Antonescu: Senatul va adopta o declaraţie de susţinere a opţiunii Georgiei spre UE şi NATO

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, luni, după întâlnirea cu David Usupashvili, preşedintele Parlamentului Georgiei, că Senatul va adopta, în şedinţa de plen, o declaraţie "de deplină susţinere" a opţiunilor europene şi proatlantice ale Georgiei.

Urmărește
74 afișări
Imaginea articolului Antonescu: Senatul va adopta o declaraţie de susţinere a opţiunii Georgiei spre UE şi NATO

David Usupashvili, preşedintele Parlamentului Georgiei şi Crin Antonescu, preşedintele Senatului României (Imagine: Bogdan Iordache/Mediafax Foto)

Antonescu a declarat în conferinţa de presă comună susţinută cu David Usupashvili, preşedintele Parlamentului Georgiei, că relaţia bilaterală dintre România şi Georgia este din ce în ce mai strânsă.

"Vom avea în plenul din această după-amiază o prezenţă a oaspeţilor şi o rezoluţie, o declaraţie politică pe care o vom propune Senatului, de deplină susţinere a opţiunii europene şi proatlantice a Georgiei", a anunţat Antonescu.

El a menţionat că în cadrul întrevederii cu preşedintele Parlamentului georgian, a reiterat din nou "deplinul sprijin politic, la nivel parlamentar, ca şi la nivel guvernamental, al României, pentru această opţiune a Georgiei, sprijin care să fie exprimat în toate formele necesare, de către România, ca ţară membră a UE şi NATO".

Preşedintele Senatului a mai arătat că în cadrul discuţiilor cu David Usupashvili, preşedintele Parlamentului Georgiei, a vorbit despre necesitatea ca relaţiile economice deja existente cu Geoagia, cel mai important partener economic al României din zona Caucazului de Sud, să fie amplificate.

Antonescu a mai vorbit despre sprijinul pe care România îl acordă Georgiei, şi la nivel parlamentar, prin grupul de prietenie constituit, în efortul de reformare, inclusiv a legislaţiei, în contextul apropierii de Uniunea Europeană.

"Am exprimat convingerea noastră că o monitorizare, mai aplicată, mai apropiată a Uniunii Europene, în legătură cu zonele de conflict prelungit, din această regiune, inclusiv din Georgia, este necesară", a mai declarat preşedintele Senatului.

David Usupashvili, preşedintele Parlamentului Georgiei, a declarat, la rândul său, în cadrul conferinţei de presă că, deşi societatea georgiană este convinsă de drumul European, din păcate, există voci în lume care consideră că Georgia nu are dreptul la liberă alegere.

"De aceea, părţi din teritoriul Georgiei se află sub ocupaţie în acest moment, de aceea trăim această experienţă dură a dificultăţilor care ne sunt puse în faţa eforturilor de alăturare a Georgiei la Uniunea Europeană şi NATO", a declarat David Usupashvili.

El a continuat, precizând că Georgia are, totuşi, şi "prieteni precum România", şi a vorbit despre continuarea cooperării cu România.

"Marea Neagră nu doar ne desparte, ci ne şi uneşte, şi în felul acesta, ne simţim apropiaţi unii de ceilalţi", a afirmat preşedintele Parlamentului Georgiei, în finalul alocuţiunii sale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici