Antonescu către Ambasada Germaniei: România este stat de drept, niciun ambasador nu poate nega asta

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, marţi, întrebat despre poziţia Ambasadei Germaniei care leagă aderarea la Schengen de progresele pe MCV şi statul de drept, că România este stat de drept şi niciun ambasador din vreo ţară UE nu poate să nege acest lucru.

Urmărește
417 afișări
Imaginea articolului Antonescu către Ambasada Germaniei: România este stat de drept, niciun ambasador nu poate nega asta

Antonescu către Ambasada Germaniei: România este stat de drept, niciun ambasador nu poate nega asta (Imagine: Bogdan Stamatin / MediafaxFoto)

"România, o repet, este un stat de drept. România este un stat de drept, nu cred că ambasadorul vreunei ţări din Uniunea Europeană poate să nege asta", a afirmat Antonescu.

El a arătat că poziţia Ambasadei Germaniei de marţi privind subiectul Schengen a venit ca să nu fie percepută drept "ostilă" în România afirmaţia ministrului de Interne, Hans-Peter Friedrich.

"Eu cred că din însăşi declaraţia ministrului de Interne german, singura declaraţie publică în care s-a spus clar că cineva se împotriveşte intrării în Schengen acum a României, se descriu foarte clar motivele. Sigur, avem şi declaraţia ambasadorului german în România, care construieşte un context ceva mai larg şi care în acelaşi timp nuanţează nişte lucruri, salut preocuparea ambasadorului german pentru ca în România această poziţie a ministrului de Interne german să nu fie percepută ca ostilă, nici nu trebuie să fie percepută ca ostilă", a spus Antonescu.

El a arătat că trebuie să fie clar că România nu intră acum în Schengen din cauza temerii despre afluxul de imigranţi care ar putea veni prin ţara noastră după aderare, temere care există în unele ţări europene, dar şi din cauza campaniei electorale din Germania.

"Dar trebuie să ne fie foarte clar că, dacă nu intrăm acum în Schengen, nu intrăm din motivele pe care chiar ambasadorul german le-a spus. Din grija Germaniei şi, poate a altor ţări, chiar dacă nu s-au pronunţat, de faptul că numărul imigranţilor, adică al celor din afara UE către ţările lor ar putea creşte şi, de asemenea, din faptul că în aceste ţări, în Germania în speţă, urmează foarte aproape o campanie electorală. Chiar dacă neintrarea României în Schengen nu micşorează numărul de oameni care circulă în UE, totuşi în spaţiul campaniei electorale din Germania, sau ştiu şi eu, altă dată din altă ţară, această poziţie de forţă poate să aducă puncte", a susţinut preşedintele Senatului.

Totodată, întrebat despre faptul că şi preşedintele Traian Băsescu a vorbit despre necesitatea de a avea rezultate pe MCV în vederea aderării la Schengen, Antonescu a răspuns că afirmaţiile şefului statului pentru el nu "au valoare şi credibilitate". "Ceea ce spune domnul Băsescu pentru mine nu are importanţă, nu are valoare, nu are credibilitate", a afirmat liderul Senatului.

El a adăugat că îşi menţine poziţia referitoare la faptul că România a îndeplinit toate criteriile de aderare la Schengen, lucru recunoscut şi de Comisia Europeană şi preşedintele Jose Manuel Barroso.

"Asta nu înseamnă că România este vinovată de ceva, că Guvernul României, că autorităţile României nu şi-ar fi îndeplinit vreo obligaţie. Aşa încât, să fie limpede, România şi-a îndeplinit obligaţiile prevăzute de aderarea la Schengen. Toate, întru totul (...). Haideţi să privim foarte serios lucrurile, România a făcut tot ce trebuia pentru a intra în Schengen. România, de fapt se şi comportă ca o ţară care este în Schengen pentru că are instalaţiile, are oamenii, are procedurile la frontieră. România face practic în acest moment pentru UE serviciul de ţară de graniţă. În schimb, nu primeşte această recunoaştere din motive care ţin de campaniile electorale din aceste ţări. De data asta, e rândul Germaniei", a afirmat Antonescu.

El a amintit că şi preşedintele Traian Băsescu a fost în situaţia de a cere boicotarea produselor olandeze după opoziţia acestei ţări la aderarea la Schengen în anii trecuţi. "Aduceţi-vă aminte, de însuşi domnul Băsescu, care astăzi critică Guvernul Ponta, dar care cu ceva vreme în urmă, când avea guvern şi când noi nu eram primiţi în Schengen, tot pe nedrept, striga foarte tare să boicotăm produsele olandeze. Astăzi analişti ultraeuropeni îl critică pe domnul Corlăţean sau îl critică pe domnul Stroe pentru faptul că ar avea atitudine destul de ţâfnoasă faţă de Occident, dar când domnul Traian Băsescu striga şi ameninţa cu boicotarea produselor olandeze, asta nu îşi mai amintesc dânşii", a afirmat Antonescu.

De asemenea, el a mai arătat că i s-a relatat de către cei prezenţi conţinutul consultărilor de la Palatul Cotroceni între preşedinte, premier şi miniştrii de Interne şi Externe, însă e datoria acestora să comunice pe acest subiect.

Ambasada Germaniei la Bucureşti afirmă că aderarea integrală a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen rămâne un obiectiv principal al Guvernului Federal, dar pentru aceasta "trebuie să existe toate condiţiile tehnice, administrative şi cele care caracterizează statul de drept".

"Aderarea integrală a României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen rămâne un obiectiv principal al Guvernului federal. Pentru aceasta, trebuie să existe toate condiţiile tehnice, administrative şi cele care caracterizează statul de drept. Prin ridicarea controalelor la frontierele interne, un stat membru îşi asumă o mare responsabilitate în relaţia cu partenerii Schengen", afirmă Ambasada Germaniei într-o poziţie remisă marţi agenţiei MEDIAFAX.

De asemenea, Ambasada aminteşte că "nu este vorba de libera circulaţie a cetăţenilor români, ci de întrebarea dacă România poate asigura protecţia frontierelor externe UE, de pildă protejarea de intrarea frauduloasă a unor cetăţeni din afara UE".

"Ultimul raport MCV din ianuarie a evidenţiat progrese în domeniile statului de drept şi cel al combaterii corupţiei, dar şi deficienţe", subliniază Ambasada Germaniei. Totodată, misiunea diplomatică a Berlinului evidenţiază că "aceste dubii" sunt împărtăşite şi de "alţi parteneri UE/Schengen".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici