014, pedepse cu executare în dosarul transferurilor de jucători.
George Copos, însă, condamnat şi el în acelaşi dosar, a fost eliberat condiţionat în Săptămâna Mare. Aceeaşi decizie a fost luată şi în cazul lui Gigi Becali. Patronul FC Steaua a fost eliberat condiţionat din Penitenciarul Poarta Albă după ce a executat o treime din pedeapsa de trei ani şi şase luni de închisoare, iar luni, la trei zile, de la ieşirea din penitenciar, Becali a plecat la Muntele Athos, urmând să se întoarcă de Paşte.
Citește pe alephnews.ro: Noul guvern al României deja scârțâie. PNL și USR încă nu îl susțin pe Nicușor Dan la Cotroceni
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: ZF/ROCA: De la potenţial la rezultate concrete. Cum putem susţine dezvoltarea României? Dacă vrem o economie stabilă şi puternică, trebuie să venim cu mult capital. Din cinci companii bune, putem crea una puternică, care să devină campion regional
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a apărut doar cu o pereche de mănuşi pe ea a scris istorie
PROSPORT.RO
Adriana Bahmuțeanu, învinsă la tribunal! Judecătorii au decis împotriva ei, victorie pentru frații Prigoană
CANCAN.RO
Ninge de Sărbători în București. Meteorologii Accuweather au modificat prognoza în urmă cu puțin timp
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe