Antonescu: Situaţia financiară a Senatului e foarte dificilă. Sper în înţelegere la rectificare

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat că situaţia financiară a instituţiei este "foarte dificilă, spre critică" în urma problemelor "economice şi administrative" create de neadoptarea Statutului parlamentarilor, adăugând că speră în înţelegerea Guvernului pentru o rectificare pozitivă.

Urmărește
108 afișări
Imaginea articolului Antonescu: Situaţia financiară a Senatului e foarte dificilă. Sper în înţelegere la rectificare

Antonescu: Situaţia financiară a Senatului e foarte dificilă. Sper în înţelegere la rectificare (Imagine: Shutterstock)

"Faptul că noul statut sau Statutul modificat nu a intrat în vigoare, din motivele pe care nu le mai evoc acum, a avut consecinţe nefaste în plan bugetar evident. Pentru că în conformitate cu legea, cele două Camere, şi Senatul au fost obligate să facă nişte cheltuieli la care ar fi dorit să se renunţe odată cu intrarea în vigoare a noului statut. Situaţia financiară a Senatului este una foarte dificilă, spre critică", a afirmat Antonescu.

El a spus că anterior Senatul a fost "instituţia cea mai deschisă şi cooperantă" cu politicile de austeritate bugetară ale Guvernului, iar acum speră în "toată înţelegerea" pentru obţinerea unei rectificări bugetare pozitive.

"Sper să avem toată înţelegerea la rectificare pentru ca Senatul să funcţioneze normal, sper cât mai repede să intre în vigoare şi statutul pentru a ajusta acele cheltuieli acolo de unde se pot ajusta", a afirmat Antonescu, care nu a dorit să comunice suma de care ar avea nevoie instituţia la rectificarea bugetară.

Întrebat de declaraţia premierului Victor Ponta că Senatul şi Camera vor trebui să se descurce cu aceleaşi bugete în urma neadoptării Statutului parlamentarilor, Antonescu a spus că se va discuta pe această temă pentru că nu se poate să fie o "opţiune unilaterală".

"Premierul a anunţat sau a enunţat o situaţie care într-adevăr e generală şi care înseamnă incapacitatea bugetului de a prevedea rectificări semnificative pozitive. În general, repet. Că este opţiunea domniei sale ca nici Senatul şi nici Camera să nu poată să beneficieze de o suplimentare de fonduri, o înţeleg, am luat act de ea. Vom discuta însă pentru că asta nu poate fi o opţiune unilateral pentru că aici vorbim totuşi de instituţii fundamentale şi probabil că împreună vom găsi soluţiile normale pentru a avea activitatea Parlamentului", a spus preşedintele Senatului.

De asemenea, întrebat dacă conducerea Senatului a luat în calcul măsura trimiterii personalului în concediu fără plată pe perioada vacanţei parlamentare, Antonescu a spus că mai trebuie discutat cu secretarul general al instituţiei. "Nu ştiu, deocamdată trebuie să mai avem o discuţie cu secretarul general şi cu cei de la Guvern apropo de această rectificare. Nu am luat o decizie în acest sens", a spus el.

Totodată, Antonescu a argumentat că Parlamentul nu a tergiversat adoptarea statutului parlamentarilor cu modificările necesare.

"Nu cred că a fost în intenţia nimănui dintre grupurile politice, fără îndoială nimănui din conducerea celor două Camere, preşedinţi, Birouri Permanente, să întârzie adoptarea acestui act normativ. Au fost parcurse etapele, s-a început destul de devreme, obiecţiile Curţii Constituţionale au venit, ele trebuie respectate. De fiecare dată s-a încercat să se procedeze cu celeritate în raport cu aceste lucruri. Statutul senatorilor şi deputaţilor nu a stat undeva, nu a zăcut în aşteptare, a fost o prioritate legislativă din multe motive, inclusiv economice şi administrative", a mai afirmat preşedintele Senatului.

Preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, a declarat, miercuri, după şedinţa Birourilor Permanente reunite, că Statutul parlamentarilor se va discuta la toamnă, întrucât motivarea CC nu va fi publicată în timp util, şi că, în consecinţă, Camera va cere suplimentarea fondurilor la recitificarea bugetară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici