Antonescu: Crin Antonescu poate exercita mandatul prezidenţial foarte bine şi cu actuala Constituţie

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat joi că nu exclude posibilitatea organizării referendumului pentru revizuirea Constituţiei odată cu alegerile prezidenţiale, el precizând totodată că ar putea exercita mandatul prezidenţial foarte bine şi cu actuala lege fundamentală.

Urmărește
629 afișări
Imaginea articolului Antonescu: Crin Antonescu poate exercita mandatul prezidenţial foarte bine şi cu actuala Constituţie

Crin Antonescu (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)

Întrebat despre posibilitatea organizării referenmdumului odată cu alegerile prezidenţiale, acesta a răspuns că acest lucru nu este exclus.

"Este o variantă, pentru că alegerile prezidenţiale sunt un moment în care există în primul rând un interes electoral mai mare şi, doi, este primul moment electoral după acest termen de un an. Eu, în principiu, cred că un referendum ar trebui să fie făcut separat de alte alegeri pentru ca dezbaterea să se concentreze pe subiectul acelui referendum. Dacă nu ne dă voie Curtea, nu avem ce să facem. Nici nu putem chema oamenii din trei în trei luni la urne", a spus el.

El a menţionat că în şedinţa BPN al PNL de joi s-a discutat acest subiect, menţionând că o decizie în legătură cu momentul referendumului va fi luată numai în USL, "după cum e şi normal".

Antonescu a subliniat că acest efort de modificare a Constituţiei este unul foarte serios.

"Nu este un episod de parcurs, nu este un episod dintr-un joc politic, nu este, aşa cum unii dintre dumneavoastră înţeleg, Constituţia lui Crin Antonescu sau Constituţia nu ştiu cui. Există lucruri esenţiale care apar şi care sunt necesare în această modificare de Constituţie. (...) Nu ne batem joc de oamenii care vin la vot şi atunci vom decide împreună cu partenerii din USL momentul optim pentru ca, respectând şi ceea ce Curtea Constituţională a dat, respectându-i şi pe oamenii care vor să îşi spună părerea, să facem în aşa fel încât oamenii să nu o facă degeaba", a arătat liderul PNL.

Întrebat despre momentul care va fi decis pentru organizarea referendumului, Crin Antonescu a arătat că va fi ales momentul optim pentru ca acei cetăţeni ai României care au responsabilitatea de a-şi spune cuvântul într-o chestiune esenţială, cum este Constituţia, să nu vină la vot degeaba, iar votul lor să conteze.

Chestionat dacă PNL va propune în USL referendum în toamnă sau peste un an, liderul liberal a răspuns: "PNL va propune, calculând şi evaluând împreună cu partenerii, (...) care este momentul cel mai bun ca oamenii să nu vină degeaba la vot".

"Crin Antonescu poate să candideze la Preşedinţie, dacă despre aceasta e vorba, şi poate să exercite mandatul prezidenţial foarte bine şi cu acuala Constituţie, foarte bine, nimic nu mă împiedică. PNL la fel. Noi vorbim de modificări pentru cetăţenii României, despre garanţii şi drepturi suplimentare, despre egalitate de regim fiscal a statului cu contribuabilii şi cu firmele, despre regionalizare, ceea ce înseamnă absorbţie într-un grad mult mai ridicat de fonduri europene. Sunt lucruri care nu îl afectează pe Crin Antonescu sau pe Victor Ponta, sunt lucruri care îi afectează pe cetăţenii României", a subliniat el.

Antonescu a mai spus că cetăţenii României, opt milioane şi jumătate, au fost batjocoriţi, au fost umiliţi de Curtea Constituţională şi au fost aduşi la vot fără ca votul lor să conteze în cele din urmă. "Aşa ceva nu se va mai întâmpla", a adăugat Crin Antonescu.

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, joi, la Galaţi, că, urmare a deciziei CC privind pragul la referendum, nu trebuie renunţat la ideea de a organiza referendumul pentru revizuirea Consituţiei în toamna acestui an, el apreciind că acesta s-ar putea întinde pe mai multe zile.

Modificarea Legii referendumului prin care se reduce la 30% pragul la referendum este constituţională în măsura în care nu se aplică referendumurilor organizate în decurs de un an de la data intrării în vigoare a legii, a decis, miercuri, CC.

Curtea a dat publicităţii următoarea decizie: "Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, decide: respinge obiecţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului şi constată că dispoziţiile legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului sunt constituţionale în măsura în care nu se aplică referendumurilor organizate în decurs de un an de la data intrării în vigoare a legii".

CC precizează că decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică preşedintelui României şi se publică în Monitorul Oficial Partea I.

În 29 mai, Camera Deputaţilor a adoptat, cu 221 de voturi "pentru", 73 de voturi "împotrivă" şi 2 abţineri, proiectul de lege privind reducerea pragului de prezenţă la referendum la 30%.

Iniţiativa legislativă, semnată de Valeriu Zgonea, Florin Iordache, Eugen Nicolicea şi Bogdan Ciucă, modifică Legea referendumului în sensul reducerii pragului de prezenţă la acest tip de scrutin de la 50% la 30%, dar şi introducerea condiţiei unui vot de 25% din alegători pentru validarea rezultatelor.

În aceeaşi zi, liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a anunţat că PDL, UDMR şi PPDD atacă la Curtea Constituţională proiectul de lege privind reducerea pragului de prezenţă la referendum.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici