Antonescu nu doreşte renunţarea la mandatul de 5 ani pentru preşedinte

Liderul PNL Crin Antonescu a susţinut, miercuri, la Iaşi, că personal nu susţine ideea renunţării la mandatul şefului statului de cinci ani, opinie similară cu a lui Victor Ponta, precizând că recuplarea alegerilor prezidenţiale cu cele parlamentare favorizează partidele cu candidaţi puternici.

Urmărește
848 afișări
Imaginea articolului Antonescu nu doreşte renunţarea la mandatul de 5 ani pentru preşedinte

Crin Antonescu (Imagine: Andrei Alex Moise/Mediafax Foto)

Antonescu a fost întrebat dacă susţine ideea ca mandatul prezidenţial să fie redus, la modificarea Constituţiei, de la cinci ani la patru ani.

"Cinci ani mie îmi par lungi, parcă e mult cinci ani, pe de altă parte, revenirea la patru ani ar însemna din nou conjugarea alegerilor parlamentare cu cele prezidenţiale", a explicat preşedintele PNL.

El a menţionat că în cadrul discuţiilor cu preşedintele PSD, Victor Ponta, acesta a pledat pentru menţinerea mandatului de cinci ani.

"Domnia sa (Victor Ponta, n.r.) e foarte hotărât să pledeze pentru cinci ani şi probabil că acest argument, să separăm alegerile parlamentare de alegerile prezidenţiale, dorinţă pe care şi eu o am, pentru că nu este normal, am văzut care sunt caracteristicile şi gusturile noastre electorale, ale noastre ale românilor în general, e foarte clar, vedem asta de la alegerile pentru primării, am văzut asta şi de la alegerile prezidenţiale, indiferent cine a câştigat, cine a pierdut, e clar că sunt candidaţi care tractează. Şi nu este normal ca un candidat foarte valoros, hai să vă dau un exemplu, foarte valoros ca şi candidat, un candidat puternic şi care a tras foarte mult, Traian Băsescu a gonflat, aşa cum s-a văzut până la urmă în chip artificial, un partid, PDL, care a ajuns la 30%, când el nu avea mai mult de, hai să zic generos, un 15% pe structurile sale, pe ceea ce avea el de spus societăţii. Deci probabil că vom merge pe cinci ani", a susţinut Antonescu.

El a ţinut să precizeze că această poziţie a USL nu este definitivă şi asumată oficial, însă la momentul revizuirii Constituţiei discuţiile se vor purta inclusiv cu partidele din opoziţie.

Totodată, preşedintele PNL a mai afirmat că în situaţia organizării alegerilor prezidenţiale simultan cu cele europarlamentare există posibilitatea ca PSD şi PNL să participe în alegeri pe liste separate, dar varianta mai probabilă este aceea a listelor comune.

"Există posibilitatea să avem, dacă vor fi, de pildă, iată, în ipoteza asta alegeri simultane, să avem candidat USL care e comun şi liste separate pentru Parlamentul European. E la fel de probabil, ba poate chiar mai, candidat comun, listă comună cu ponderea pe care o vom decide atunci şi cu identitatea foarte clară pusă pentru fiecare, repet, şi cu traseu diferit după aceea în Parlamentul European, fiecare se alătură grupului lui", a mai spus Antonescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici