Antonescu: ACD şi PSD sunt aproape de a construi o alianţă pe baza principiului parităţii

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că alianţa PNL-PC şi PSD sunt aproape de a constuti o alianţă politică majoră, bazată pe principiul parităţii.

Urmărește
29 afișări
Imaginea articolului Antonescu: ACD şi PSD sunt aproape de a construi o alianţă pe baza principiului parităţii

Antonescu: ACD şi PSD sunt aproape de a construi o alianţă pe baza principiului parităţii (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

"Suntem aproape să construim o asemnea alianţă pe baza principiului parităţii, care e esenţial, dar e şi neapărat necesar acestei construcţii", a spus Antonescu, după prima reuniune a Consiliului Naţional de Conducere al Alianţei de Centru Dreapta (ACD) PNL-PC.

El a precizat că această alianţă va fi o construcţie politică în care fiecare trebuie să sacrifice ceva, dacă vrea să pună mai presus de interesele înguste, mecanice, ale fiecărui partid, interesul naţional şi nevoia de alternativă coerentă

"Principiul parităţii înseamnă poate un sacrificiu de natură artimetică pentru PSD, înseamnă cu siguranţă un sacrificu la nivelul imaginii din partea PNL pentru a justifica alegătorilor săi necesitatea alianţei cu un partid politic nu doar diferit, dar în legătură cu care există o istorie îndelungă de confruntare sau chiar adversitate", a spus Antonescu.

El a arătat că ACD şi PSD au principii comune, care ţin de depolitizare, dar şi de profesionalizarea actului de guvernare şi de administrare.

"Alianţa cu PSD o facem nu pentru a ne întoarce cu altă variantă în trecut, ci pentru a pune capăt unui întreg sistem. Şansa ca PSD să aibă un preşedinte tânăr, ca PC să aibă un preşedinte tânăr sunt tot atâtea temeiuri de speranţă că se poate construi ceva pentru viitor", a spus Antonescu.

Preşedintele PNL a mai declarat că principiul parităţii va trebui să se reflecte pe orice palier, inclusiv la alegerile locale.

"Principiul parităţii trebuie să se reflecte la fiecare palier. Acest lucru înseamnă un număr egal de candidaţi comuni la Parlament. E un partaj care nu e nomina, dar e un partaj principial pentru ipoteza candidaţilor comuni la Consilii Judeţene, primării reşedinţă judeţ şi sectoare, care să aibă partaj naţional paritar", a spus Antonescu.

El a precizat că, în ceea ce priveşte localităţile situate sub nivelul reşedinţelor de judeţ, aici se poate conveni fie candidaţi comuni, fie candidaturi separate.

Întrebat dacă a primit din partea PSD un feedback în ceea ce priveşte constituirea alianţei pe baza principiului parităţii, Antonescu a spus că acest lucru nu reprezintă o chestiune de negociat.

"Nu e o chestiune de negociat. Nu e mecanică. Nu e artimetică. E un principiu împărtăşit, e înţelegerea faptului că un proiect politic de uniune naţională, care să unească pe o agendă relativ îndelungată stânga şi dreapta nu poate porni decât de la acest principiu", a spus Antonescu.

El a explicat că principiul parităţii nu e o abstracţiune, întrucât va avea o concretizare, dar a subliniat că nu vor exista niciodată parităţi perfecte.

"Principiul parităţii nu e o abstracţiune, va avea o concretizare. Nu trebuie confundat principiul partităţii cu zona artimetică, în care nu o să avem niciodată egalităţi perfecte. E greu de ajuns la parităţi perfecte, dar vorbim de un principiu pe care îl împărtăşesc cei mai importanţi lideri din PSD, în frunte cu Victor Ponta şi le mulţumesc pentru că dau dovadă de o altitudine politică", a spus Antonescu.

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, miercuri seară, că ideea parităţii între PSD şi ACD pe eventuale liste comune înseamnă o "gândire mecanică", el recunoscând însă că acest aspect este "delicat".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici