Andronache (PNL): Experţii CE, fermi împotriva amnistiei şi graţierii, cer clarificări pe imunitate

Deputatul PNL Gabriel Andronache, care a luat parte la discuţiile pe MCV cu experţii Comsiei Europene, a declarat, pentru MEDIAFAX, că aceştia s-au exprimat ferm împotriva Legii amnistiei şi graţierii, dar şi pentru clarificări pentru încetarea mandatului parlamentarilor şi a imunităţii acestora.

Urmărește
606 afișări
Imaginea articolului Andronache (PNL): Experţii CE, fermi împotriva amnistiei şi graţierii, cer clarificări pe imunitate

Andronache (PNL): Experţii CE, fermi împotriva amnistiei şi graţierii, cer clarificări pe imunitate (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Întrebat care au fost subiectele despre care s-a discutat în şedinţa pe care reprezentanţii Parlamentului au avut-o cu experţii Comsiei Europene pe tema Mecanismului de Cooperare şi Verificare, Andronache a răspuns: "Au fost câteva puncte foarte clare pe care au dorit să le abordeze experţii care fac evaluarea pe MCV. Odată implementarea unor mecanisme automate de încetare a mandatelor celor aflaţi în stare de incompatibilitate, ridicarea imunităţii parlamentarilor în situaţia în care se solicită urmărirea penală. A mai fost o discuţie legată de revizuirea Constituţiei şi de asemenea au mai fost subiecte abordate colateral faţă de intrarea în vigoare a noilor Coduri, penal şi de procedură penală".

Deputatul PNL a precizat că în momentul în care s-a discutat subiectul privind intrarea în vigoare a noilor Coduri a ridicat problema Legii amnistiei şi graţierii, menţionându-le experţilor că poziţia PNL este pentru respingerea actului normativ. "Le-am precizat foarte clar că, din punctul de vedere al PNL, ar trebui ca situaţia actuală să fie menţinută, în sensul în care ceea ce decide Justiţia să rămână, şi nu să se intervină cu o lege de către Parlament pentru a şterge pedeapsa sau pentru a şterge răspunderea penală. Pentru că din punctul nostru de vedere, o astfel de amnistie sau graţiere s-a produs prin intrarea în vigoarea a noului Cod penal, când majoritatea pedepselor au fost reduse cu cel puţin o pătrime (...) Şeful misiunii a spus că în situaţia continuării procesului de legiferare în privinţa proiectului de lege privind amnistia şi graţierea, dacă acesta continuă, situaţia ar fi extrem de îngrijorătoare pentru Comisia Europeană. A fost o poziţie foarte fermă că procesul de legiferare nu ar trebui să continue şi din punctul lor de vedere o astfel de iniţiativă trebuie respinsă", a declarat Andronache.

El a menţionat că Eugen Nicolicea, prezent la discuţii, nu a exprimat niciun punct de vedere asupra subiectului Legii amnistiei şi graţierii.

Deputatul PNL a precizat că Eugen Nicolicea a dat explicaţii în faţa experiţilor CE cu privire la situaţiile de incompatibilitate şi diferenţa între parlamentari şi miniştrii care sunt şi parlamentari, că numai în cazul celor din urmă este vorba de o imunitate legată de începerea urmăririi penale. "Atunci când au fost trase concluziile discuţiei conducătorul echipei de experţi ai CE a spus foarte clar că din punctul lor de vedere mecanismele de încetare a mandatului pentru parlamentari în situaţii de incompatibilitate sau conflict de interese nu sunt clare şi că ar trebui să se identifice soluţii de punere în aplicare imediată a deciziilor instanţelor. E o chestiune asupra căreia rămân focusaţi şi vor face monitorizare în continuare", a spus Andronache.

El a menţionat că acest lucru ar presupune o nouă modificare a Statului parlamentarilor, însă reprezentanţii majorităţii parlamentare au susţinut că reglementările actuale ar fi suficiente.

Deputatul PNL a precizat că în discuţiile cu experţii Comisiei Europene nu s-au discutat punctual cazurile de parlamentari în cazul cărora s-a respins solicitarea de ridicare a imunităţii, dar aceştia au ridicat în mod explicit această problemă. "Este de neînţeles pentru experţii Comisiei Europene cum poate să nu se declanşeze urmărirea penală printr-un vot politic. Din punctul lor de vedere, este absolut necesar ca o astfel de procedură să fie modificată, astfel încât să nu mai existe o intervenţie politică în actul de justiţie, în faza de urmărire penală se conturează o fază a procesului penal", a mai afirmat Andronache.

El a mai spus că experţii CE au exprimat un punct de vedere pentru eliminarea procedurii votului în cazul începerii urmăririi penale în cazul miniştrilor parlamentari.

Vicepreşedintele Senatului Ioan Chelaru (PSD) a declarat, marţi, că a avut loc la Parlament o întâlnire cu experţii CE aflaţi la Bucureşti pentru evaluări în cadrul MCV, adăugând că oficialii UE au transmis îngrijorări legate de incompatibilităţile miniştrilor şi parlamentarilor sesizate de ANI.

Parlamentarii Ioan Chelaru, Eugen Nicolicea, Gabriel Andronache, Mărinică Dincă Marinică şi Mihai Donţu au avut, marţi, o întâlnire cu delegaţia Comisiei Europene privind monitorizarea Justiţiei în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).

În raportul din ianuarie 2014, CE a formulat o serie de recomandări Parlamentului care privesc respectarea independenţei sistemului judiciar. În raport se arăta că Parlamentul ar trebui să se asigure că nu există excepţii de la aplicarea legilor privind incompatibilităţile, conflictele de interese şi averile nejustificate, să se asigure că legile privind corupţia se aplică în mod egal tuturor cetăţenilor (hotărâri cu privire la cererile privind percheziţia, reţinerea şi arestarea parlamentarilor) şi să se asigure că, prin introducerea noului statut al parlamentarilor, se măreşte la maximum numărul de hotărâri judecătoreşti definitive care sunt executate automat.

Delegaţia Comisiei Europene, care se află la Bucureşti în perioada 1-3 aprilie, a avut, până în prezent, întâlniri şi cu reprezentanţii Ministerului Justiţiei şi ai Consiliului Superior al Magistraturii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici