Antonescu, Ponta şi Zgonea au participat la recepţia de ziua Reginei Elisabeta a Marii Britanii - FOTO

Premierul Victor Ponta, preşedintele Senatului, Crin Antonescu, şi preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, au participat, marţi seară, la recepţia organizată cu ocazia zilei Reginei Elisabeta II, cei prezenţi toastând, potrivit obiceiului, pentru suveranul britanic şi pentru şeful statului român.

Urmărește
1110 afișări
Imaginea articolului Antonescu, Ponta şi Zgonea au participat la recepţia de ziua Reginei Elisabeta a Marii Britanii - FOTO

Antonescu, Ponta şi Zgonea au participat la recepţia de ziua Reginei Elisabeta a Marii Britanii (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

La recepţia organizată la Palatul Bragadiru au fost prezenţi şi Prinţul Edward al Marii Britanii, conte de Wessex, împreună cu soţia sa, Sophie, contesă de Wessex. Cei doi se se află în România într-o vizită oficială ocazionată de împlinirea a 75 de ani de la înfiinţarea British Council de la Bucureşti, evenimentul de marţi seara fiind dedicat şi acestei aniversări.

Gazda recepţiei, ambasadorul Martin Harris, a solicitat invitaţilor la finalul discursurilor oficiale, conform protocolului, să închine o cupă de şampanie pentru Regina Marii Britanii, dar şi pentru preşedintele României. Crin Antonescu ridicat cupa de şampanie şi a zâmbit, gest pe care premierul şi preşedintele Camerei nu l-au făcut.

De asemenea, preşedintele Senatului a ţinut să mărturisească, în cuvântarea susţinută în engleză, că pentru el personal, monarhia britanică este "un simbol al stabilităţii politice şi democraţiei" şi un "model". "Un simbol al unui regim politic capabil să unească stabilitatea politică şi democraţia, asigurând în acelaşi timp prosperitatea. O voi privi întotdeauna cu respect, ca pe un model", a spus Antonescu.

La rândul său, premierul Victor Ponta a ţinut să remarce tradiţia relaţiei de prietenie şi de schimburi culturale dintre cele două ţări, simbolizată şi de faptul că România s-a aflat printre primele patru ţări din lume unde a fost deschis un institut British Council în 1938. El s-a referit şi la un sondaj de opinie potrivit căruia românii 75% dintre români consideră Marea Britanie o ţară prietenă.

Pe de altă parte, Prinţul Edward nu a ţinut niciun discurs la acest eveniment, cuvântări din partea britanică fiind ţinute de ambasadorul Harris şi directorul global al British Council, Martin Davidson. Ambasadorul Harris a ţinut să arate că în relaţia dintre cele două popoare cultura, cunoaşterea, învăţarea limbii celuilalat au avut şi vor avea un rol foarte important. Martin Harris a adresat şi condoleanţe familiilor îndurerate şi României pentru victimele accidentului din Muntenegru.

La eveniment au mai fost prezenţi consilierul prezidenţial Iulian Chifu, procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, preşedintele CSM, Oana Schmidt Hăineală, şeful SRI, George Maior, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie şi ministrul delegat pentru Învăţământ Superior şi Cercetare Ştiinţifică, Mihnea Costoiu, precum şi alţi reprezentanţi din mediile diplomatic, politic, economic şi cultural.

Totodată, Casa Regală a României a fost reprezentată de Principele Nicolae.

Prinţul Edward, contele de Wessex, şi Sophie, contesa de Wessex, efectuează, începând de luni, o vizită oficială de trei zile în România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici