- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (07.02.2013, 13:30)
- Eliana Radulescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Antonescu: Şi Legea ANI ar trebui clarificată. ANI nu e instanţă de judecată
Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, joi, că pe lângă Statutul deputaţilor şi senatorilor ar trebui ca şi legea privind funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) să fie "clarificată".
Urmărește
407 afișări
Crin Antonescu (Imagine: Andrei Alex Moise/Mediafax Foto)
Antonescu a spus că ANI ar trebui să aibă atribuţii în a se sesiza cu privire la o posibilă încălcare a legii, de a cerceta conflicte de interese sau situaţii de incompatibilitate, dar că regimul ANI nu trebuie să-l depăşească pe cel al Parchetului, deoarece Agenţia nu este instanţă judecătorească.
"S-a invocat, în Parlament, cazul în care un cetăţean obişnuit, care nu este parlamentar, din cauza propriei neglijenţe poate să-şi piardă pământul sau alte bunuri. Da, dar nu şi le poate pierde nimeni altfel decât printr-o hotărâre judecătorească. În raport cu un parlamentar, dacă respectăm esenţa parlamentarismului, nu putem proceda cu decizii administrative, de genul aceleia prin care un ministru, să spunem, dă afară un director", a subliniat liderul PNL.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iohannis va fi anchetat, la inițiativa PSD, pentru cheltuielile de lux pe bani publici. Este primul președinte care, în numele „securității naționale”, a secretizat aceste cheltuieli
-
Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege care permite României achiziţionarea a 32 de avioane multirol F-35
-
Secretarul general al NATO îi transmite lui Donald Trump că războiul din Ucraina reprezintă o ameninţare la adresa SUA
-
Încă o dronă a căzut azi în Republica Moldova
El a atenţionat că dacă parlamentarul, chiar cu întârziere, are câştig de cauză în instanţă, nu i se mai poate da mandatul înapoi.
"Nu e vorba de persoana fizică, ci de faptul că o hotărâre administrativă nu poate să anuleze sau să schimbe voinţa populară, democratică. Numai o sentinţă judecătorească. Din acest punct de vedere, lucrurile ar trebui clarificate şi la nivelul legii ANI", a arătat Antonescu.
În opinia sa, ANI trebuie să aibă atribuţii pentru a se sesiza, pentru a cerceta conflicte de interese, incompatibilităţi, dar să aibă "un regim cel mult ca al Parchetului, care atunci când se sesizează cu privire la o posibilă încălcare a legii deschide o anchetă, adună dovezi şi cere trimiterea în judecată, şi numai atunci când o instanţă îl condamnă, respectivul om intră sub regimul pedepsei".
"Nu putem face din ANI o structură administrativă care nu aparţine puterii judecătoreşti. Nu putem face ceva care este mai mult ca Parchetul şi care ţine loc de instanţă. ANI nu este instanţă judecătorească", a apreciat preşedintele Senatului.
Chestionat dacă apreciază ca normale discuţiile în contradictoriu din plenul Parlamentului la Statutul aleşilor, Antonescu a răspuns că rolul Parlamentului este de a oferi posibilitatea puterii şi opoziţiei de a purta dezbateri argumentate.
"Nu sunt deranjat. Sunt obişnuit cu divergenţele, cu diferenţele de opinii. De asta suntem în Parlament. Dacă nu ar exista, dacă nu acesta ar fi până la urmă scopul unui Parlament, o dezbatere serioasă, atunci ar veni aici trei oameni şi ne-ar spune, eu am 200 nu ştiu câte voturi, eu am 100 şi ceva de voturi, eu am 30 şi ceva de voturi şi atunci lucrurile ar fi simple. Într-un fel, în această idee şi în acest spirit, eu salut faptul că noul Parlament are un bun debut, cu dezbateri cu argumente, cu surprize", a spus el.
Parlamentul a decis, joi, să retrimită pentru o săptămână la Comisia de statut raportul privind Statutul deputaţilor şi senatorilor care admitea obiecţiile preşedintelui Traian Băsescu, după ce PNL a criticat textul privind incompatibilităţile şi a anunţat că va vota împotrivă.
Citește pe alephnews.ro: Fortune: Elon Musk e cel mai puternic om din business în 2024
Citește pe www.zf.ro: Un român, un polonez şi un neamţ îşi fac un credit la bancă. Cât va plăti fiecare după 30 de ani. Diferenţele sunt halucinante
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Cine este și cu ce se ocupă văduva lui Silviu Prigoană. Ce afacere deține Mihaela, de fapt
CANCAN.RO
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE privind moartea lui Silviu PRIGOANĂ! MĂRTURIA medicului care l-a RESUSCITAT infirmă zvonurile
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe